Down sendromlulara istihdam fırsatı
Türkiye Sendromu Derneği (Down Türkiye), Herkesin Yeri Var projesi ile Down sendromlu bireylerin istihdamını sağlayıp iş hayatına aktif ve anlamlı katılımlarını artırırken bu doğrultuda verdiği ücretsiz eğitimler sayesinde de şirketlerin farkındalığını artırıyor.
Proje doğrultusunda farkındalık ve kapsayıcılık atölye ve eğitimleri verilirken Down sendromluların üretken bireyler olarak topluma katılımlarını sağlamak, kişisel ve sosyal gelişimlerini desteklemeye katkı sağlanması amaçlanıyor. Projenin başlangıcından bu yana 12 kurumdan 401 katılımcıya verilen eğitimlerin 1050 kişiye ulaşılması ve 12 Down sendromlu bireyin istihdam edilmesi hedefleniyor.
EKSİKLİKLERE DİKKATİ ÇEKTİ
Yasalar çerçevesinde 50’den fazla çalışanı olan şirketlerin iş gücünün yüzde 3’ünün, kamu kurumlarında ise yüzde 4’ünün engelli havuzundan istihdam sağlaması gerektiğine dikkat çeken Türkiye Down Sendromu Derneği Genel Sekreteri Fulya Ekmen, “Elimizde net veri olmamakla birlikte şu an için engelli bireylerin istihdam oranının yüzde 1,23 seviyelerinde olduğunu tahmin ediyoruz. Bu grup içinde Down sendromlu bireylerin sayısı da azımsanmayacak seviyede. Bunun başlıca nedenleri arasında ise destekli istihdam uygulamaları ve bunların başarısı hakkındaki bilgi eksikliği, Down sendromlu bireylerin kapasitesi hakkındaki farkındalık eksikliği ve süreci yönetecek insan kaynağı eksiliği bulunuyor. Halihazırda okullarda eğitim gören Down sendromlu bireylere desteklerin yetersizliğinden dolayı okullarından ayrıldığını veya özel okula yönlendirildiğini görüyoruz.
Bu durum onların topluma dahil olmaları, daha bağımsız hale gelmeleri ve nihayetinde de iş hayatına katılmalarının önünde bir engel oluşturuyor. Biz de Down Türkiye olarak onların istihdam oranını artırmak, çalıştıkları yerle uyumlarını sağlamak, ekip çalışmasına adapte olup çalıştığı yere fayda sağlamalarını amaçlamak için ‘Herkesin Yeri Var’ projesini hayata geçirerek farkındalık yaratıyoruz” dedi.