Düzce’nin hava kirliliğine çözüm: Tarım arazileri imara açılmasın
Dünya çapında 117 ülke ve 6 bin 475 kentin hava kalitesinin ölçüldüğü 2021 Dünya Hava Kirliliği Raporu'nda Türkiye 46'ıncı sırada yer aldı. Avrupa bölgesinin havası en kirli kenti Iğdır oldu, Düzce ise beşinci sırada yer aldı. Türkiye'nin ayrıca Avrupa'da havası en kirli 7'inci ülke olduğu belirlend
Vatan Partisi Düzce İl Başkanı Fethi Sönmez, 2020 yılı raporunda Avrupa'nın en kirli şehirleri listesinde Düzce’nin 11’inci sırada yer aldığını, ardından gerek belediye gerekse valilik tarafından birtakım girişimlerde bulunulduğunu bugün ise Türkiye’de 2. Avrupa’da ise 5. havası en kirli şehir mertebesine çıktıklarını belirtti.
Düzce’de teşvik kapsamında organize sanayi bölgeleri kurulduğunu ifade eden Sönmez, “Kömür, egzoz gibi kirleticiler yanında kendi elimizle bir de sanayi kirliliği eklemişiz. En son raporlara baktığımızda hava kirliliğinin yüzde 30’u fabrikalardan kaynaklanmaktadır. Bu da yetmemiş daha geçen yıl, 196 hektar olan 1. Organize Sanayi Bölgesi, 415 hektarlık genişletme planıyla Hacıahmetler Köyü 1. sınıf tarım toprakları da sanayiye açılmıştır” dedi.
FABRİKALAR DENETLENMELİ
Mevcut anlayışla Düzce’nin, hava kirliliğinde 1. sıraya aday olduğunu söyleyen Fethi Sönmez, çözüm önerilerini de şöyle sıraladı:
“Düzce kuzey bölgesine kaymalı. Ovanın, tarım topraklarının imara, sanayiye açılmasına son verilmeli. Birinci sınıf tarım arazilerindeki imar kararları, iptal edilmelidir.
Kömür kullanımı kesinlikle yasaklanmalı. Doğal gaz dağıtımı kâr hesabıyla değil, hava kirliliği sorunu gözetilerek halk sağlığı gözetilerek yaygınlaştırılmalıdır.
Doğal gaz bağlatmada ekonomik yetersizliği olan yurttaşlara kredi ve benzeri destekte bulunulmalı. Hiç yoksa doğal gaz sobası ile ısınmaları sağlanmalıdır.
Kirlilik yaratan fabrikalar, kamu eliyle denetlenmeli. Kesinlikle kirlilik yaratmaları önlenmeli. Gerektiğinde kapısı mühürlenmelidir."