Dr. Mehmet Perinçek: Ermenistan halkı saldırgan politikalara hayır dedi
Ermenistan'da düzenlenen seçimlerde resmi olmayan ilk sonuçlara göre Nikol Paşinyan’ın partisi, oyların yüzde 53.92'sini alarak seçimi kazandı. Karabağ yenilgisi sonrası yeniden en fazla oyu alan Paşinyan'nın, bölge ülkeleriyle daha yumuşak bir ilişki izleyeceği tahmin ediliyor.
Ermenistan halkı önceki gün parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Ermenistan Merkez Seçim Komitesi, yüzde 49.4 katılımın sağlandığı oylamanın resmi olmayan ilk sonuçlarını dün açıkladı. Buna göre, istifa ettikten sonra seçimlere kadar geçici olarak başbakanlık görevini yürüten Nikol Paşinyan’ın “Sivil Sözleşme Partisi”, oyların yüzde 53.92’sini alarak birinci, eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’ın liderliğini yürüttüğü “Ermenistan İttifakı” ise oyların yüzde 21.1’ini alarak ikinci oldu. Karabağ yenilgisi sonrası büyük tepki alan Paşinyan'ın tekrardan seçilmesini Moskova Devlet Üniversitesi'nden Dr. Mehmet Perinçek ile konuştuk.
'ERMENİLER GERÇEK BİR SEÇENEK GÖREMEDİ'
Konuyla ilgili Aydınlık gazetesine konuşan Dr. Mehmet Perinçek, seçimlere katılımın az olmasını ve Paşinyan’ın seçimi kazanmasını Ermenistan halkının saldırgan politikaları istemediklerinin bir sonucu olarak değerlendirdi. Ermenistan'ın ekonomik, toplumsal ve siyasi bir kriz içerisinde olmasının seçimleri etkilediğini söyleyen Perinçek, “Her şeyden öte 30 yıldır Karabağ'ı işgal eden Ermenistan'ın 44 günde büyük bir yenilgi alarak savaşı kaybetmesi ülkede büyük bir etki yarattı.” dedi.
Savaş sırasında Ermenilerin büyük oranda savaşa katılmak istemediklerini ve savaştan kaçtıklarını belirten Perinçek, kaçakların oranının yüzde 40'lara kadar çıktığını söyledi. Ermenilerin mevcut koşullarda çözüm üretecek bir lider bulamadıklarını belirten Perinçek, Ermenistan halkının sandıkta bir seçenek göremediğini aktardı.
Karabağ'da mağlubiyetin en büyük sorumlusunun Paşinyan olduğunu söyleyen Perinçek, “Paşinyan'a muhalefet olan adayların Paşinyan'ın yaptığı hataları tekrar edeceğini düşünen Ermenistan halkı, sandıkta bir seçenek göremediği için seçime katılım az oldu.” dedi.
'İKİ FARKLI PAŞİNYAN VAR'
Paşinyan'ın iktidara gelmesiyle birlikte, Batıcı bir çizgi izlediğini söyleyen Perinçek, “Paşinyan'ın Soros, ABD ve Fransa'nın kışkırtmalarıyla birlikte, Azerbaycan ve Rusya'ya karşı keskin tavırlar alması Ermenistan'ın Karabağ'da yenilmesinde büyük rol oynadı.” değerlendirmesinde bulundu.
Üç taraflı (Azerbaycan-Rusya-Ermenistan) imzalanan ateşkesin yürürlüğe girmesinden sonra iki farklı Paşinyan'ın oluştuğunu belirten Perinçek, Paşinyan'ın aldığı yenilgiden sonra Azerbaycan ve Türkiye ile daha uyumlu bir çizgi izlemek zorunda kaldığını vurguladı.
Perinçek, Paşinyan'ın Türkiye ve Azerbaycanla daha gerçekçi bir politika izleme kararının altında, alınan sert yenilginin payının olduğunu belirtti.
Nikol Paşinyan, Karabağ mağlubiyeti sonrası daha uzlaşmacı olacağının sinyallerini vermişti. Paşinyan'ın ateşkesin gerekliliklerini bir şekilde yerine getirdiğini söyleyen Perinçek, “Paşinyan bölgesel barışa hizmet eden bir görüntü verdi ve bu, Ermenistan halkının da en ihtiyaç duyduğu şey. Ermenistan, içerisinde bulunduğu ekonomik, toplumsal ve siyasi krizleri ancak Türkiye, Azerbaycan ve Rusya ile iyi ilişkiler içerisinde aşabilir.” diye konuştu.
ERMENİLER SALDIRGAN MUHALEFETE HAYIR DEDİ
Paşinyan'a muhalefet olan siyasetin daha saldırgan politika izlediğini vurgulayan Perinçek, muhalefetin rövanşist yaklaşımının, sağlanmaya çalışılan barış ortamına engel olduğunu söyledi. Ermenistan halkının bölgesel barış istediğini ve sorunların derinleşmemesi için bu rövanşist muhalefeti seçmediğinin de altını çizen Perinçek, “Ermenistan halkı gerçek barışın ve refahın bölge ülkeleriyle iyi ilişkiler kurmak olduğunu gördü.” dedi. Paşinyan'ın yüksek oy almasının Ermenistan halkının bölgesel barışı istediğinin bir sonucu olduğunu söyleyen Perinçek, “Saldırgan muhalefet sandıkta ağır bir yenilgi aldı ve Ermenistan halkı için Karabağ mağlubiyetinin önemli olmadığı görüldü.” ifadelerini kullandı.
MUHALEFETİN İKTİDARA GELMESİ RUSYA'YI ZORLARDI
Paşinyan'ın ateşkes sonrası daha uzlaşılabilir bir lider olma haline gelmesinin Rusya ve bölge ülkeleri için avantajlı olduğunu söyleyen Perinçek, “Ateşkesin bozulması ve çatışma ortamının oluşması Rusya'yı zor duruma sokacak ve prestijine zarar verecekti. Rövanşist olan muhalefetin Türkiye ve Azerbaycan'a karşı düşmanca politika izlemesi bölgedeki barış ortamını da bozacaktı.” açıklamalarını yaptı.
Perinçek aynı zamanda muhalefetin Paşinyan'ı Türkiye ve Azerbaycan'a teslim olduğunu söyleyerek suçladıklarını belirtti. Karabağ zaferi sonrası Paşinyan ve ekibinin Türkiye ve Azerbaycanla ilişkilerin yumuşamasının ve geliştirilmesinin sinyallerini verdiğini söyleyen Perinçek, “Bu ilişkilerin gelişmesi Rusya'nın da işine gelir çünkü Karabağ sonrası Astana süreci gibi bir insiyatif oluştu. Türkiye'nin ve Rusya'nın başında olduğu hatta ortak gözlem merkezi kurulan bir inisiyatif var.” dedi.