'Durgunluk var' demeyin Avrupalı müşteriye gidin!
Dünyada üretilen her 100 sprey kutusundan 10'unu üreten Sarten'in Başkanı Sarıbekir, 'Avrupa'daki durgunluk Türkiye'ye yarar dedik. Enflasyonist dönemde herkes durur maliyetleri nasıl indireyim diye bakar. Bizim ikame ürün yapanların eline çantayı alıp Avrupa'ya gitmesi lazım.' mesajı verdi.
Metal ambalajlarda dünyanın büyük üreticileri arasında yer alan Türk şirket Sarten Ambalaj, Hollanda Roosendaal'daki sprey/aerosol ambalaj tesisinde kapasite artırdı. İkinci hat yatırımını yerinde görmek üzere Sarten Ambalaj Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sarıbekir'in davetlisi olarak tesisi ziyaret ettik. Yıllar önce ilk hat kurulduğunda da tesisin açılışına katılmıştık. Tesiste bize Rene Willems eşlik etti. Edindiğimiz bilgilere göre Ukrayna krizi ve Avrupa'daki durgunluk üretimi etkiledi. Sarıbekir, “İşler biraz yavaş. Avrupa'da üç vardiyaya geçmişken Ukrayna savaşı başladı. İşler düştü. Bizim müşteriler Rusya ve Ukrayna'ya ihracat yapamayınca satışlar düştü ama savaş bitince artacak.” dedi.
TÜRKİYE AVANTAJLI
Zeki Sarıbekir, “İkinci faz yatırımını durdurmadık ama beklettik. Enflasyonist dönemlerde herkes bir durur ve maliyetlerini nasıl indireceğine bakar. Burada akla gelen ilk Çin olur. Ancak Türkiye, Avrupa’ya daha yakın. Yani şu anda ambalaj ve tekstil sektörlerimiz başta olmak üzere ikame ürünü yapan herkesin ellerine çantalarını alıp Avrupa'ya gitmeleri lazım. Çünkü bu dönemde Avrupa'da bütün alımcılar, alternatif tedarikçi arıyor. Bu bir fırsattır. Zorlu zamanlarda anlaştığınız firmalarla, bu dönem bitince en az 10 yıl daha çalışabilirsiniz. Şu anda Avrupa'da çok büyük bir fırsat var. Türkiye’de ambalaj sektörünün üretiminin yüzde 70’i Avrupa’ya satılıyor. Ancak Türkiye, Avrupa'nın ambalaj ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayabiliyor.” mesajı verdi.
DÜNYADA SÖZ SAHİBİYİZ
Sarıbekir, “Avrupa'ya olan ihracatta kıpırdanma var.” dedi. Türkiye’de ve dünyanın farklı noktalarında 20 fabrikasında ambalaj ürettiklerini kaydeden Sarıbekir, “Dünyada kullanılan her 10 sprey kutusundan biri bizim fabrikalarımızda üretiliyor. Benzer bir durumu da kavanoz kapağında yakalamak üzereyiz. Hedeflerimiz doğrultusunda yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Niğde Bor'a da tesis kuruyoruz. 21'inci tesisimiz olacak. Rusya'daki tesis de çalışıyor.” dedi.
'İŞÇİLİK PAHALI, ROBOT ALDIK'
Hollanda'daki tesisin müdürü Hollandalı olsa da denetimin Türkiye'den yapıldığını, ham maddenin de Türkiye'den gittiğini anlatan Sarıbekir, şunları söyledi: “Bu sayede lojistik maliyetlerinde avantaj sağladık. Buradaki tesise robot aldık. Sanayi 4.0 diyebiliriz. İşçilik burada pahalı. 50-60 kişinin yapacağı işi robotla yapıyoruz. Almanya, Belçika ve Brüksel'e yakın bir tesis. Ya ham maddeye ya müşteriye yakın olacaksınız. Ham madde deniz yoluyla geldiği için limana yakın olalım dedik. Rotterdam'dan feribot karşıya geçiyor. İngiltere'ye de ürün göndermek kolay. Bu bölge çok popüler oldu. Lojistik depoları açıldı. Fiyatlar yükseldi. Şimdilik sadece aerosol kabı üretiyoruz ama gıda ambalajı hattı da kurabiliriz. Hedef 50 milyon avroluk ciroya ulaşmak. Şu an 25 milyon avro. Ciroyu 25 kişi ile yapıyoruz.”
'HERKESİN ALACAKARANLIKTA OLDUĞU BİR DÖNEMDEYİZ'
Zeki Sarıbekir aynı zamanda DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi ve Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanlığı görevlerini ifa ediyor. Ülkedeki kredi sorununa ilişkin sorumuzu yanıtlayan Sarıbekir, “Geçen yıl makineleri ödedik, yatırımı ayarladık. Yeni dönem yeni başlangıç hükümete bir 100 gün vermek lazım. Eylülde daha rahat yorum yapabiliriz. Herkesin alacakaranlıkta olduğu bir dönemdeyiz. Dövizin yüzde 40'ının bozdurulması olayından herkes rahatsız. Ancak krediler konusunda; hikayen iyiyse, yatırımın doğru ise herkes yanında.” ifadelerini kullandı. Sarıbekir'in ofisinin girişinde atık ambalajlardan yapılan kaplumbağa heykeli dikkatimizi çekti.