Domateste ihracat yasağı kalkıyor
Domates üreticileri, kooperatifler, halciler, ihracatçılar ve oda başkanlarının tepkilerinin ardından Tarım ve Orman Bakanlığının domates ihracatına getirdiği kısıtlamanın kaldırılacağı belirtiliyor.
Resmî Gazete’nin 27 Ocak 2022 tarihli sayısında yayınlanan “Bazı Tarım Ürünlerinin İhracatına İlişkin Tebliğ” ile Tarım ve Orman Bakanlığına 20 tarım ürününde ihracat ile ilgili düzenleme yetkisi verilmişti. Bakanlık bu yetkiye dayanarak 2 Mart 2023 tarihi itibariyle domates ihracatına kısıtlama getirdi. Bu yetki daha önce Ticaret Bakanlığındaydı.
Yasağa üreticilerden büyük tepki gelince Tarım ve Orman Bakanlığında olan ihracatı düzenleme yetkisinin yeniden Ticaret Bakanlığına verilmesi görüşülüyor. Yeni bir tebliğ ile yetkinin Ticaret Bakanlığına verileceği, bu tebliğin en kısa zamanda Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor.
‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ’
‘Ülkemiz tarımla kalkınır.’ diyen Kumluca Ziraat Odası Başkanı Hidayet Kökce, yasağın domates üreticilerini perişan edeceğini belirterek, “Bazı görüşmeler oldu, yasağın kaldırılacağını belirttiler. Resmi açıklamayı sabırsızlıkla bekliyoruz.” dedi.
Antalya’nın Serik ve Kumluca ilçesindeki üreticiler de Aydınlık’a şöyle konuştu:
Ahmet Çetin: ''1 yıldır emek çekmiş olduğumuz domateslerimizi dünyanın her yerine gönderiliyor. Biz yetiştirmekten keyif alıyoruz. Biz sadece üretmiş olduğunuz bu üründen emeğimizin karşılığını istiyoruz. Çiftçiler olarak her zaman üretmek istiyoruz. Biz üretelim, yetkililerimiz pazar bulsun. Ürettiklerimiz dünyanın her yerine ulaşsın, ülkemiz kalkınsın.”
Nevzat Sargın: ''Kısıtlama kararıyla fiyatlar düştü. Eğer domatesin fiyatlarını düşürüyorlarsa mazotun da düşürsünler. Biz yüksek fiyata da satmak istemiyoruz. Girdi maliyetleri düşürülürse fiyatlarda istikrar sağlanır. Yazın düşük olan fiyatlar kışın iki katına çıkıyor. Çiftçinin buğdayını ucuza alıyorlar dışarıdan buğday ithal ediyorlar. Rusya Devlet Başkanı Putin geçen dönemde dedi ki ‘benim çiftçimin malı varken ben dışarıdan mal almam’. Bizi yönetenlerde bizi düşünsün, bizlerle görüşsünler ama önce girdileri düşürsünler.” Sebiha Acar: ''35 yıldır çiftçiyim. Benim çocuklarım seranın içinde, toprağın içinde büyüdü. Ben domatese veya sebzeye özendiğim kadar hiçbir zaman çocuklarıma özenmedim. Çocuklarımı sarıp sarmalayamadım. Hayatım çalışmakla geçti. Şu anda istediğimiz 5 liraya domates satıp 10 liraya çay içmek değil. Bir tane domates fidesi, 10-15 lira, bir çuval gübre 1000 liradan aşağı değil. Bir dönüm seranın maliyeti zaten üstümüzde ağır bir yük.''