Dünyanın en kaliteli 5 peynirinden biri! Sadece Karaman'ın o köyünde yapılıyor
Karaman'ın Ayrancı ilçesine 16 kilometre mesafedeki Divle köyünde dünyanın en kaliteli 5 peynirinden biri üretiliyor. Sadece Karaman'ın o köyünde yapılan Divle Obruk Peyniri görenleri mest ediyor.
Ayrancı ilçesine 16 kilometre mesafede olan Divle köyünde, inek, keçi ve koyun sütlerinin belli bir oranda karıştırılmasıyla elde edilip keçi ve kuzu derilerine basılan peynirler, köyün 1 kilometre doğusundaki Divle Obruk Mağarası'nda yaklaşık 5 ay olgunlaştırılıyor. Divle Obruk Peyniri dünyanın en kaliteli 5 peynirinden biri olarak seçilmişti. Sadece Karaman'ın Divle köyünde yapılıyor.
DÜNYANIN EN KALİTELİ 5 PEYNİRİNDEN BİRİ
Dünyanın en kaliteli 5 peynirinden biri bu mağarada üretiliyor. Haziranda mayalandırılan, keçi ve kuzu derisine basılan peynirlerin tulumu, özel florası olan mağarada zamanla beyaz, mavi ve kırmızı küfle kaplanıyor. Küfün kiremit kırmızısına döndüğü ekim-kasım döneminde de Divle Obruk Peyniri tüketime hazır hale geliyor.
Ayrancı Belediye Başkanı Yüksel Büyükkarcı, Divle'nin diğer köylerin merkezi olduğunu, 1903'te Ayrancı ilçesinin kurulmasıyla köyün göç verdiğini söyledi.
Büyükkarcı, 36 metre derinliğinde, 250 metre uzunluğundaki Divle Obruk Mağarası'nın yaşlıların anlattığına göre asırlardır erzak saklamak için kullanıldığını dile getirdi.
"MAĞARANIN EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİNDEN BİRİ FLORA YAPISIDIR"
Divle Obruk Mağarası'nda sıcaklığın yaz-kış 4-6 derece olduğunu dile getiren Büyükkarcı şunları kaydetti:
"Obruk, doğal olarak meydana gelmiş, çöküntüden oluşan bir mağara. Rutubet oranı da yüzde 90'dır. Yüzyıllar öncesinden bu yana azık saklanan bir yer. Meralarda otlayan hayvanların sütünden elde edilen peynirlerin haziranda bu mağaraya konulmasıyla süreç başlar. İlk etapta beyaz bir küf oluşur. Bir ay sonra mavi bir renk alır. İkinci ayı doldurduktan sonra kırmızı rengi oluşmaya başlar. 5 aylık süreç tamamlandıktan sonra peynir olgunlaşmış demektir. Mağaranın en önemli özelliklerinden biri flora yapısıdır. Birçok yerde denenmiştir. Buranın verdiği tadı hiçbir mağarada bulamadık."
"MAĞARANIN KAPASİTESİ 43 TON"
Büyükkarcı, inek, keçi ve koyun sütü karışımı olması, kaynatılması ve mayalanmasıyla birçok özelliğe sahip olan Divle obruk peynirinin oğlak ve kuzu derilerine basıldığını anlattı.
Tuluma basılan peynirlerin üzerine isim yazılarak mağaraya konulduğunu belirten Büyükkarcı şu sözleri söyledi:
"Divle obruk peyniri dünyanın en kaliteli 5 peyniri arasında gösterilen rokfor ile eş değer bir peynirdir. Mağaranın kapasitesi 43 ton. Peynirin 2 özelliği var. Birincisi mağaranın flora yapısı, ikinci ise doğal olarak merada otlayan hayvanların sütünden elde edilmesi, hiçbir fenni yem yedirilmeden yüzde 100 doğada otlayan hayvanların sütünden elde edilmesi. Bu peyniri önemli kılan unsurlardan ikisi budur."