En yaygın tatlandırıcı için DSÖ kararını açıklayacak! Kanserojen madde mi?
Dünya Sağlık Örgütü, en yaygın tatlandırıcı olarak bilinen aspartam hakkındaki kararını 14 Temmuz'da açıklayacak. Peki Aspartam nedir? Kanser hastalığına etkisi nedir?
Özellikle şekersiz, kalorisiz olarak pazarlanan içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılan aspartamın Dünya Sağlık Örgütü tarafından kanserojen madde olarak açıklanacağını iddia edildi.
Reuters'ın haberine göre duyuruda aspartam kullanımının ne kadarının insan sağlığına zararlı olduğunun belirtilmeyeceği bildirildi.
ASPARTAM NEDİR?
Aspartam, kimyasal formülü aspartil-fenilalanin-1-metil ester olan bir tatlandırıcıdır. Kimyasal olarak aspartat ve fenil alanin aminoasitlerinden oluşmuş bir dipeptidin metil esteridir.
Çay şekerinden 180 kat daha tatlıdır. İlk kez James M. Schlatter tarafından 1965 yılında keşfedilmiştir.
ABD'de 1974'te kullanımının onaylanmasından sonra uzun süre güvenilirliği tartışma konusu olmuştur.
ŞEKERE GÖRE 200 MİSLİ DAHA TATLI
Kabul edilen günlük limitler dahilinde tüketilmesinin güvenli olduğu belirtilen aspartam, kola ve diyet içeceklerin birçoğunda, meşrubatlarda, meyveli yoğurt ve sütlerde, kahvaltılık gevreklerin içerisinde ve hazır tatlılarda, diyabet hastalarının kullandığı neredeyse tüm gıdalarda ve ketçap gibi soslarda bulunuyor. Laboratuvar ortamında üretilen aspartam, şekere göre 200 misli daha tatlı