Dut kurusunun faydaları nelerdir? Antioksidan, A ve C vitamini adeta fışkırıyor
Dut kurusunun içeriğinde C vitamini oranı yüksektir. Aynı zamanda antioksidan oranı da yüksektir. Peki, Dut kurusu faydaları: Beyaz dut kurusu kürü ne işe yarar, nasıl yapılır? İşte dut kurusu hakkında bilinmesi gereken her şey.

Dut, ağaçta yetişen bir meyvedir. Hem kurusu hem de yaşı kişiler tarafından sevilerek tüketilir. Siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı çeşidi bulunan dut, mevsiminin dışında tüketilmek istendiğinde kurutulur ve yıl boyunca gönül rahatlığı ile yenilir. C vitamini deposu olan kuru dutun insan sağlığına olan faydaları ise kişiler tarafından internet üzerinden sıkça araştırılmaktadır. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olan, doğal şifa olarak görülen dutun faydaları uzmanlar tarafından da dile getirilmektedir.
DUT BESİN DEĞERİ NEDİR?
Ülkemizde bolca yetişen dut, haziran ve temmuz aylarında toplanarak pazar ve marketlerdeki yerini alır. Kısa süre içerisinde tüketecekseniz dutu buzdolabının normal kısmında 2-3 gün tutabilirsiniz. Buzlukta ise 3 ay saklayabilirsiniz.
Saklama ömrü kısa olan dut sıklıkla taze olarak tüketilirken kurutmak için de uygun bir meyvedir. Dut ayrıca reçel, pekmez, şurup, pestil olarak da saklanarak tüketilebilir.
Besin değeri yüksek olan dutun içerisinde insan sağlığı açısından önemli olan C vitamini, kalsiyum ve antioksidanlar bulunur.
Yarım fincan dutun (70 gram) besin değerleri şöyledir:
- Kalori: 30
- Protein: 1 gram
- Yağ: 0 gram
- Karbonhidrat: 7 gram
- Lif: 1 gram
- Şeker: 6 gram
Kuru dutu yulaf ezmesine ekleyerek, diğer meyveler ve sütle karıştırıp smoothie yaparak, salatalara katarak, pankek hamuruna ekleyerek, kuruyemişlerle karıştırarak ve keklere koyarak tüketebilirsiniz.
DUTUN SAĞLIĞA FAYDALARI
Duttaki vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sağlığa önemli katkılarda bulunur. Dutta bulunan flavonoidler, serbest radikallerle savaşarak oksidatif strese karşı kalkan görevi görürler. Dut ayrıca, kanserin önlenmesinden diyabet yönetimine kadar her konuda olumlu katkıları olan fenolik asitler açısından da zengindir.
KALP SAĞLIĞI
Diyete dut katmanın kalp sağlığı açısından olumlu etkileri vardır. Araştırmalar, dutun hem toplam hem de kötü kolesterolün düzenlenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu sayede damarlarda biriken plak potansiyelinin azalmasına yardımcı olabilir.
BİLİŞSEL SAĞLIK
Dutlar yüksek düzeyde flavonoid içerir. Bu bileşikler, bilişsel sorunların yaşanma ihtimalini azaltarak uzun vadede beyin sağlığı için önemli faydalar sağlayabilir.
C VİTAMİNİ ZENGİNİ
Bir fincan dutta 51 miligram C vitamini bulunur. C vitamini, çeşitli kanser türlerinin gelişme ihtimalini azaltabilir. Ayrıca C vitamini; cilt, tendonlar, bağlar ve kemikler dahil olmak üzere vücudunuzun birçok bölgesi için önemli bir unsur olan kolajenin geliştirilmesinde ciddi bir rol oynar. C vitamini kemik sağlığı için de önemlidir.
GÖZ SAĞLIĞI
Duttaki flavonoidler, yaşa bağlı olarak gelişen çeşitli göz rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Ayrıca dutta bulunan C vitamini katarakt riskini azaltabilir.
DUT KURUSU NASIL İÇİLMELİ?
Kuru dut, çay olarak tüketilebilir. Dutlarınızı 5-6 dakika kaynattıktan sonra çay olarak içebilirsiniz. İçeriğinde yoğun miktarda şeker olduğu için dut kurusu çayını günde iki fincandan fazla içmemeniz önerilir.
DUT KURUSU NE KADAR TÜKETİLMELİ?
Kuru dut içeriğindeki şeker miktarı nedeniyle günde en fazla 1 avuç tüketilmelidir. Böğürtlenle kıyaslandığında duttaki şeker miktarı böğürtlenin yaklaşık iki katıdır. Ancak bu büyük bir problem değildir çünkü duttaki şeker doğaldır. Dutu hazırladığınız kek gibi besinlerdeki şeker miktarını azaltarak kullanabilirsiniz.
DUT NASIL KURUTULUR?
Kurutulacak dutların olgunlaşmış olması önemlidir. Doğal ortamda dut kurutmak için dutlarınızı açık havada, güneş alan bir yerde bir bezin üzerine aralıklı olarak dizmelisiniz. Dut kurutacağınız ortamın nemsiz, rüzgâr alan fakat tozsuz bir yer olması gerekir.
Dut kurusunu fırın kullanarak da yapabilirsiniz. Bu yöntemi uygulamak için, seçilen meyveler bir fırın tepsisine aralıklı serilir ve 50 veya 65°C' de ısıtılmış bir fırına yerleştirilir. Kurutma işlemi 4 ila 5 saat arası sürebilir. Ara sıra meyveleri karıştırarak her meyvenin eşit oranda kurumasını sağlayabilirsiniz.
Kuruttuğunuz dutları daha sonra havası alınmış bir ambalajda tutarsanız saklama süresini uzatabilirsiniz.
DUT KURUSU FAYDALARI
İçeriğindeki yüksek C vitamini oranı ile şifa deposu olan ve antioksidan özelliği bulunan dut kurusunun faydaları aşağıdaki gibidir:
- Dut kurusu doğal antibiyotik olarak tüketilebilir.
- C vitamini açısından oldukça zengindir, antioksidan kaynağıdır.
- Düzenli tüketildiğinde kalp hastalıklarına karşı koruma sağladığı bilinmektedir.
- Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Karaciğer ve böbrek hastalıklarına sahip olan kişilerin tüketmesi önerilir.
- Diş eti rahatsızlıklarında iyileşme sağlar.
- Kemiklerin gelişmesinde yardımcı olur.
- Kansızlık sorunu yaşayan kişilerin kullanması gerekmektedir.
- Kanı temizleyici özelliğe sahiptir.
- Kanda pıhtılaşma olmasının önüne geçer.
- Egzama gibi cilt sorunlarının tedavisinde kullanılır.
- Kış aylarında bağışıklığın güçlenmesini sağlayarak grip ve soğuk algınlığa karşı vucüdun direncini arttırır.
- Kolesterolü dengelemeye yardımcı olur.
- Göz sağlığına iyi gelir.
- Saç dökülmesinin önlenmesinde kullanılır.
- Vücudun enerji ihtiyacını karşılar.
Kaynak: Acıbadem Hayat
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.