Dün konuşulan 4 dezenformasyon
Türkiye tarihinin en büyük afetlerinden biri olan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin üzerinden 10 gün geçti.
Bölgede bir yandan arama kurtarma çalışmaları devam ederken, diğer yandan yetkililer afetzedelerin geçici olarak barınacağı noktaları belirlemeye ve enkaz kaldırma işlemlerine başladı. Çok sayıda STK ve gönüllü de afet bölgesine yardım göndermek için çalışmalarını sürdürüyor.
Ancak yetkililer sahada depremin geride bıraktığı yıkımla mücadele ederken, sosyal medyada gündeme gelen asılsız iddialar kamuoyunda endişe yaratıyor.
Özellikle 'Hatay'da baraj patladı' gibi yeni bir afetin meydana geldiğine yönelik paylaşımlar deprem bölgesindeki çalışmalara zarar verdi. Anadolu Ajansı Teyit Hattı sosyal medyada gündeme gelen iddiaların aslını araştırmayı sürdürüyor...
ÖNE ÇIKAN DÖRT DEZENFORMASYON
Depremle mücadele sürecinde 14 Şubat'ta kamuoyunu etkileyen ve gerçek olmadığı teyit edilen dört içerik:
1) DASK'ın yıkılan bina sahiplerine hasar ihbarı için süre kısıtlaması uygulayacağı iddiası
Sosyal medyada Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK)'ın hasar tespit başvurularını, iletişimin henüz sağlıklı olarak gerçekleştirilemediği 10 şehirde, telefon ve internet üzerinden 15 gün içerisinde yapılmasının zorunlu olduğuna dair vatandaşlara mesaj gönderildiği öne sürüldü. Bu paylaşım, afetten etkilenen ve geçici olarak barınmak için farklı kentlere giden afetzedeleri paniğe sürükledi.
2) “Çizgi filmin depremi önceden haber verdiği” iddiası
Simpsonlar’ın 16. sezonunun “Mobile Homer” isimli 13. bölümünde yer alan bir sahne sosyal medyada gündem oldu. ABD'nin büyük ilgi gören çizgi dizisi Simpsonlar'ın Kahramanmaraş merkezli depremleri önceden bildiği iddia edildi. Twitter'da depremin suni şekilde dışarıdan tetiklenerek meydana geldiğine yönelik yorumlar yapıldı.
3) Şanlıurfa'da artçı depremde üç binanın yıkıldığı iddiası
Bir sosyal medya kullanıcısı 12 şubat gecesi "Şanlıurfa'da üç binanın yıkıldığı" yönünde bir iddiayı gündeme getirdi. Twitter hesabı üzerinden, "Bu gece depremler nedeni ile Şanlıurfa'da üç bina daha yıkıldı. Bu gece eve geçmiştik ama oluşan sarsıntılar yüzünden yine kaçmak zorunda kaldık." ifadelerini paylaştı. Deprem konusunda hassasiyetin yüksek olması nedeniyle bu paylaşım kısa sürede yoğun şekilde dolaşıma girdi. İhbarın ardından ekipler adrese gitti ve olayın yalan olduğu ortaya çıktı.
4) "İstanbul'da deniz suyunun çekilmesinin depremle alakalı olduğu" iddiası
İstanbul'da deniz suyunun çekildiği, su seviyesinin düştüğü ve büyük bir deprem olacağı iddia edildi. Halk arasında yayılan iddia, çeşitli mecralarda haberleştirildi ve sosyal medyada etkileşime neden oldu.
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü iddiayla ilgili bir açıklama paylaştı. Açıklamada, Marmara Denizi'nde deniz suyunda meydana gelen değişikliğin tektonik-deprem kaynaklı olmadığı, basınç farkından kaynaklanan meteorolojik bir olay olduğu belirtildi.