DSÖ: Maymun çiçeği vakaları üçe katlandı
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa'da maymun çiçeği vakalarının son 2 haftada yoğun bir şekilde artarak üçe katlandığını açıkladı.
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, basın açıklamasında, örgütün Avrupa bölgesinde maymun çiçeği virüsünün yayılımına dair son gelişmeleri değerlendirdi. Avrupa'nın maymun çiçeği salgınının merkezi olmayı sürdürdüğünü belirten Kluge, "15 Haziran itibarıyla DSÖ Avrupa bölgesinde 4 bin 500'ün üzerinde vaka tespit edildi. Son iki haftada vaka sayıları üçe katlandı" bilgisini paylaştı.
Kluge, bölgede doğrulanan vakaların büyük çoğunluğunu 21 ile 40 yaş arası kişilerin oluşturduğunu, hastaların yüzde 99'unun da erkek olduğunu aktardı. Virüsün büyük oranda erkek erkeğe cinsel ilişki yoluyla bulaştığını söyleyen Kluge, az sayıda kişinin vakalara yakın temas sonucu virüse yakalandığının altını çizdi. Kluge, şimdiye kadar vakaların yüzde 10'unun tedavi amaçlı hastaneye kaldırıldığını, 1 kişinin ise yoğun bakıma alındığını belirtti. Şimdiye kadar bölgede maymun çiçeği bulaşan kimsenin yaşamını yitirmediğini kaydeden Kluge, "Hastalığın çabuk evrilmesi, DSÖ Acil Durum Komitesinin virüsün acil durumuna dair görüşünü kısa zamanda değiştirebilir" ifadelerini kullandı.
Kluge, virüsün daha fazla yayılmasına karşı dünyanın acil ve birlik halinde tedbirler alması gerektiğini belirterek, "Bu kadar hızlıca yayılan ve adeta her gün, daha önce etkilenmemiş yerlere ulaşan bir salgına karşı kayıtsız kalınmamalı" uyarısında bulundu.
ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezlerinin (CDC) son verilerine göre dünya genelinde 31 ülkede toplam 5 bin 323 vaka bulunuyor.
Her 3 maymun çiçeği virüsünden ikisi Berlin’de
Almanya’nın Başkenti Berlin’de maymun çiçeği vakaları artmaya devam ediyor. Ülke genelinde tespit edilen her üç maymun çiçeği virüsü vakasından ikisinin Berlin’de görüldüğü belirlendi.
Berlin Sağlık Senatörü Ulrike Gote "Burada benim için her gün önemli, her gün 30 ila 50 kişinin daha enfekte olduğunu gördüğümde, mümkün olduğunca çabuk harekete geçmek istiyorum" dedi.
Şu ana kadar Berlin’de 557, ülke genelinde 838 ‘maymun çiçeği’ virüsü vakası kayıtlara geçti.
Aşılama HIV virüsüne karşı aşı yapan klinik ve muayenehaneler ile Charite Hastanesi’nde başlayacak. Sağlık Senatörü Ulrike Gote, Almanya Daimi Aşı Komisyonu’nun (STIKO) kısıtlı olması nedeniyle aşının sadece enfekte kapmış kişilerle yakın temas kuranlara yapılmasını tavsiye ettiğini ve bunu uygulayacaklarını söyledi.
Senatör, temmuz ayının ikinci yarısından itibaren daha fazla miktarda aşının beklendiğini de sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Azap’tan maymun çiçeği uyarısı: Telaşlanacak durum yok
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, maymun çiçeği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Azap, maymun çiçeğinin Kovid-19 gibi günler içinde yüzlerce kişiye bulaşacak bir hastalık olmadığını söyledi. Prof. Dr. Azap, maymun çiçeğinin çok yakın temasla bulaşması nedeniyle Kovid-19 gibi bir salgına dönüşme riskinin bulunmadığını vurguladı.
Prof. Dr. Azap, "Maymun çiçeği asla Kovid-19 veya grip gibi günler içinde yüzlerce, binlerce kişiye bulaşacak bir hastalık değil çünkü çok yakın temasla bulaşıyor. Sadece hasta ve enfekte olan kişilerle aynı evde yaşayanlar veya yakın fiziksel teması olanlar risk altında. Bu nedenle telaşlanacak bir durum yok. Kovid-19'da dünyada günde 1 milyonun üzerinde yeni vaka görülürken maymun çiçeğinde iki aylık sürede Afrika dışında 5 bin civarında vaka bildirildi. Tek başına bu veri bile çok hızlı yayılmadığını gösteriyor" dedi.
‘OLGU SAYILARINDA BİR MİKTAR ARTIŞ OLABİLİR’
Azap, buna karşılık maymun çiçeğinin artık Afrika ile sınırlı bir enfeksiyon olmadığına işaret ederek, "Maymun çiçeği Kovid-19 gibi korkutucu olmasa da daha önce görmediğimiz coğrafyalarda yayılıyor. Batı dünyasının nur topu gibi yeni bir hastalığı oldu.’’ ifadelerini kullandı. DSÖ de hastalıkla ilgili küresel acil durumun söz konusu olmadığını ama virüsün yayılmasının engellenmesi gerektiğini açıkladı.
‘RİSK GRUBU HARİCİNDEKİ KİŞİLER KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞİYOR’
Hastalığın risk grubundaki kişiler haricinde herhangi bir tedaviye gerek olmaksızın kendiliğinden geçtiğini belirten Azap, "Bağışıklığı baskılanmış kişiler, çok küçük çocuklar ve gebeler açısından ağır hastalık ve ölüm riski var. Fakat bunun haricindeki insanlarda tedavisiz 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşiyor" dedi.