24 Kasım 2024 Pazar
İstanbul
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Dünyada yeni beslenme akımı: İşlenmemiş gıda diyeti! İşte işlenmemiş gıdalar

Dünya çapında ses getiren ve ülkemize de sıçrayan işlenmemiş gıda diyeti akımı, gündem olmaya devam ediyor. İşlenmemiş gıda diyeti, gıdaları işlenmemiş ve çiğ şekilde tüketmeyi öneriyor. Peki işlenmemiş gıdalar hangileridir?

Dünyada yeni beslenme akımı: İşlenmemiş gıda diyeti! İşte işlenmemiş gıdalar

Son zamanlarda sosyal medya üzerinde gördüğümüz İşlenmemiş Gıda Diyeti, aslında dünya çapında birkaç yıldır oldukça popüler. İşlenmemiş Gıda Diyeti'nde, adından da anlaşılacağı üzere işlenmiş hiçbir gıda tüketilmemektedir. Bunun yerine, besinler işlenmemiş ve çiğ halleriyle tüketilmektedir.

İŞLENMEMİŞ GIDA DİYETİ NE DEMEK?

Dünyada yeni beslenme akımı: İşlenmemiş gıda diyeti! İşte işlenmemiş gıdalar - Resim : 1

İşlenmemiş gıda diyetinin tek bir tanımı yoktur. Elbette işlenmemiş gıda tüketmek anlamına geliyor ancak bazı insanlar için bu, tuz, şeker veya koruyucu madde eklenmiş hiçbir şey olmaması anlamına gelirken, diğerleri yaklaşımlarında biraz daha hoşgörülü davranabiliyor. Greatist'ten derlediğimiz bu haberde, işlenmemiş gıda diyetini neyin oluşturduğunu anlamak için öncelikle işlenmiş ve işlenmemiş gıdaların kabaca ne anlama geldiğine bakalım.

İŞLENMEMİŞ GIDALAR

Bu gıdalar, meyve ve sebzeler, kuruyemişler veya koruyucu ya da katkı maddeleriyle işlem görmemiş et gibi bitkisel ve hayvansal gıda kaynaklarında doğal olarak yenilebilir olanları içerir. Herkesin farklı bir işlenmemiş tanımı olsa da, nasıl yaptığınıza bağlı olarak pişmiş yiyecekler (ister fırında ister ocakta) çoğu kişi için hala işlenmemiş sayılır. Bazı insanlar tamamen çiğ gıdaları tercih etmektedirler.

EN AZ İŞLENMİŞ GIDALAR

Fermantasyon (turşu gibi), öğütme (humus gibi) veya pastörizasyon (birçok süt ürünü gibi) dahil olmak üzere muhafaza süreci için biraz değiştirilmiş olanları içerir.

İŞLENMİŞ GIDALAR

Bunlar, bir miktar tuz, şeker veya yağ eklenmiş olabilecek önceki gruplardaki yiyecekleri içerir. Konserve meyve ve sebzeler, bazı peynirler, taze yapılmış ekmek ve konserve balık bunlara örnektir. Bu gıdalar tipik olarak en az 2 ila 3 bileşenden yapılır.

ULTRA İŞLENMİŞ GIDALAR

Bunlar önceki grupta yer alan ve tuz, tatlandırıcı, yağ, aroma veya koruyucu madde ilavesiyle daha da ileri giden gıdaları içerir. Bunlar raf stabilitesini artırmak, dokuyu korumak ve daha lezzetli hale getirmek için eklenmiş olabilir. Genellikle yemeye hazırdırlar ve başka bir hazırlık gerektirmezler. Genellikle lif ve besin değeri düşüktür. Örnek olarak paketlenmiş kurabiyeler, bazı cipsler ve kahvaltılık gevrekler, bazı dondurulmuş akşam yemekleri ve öğle yemeği etleri verilebilir.

KENDİ KURALLARINIZI UYGULUYORSUNUZ

İşlenmemiş gıda diyetini uygulayanlar, diyet hedeflerine neyin uyduğuna dair kendi kurallarını kendileri koyarlar. Yine de genel fikir, işlenmiş gıdaları mümkün olduğunca sınırlandırmak ve doğal sağlık yararları nedeniyle daha fazla işlenmemiş gıda tüketmektir.

SERBESTÇE ATIŞTIRABİLECEĞİNİZ İŞLENMEMİŞ VEYA AZ İŞLENMİŞ GIDALAR

SEBZELER VE MEYVELER

Organik, mevsimlik ürünler işlenmemiş stanlar için 1 numaradır, ancak dondurulmuş, mevsimlik olmayan veya GDO'lu seçenekler de sayılabilir. Konserve meyve ve sebzeler de diyetinize sağlıklı, minimum düzeyde işlenmiş bir katkı olabilir.

FASÜLYE

Kuru fasulye (nohut, siyah fasulye vb.) koruyucu ve sodyumdan kaçınmanın kolay bir yoludur, ancak konserve çeşitleri de iyi, hızlı hazırlanan bir seçimdir. Humus gibi fasulye ezmeleri de minimum düzeyde işlenir ve sağlık açısından faydalıdır.

KURUYEMİŞ

Çiğ kuruyemişler en az işlenmiş olanlardır, ancak tonlarca katkı maddesi içermeyen kavrulmuş olanlar da oldukça meşrudur. Sadece fındık içeren minimal işlenmiş fındık ezmeleri de oldukça "bütündür".

ET ÜRÜNLERİ

Dünyada yeni beslenme akımı: İşlenmemiş gıda diyeti! İşte işlenmemiş gıdalar - Resim : 2

Kümes hayvanları, sığır eti, domuz eti veya deniz ürünleri işlenmemiş olarak sayılır (veya pişirdiğinizde minimum düzeyde işlenmiş olabilir). Bazı işlenmemiş gıda tüketenler için hormonsuz ve organik olması bir önceliktir. İster kızartın, ister fırında pişirin, ister ızgara yapın veya haşlayın, doğal bitkisel yağlar kullandığınızdan (varsa) ve derin yağda kızartmadan kaçındığınızdan emin olun. Diyeti uygulayan bazı insanlar, etleri tamamen çiğ de tüketmektedir.

OTLAR VE BAHARATLAR

Biberiye, kekik, kimyon, biber, sarımsak dahil, ister öğütülmüş ister çiğ olsun otlar ve baharatlar, işlenmemiş her türlü diyete sağlıklı ve lezzetli bir katkıdır.

YUMURTA

Yumurta işlenmemiş bir gıdadır ve çeşitli lezzetli şekillerde pişirilebilir. Haşlanmış yumurtayı tercih edebilirsiniz.

SÜT ÜRÜNLERİ

Çok fazla katkı maddesi içermeyen süt ürünleri minimum düzeyde işlenmiş olarak kabul edilir. Pastörize edilmemiş süt ürünleri teknik olarak işlenmemiştir, ancak zararlı bakteri riskini artırabilir, bu nedenle doktorlar bağışıklık sistemi zayıf olanlara bundan kaçınmalarını tavsiye etmektedir. Sonuç olarak, laktozu iyi tolere edebildiğiniz sürece, minimal düzeyde işlenmiş süt ürünleri ölçülü olarak sağlıklı olabilir.

Çeviri ve derleme: Çisem Arslan

İşlenmemiş gıda diyeti işlenmemiş gıdalar hangileri çiğ et yenir mi