ECB’de 11 yıl sonra ilk
Avrupa Merkez Bankası (ECB) 2011’den bu yana ilk kez faiz artışı kararı aldı.
ECB’den yapılan açıklamada, bankanın üç temel politika faizini 50 baz puan artırdığı ifade edildi. Ekonomistlerin beklentisi faizlerin 25 puan artırılacağı yönündeydi.
Açıklamada, bankanın refinansman faizinin yüzde 0,00’dan yüzde 0,50’ye, bankaların merkez bankasında tuttukları mevduat için ödenen faiz oranının yüzde -0,50’den yüzde 0,00’a, marjinal faiz oranının ise yüzde 0,25’ten yüzde 0,75’ye yükseltildiği açıklandı.
ECB, beklentinin üzerindeki faiz artırımı kararıyla negatif faiz dönemine de son vermiş oldu. Banka bu adımla birlikte, 2011 yılının temmuz ayından bu yana ilk kez faiz artırımına gitmiş oldu.
ECB karar metninde, bankanın kriz araçlarının kullanımının piyasada önceden tahmin edilebilen adımlarla sınırlı olmadığı belirtilerek, “Gelecek toplantılarda faiz oranlarının daha da normalleşmesi olası” ifadesi kullanıldı.
DANİMARKA 50 BAZ PUAN ARTIRDI
ECB’nin adımının ardından Danimarka Merkez Bankası da 22 Temmuz’dan itibaren faiz oranını yarım puan artırarak -0.6’dan -0.1’e yükseltti.
Danimarka Merkez Bankası, 2012 yılında tasarruf hesaplarında belirli bir birikimin üzerinde olması durumunda tasarruf sahiplerinin negatif faiz ödemesini yürürlüğe koymuştu. Negatif faiz oranlarının kaldırılıp kaldırılmaması ise bundan böyle tamamen bankaların inisiyatifine bırakılacak.
İNGİLTERE’DE DE FAİZ ARTIRIMI BEKLENİYOR
İngiltere’de yıllık enflasyonun yüzde 9,4 ile zirveyi gelmesi İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faizi artırması yönündeki baskıları artırdı. BoE Başkanı Bailey, 50 baz puanlık artışı tartışacaklarını söyledi.
Öte yandan İngiltere’de kamu çalışanlarının ücretlerine neredeyse son 20 yılın en büyük artışı yapılmıştı. İki milyondan fazla kamu çalışanının ücretleri yüzde 4-5 aralığında artırıldı. Ücretlerdeki artış ve olası yeni enerji krizi ise enflasyon tahminlerinde tedirginliğe yol açıyor. İngiltere’de ekim ayında enflasyonun yüzde 11’e ulaşacağı tahmin ediliyor.