Dünyanın en lezzetli dondurmaları açıklandı! Bakın Türkiye kaçıncı sırada...
Yaz sıcaklarının en doğal çözümlerinden biri buz gibi ve çeşitli tatlarda dondurmalar. Peki dondurmanın farklı çeşitleri de var mı? Dünyanın en lezzetli dondurmaları listemizde yanıtladık. Üstelik listede Türkiye de var! İşte detaylar...
Yaz sıcakları bastırırken, merak etmeden duramadık: Dünyada dondurma sevmeyen kimse var mı?
İster Asya'da, ister Avrupa'da, ister Amerika Birleşik Devletleri'nde ya da Güney Amerika'da olsun, dondurma ikramının her yaştan insan için favori bir keyif olduğunu söylemek yanlış olmaz; ancak sıcak bir günde elinde külah tutan kolundan aşağı eriyen dondurma damlayan bir çocuğu hayal etmemek zor.
DÜNYANIN EN İYİ DONDURMALARI
DONDURMA NASIL ORTAYA ÇIKTI
Mutfak tarihine göre dondurmanın geçmişi M.Ö. ikinci yüzyıla kadar uzanmaktadır. Yunanistanlı Büyük İskender, bal ve nektarla tatlandırılmış kar ve buzu severdi. Roma İmparatoru Neron ise meyve ve meyve sularıyla tatlandırılmış karları severdi. Bundan 1.000 yıldan fazla bir süre sonra Marco Polo Uzak Doğu'dan İtalya'ya şerbet benzeri bir tarif getirmiş ve bu tarif zamanla çoğumuzun bugün bildiği dondurmaya dönüşmüştür.
DONDURULMUŞ MUHALLEBİ, ABD
Soft serve dondurulmuş muhallebi, 500 farklı tariften oluşan kapsamlı bir koleksiyon olan "the ultimate ıce cream book" kitabının yazarı bruce weinstein'a göre amerikan dondurmasının özüdür. Yoğurt ve şekerle yapılan dondurulmuş yoğurttan farklı olarak dondurulmuş muhallebi süt, krema, şeker ve yumurta sarısının bir kombinasyonudur. Weinstein, genellikle kıvam arttırıcı da içerdiğini söylüyor.
Geleneksel Amerikan dondurması da bazen yumurta sarısı içerir, ancak dondurulmuş muhallebi ile dondurma arasındaki fark dokudur: muhallebi yoğundur çünkü malzemelere hava katmayan bir makinede yapılır.
GELATO, İTALYA
Makarna bir yana, gelato İtalya'nın mutfak sembolü olarak kabul edilir. Aslında, yerel gelateria'ları ziyaret etmek İtalyanlar için bir yaşam biçimi. Britton Bauer, "İtalyanlar gelaterialarda toplanır ve sosyalleşir," diyor. "Buralar popüler mekânlar ve kültürel simgelerdir."
Weinstein, İtalyan gelatosunun geleneksel dondurmadan daha az yağlı olduğunu ve tam yağlı süt, yumurta, şeker ve aroma ile hazırlandığını söylüyor - çikolata, fındık, fıstık ve stracciatella veya çikolata parçalarıyla karıştırılmış vanilyalı dondurma en sevilen tatlardan.
CRÈME GLACE, FRANSA
Weinstein, bu dondurmanın gelato gibi göründüğünü ve benzer bir dokuya sahip olduğunu, ancak crème glace veya Fransız dondurmasının İtalyan muadilinden daha zengin olduğunu söylüyor.
"Glace, Amerikan dondurulmuş muhallebisi ile gelato arasında hoş bir karışımdır ve neredeyse her zaman krema ve yumurta kullanılarak yapılır" diyor. "Tuzlu karamel kesinlikle en ikonik lezzettir."
Mutfak tarihine göre, 17. yüzyılın sonlarında bir İtalyan göçmenin açtığı ve halen faaliyette olan Paris restoranı Le Procope, dondurmayı Fransa'ya tanıtmıştır. Bu efsanevi mekan hala buzlu dondurma servis etse de, bugün daha çok tuzlu yemekleriyle tanınıyor.
DONDURMA, TÜRKİYE
Erimeyen bir dondurma mı? Evet, dondurma ya da Türk dondurması tam olarak budur. Yerel halk dondurmaya Türkiye'nin Akdeniz bölgesindeki Maraş şehrine atfen Maraş dondurması da diyor.
Sea Song Tours adlı seyahat şirketinin kurucusu ve bir İstanbul sakini olan Karen Fedorko Sefer, dondurmanın elastik bir dokuya sahip olduğunu ve keçi sütü, şeker ve mor bir orkidenin özü olan salap ile yapıldığını söylüyor. Ayrıca genellikle sakız veya sakız ağacından çıkarılan çam aromalı bir reçine de içeriyor.
Fedorko Sefer, "Dondurma satın almak bir performans izlemek gibidir," diyor. "Dondurmayı satan adamlar geleneksel Türk kıyafetleri (aba) ve sultan şapkası giyiyor ve dondurmayı külah haline gelene kadar geriyor, büküyor ve çeviriyorlar. Çocuklar ve yetişkinler bu gösteriden çok keyif alıyor."
KAKIGORI, JAPONYA
Buzdan yapılmış olabilir, ancak dondurmanın Japon versiyonu olan kakigori kesinlikle bir kar külahı değildir.
"Gerçek kakigori süper ince traşlanmış buz kullanır ve tıpkı kremalı bir dondurma gibi ağzınızda erir," diyor Manhattan'ın East Village'ında ev yapımı kakigori servis eden Cha An Tea House'un da aralarında bulunduğu Japon restoranlarından oluşan TIC Restaurant Group'un COO'su Sakura Yagi.
Pasta şefleri kakigoriyi, kabarık bir yığın haline gelene kadar buz bloklarından buz tıraşlayarak yaparlar. Daha sonra buza genellikle kaliteli malzemelerle elle hazırlanmış yeşil çay, çilek, üzüm ve kavun gibi tatlarda şuruplar eklerler.
Çeviri ve derleme: Çisem Arslan
Kaynak: CNN News