Edirne Ziraat Odalarından çağrı: Biz ucuza satıyorsak vatandaş da ucuz yesin
Edirne'de il ve ilçe ziraat odaları başkanları, birlikler tarafından açıklanan ayçiçeği alım fiyatını değerlendirdi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Fiyatların revize edilmesini talep ediyoruz.” dedi. Arabacı şöyle konuştu:
"Üreticiler olarak, geçen yıl 1 milyon 70 bin dekar ayçiçeği ekerken bu yıl 1 milyon 200 bin dekara çıkardık ekişlerimizi. 10-11 lira bandında maliyet hesabı çıkardık, dönüm başına 170 kilo baz aldığımızda. Trakya Birlik’in 12 lira fiyatı var. Tarım Kredi'nin 11 buçuk lira fiyatı var. Tarım Bakanı’mız da dün açıklama yaptı, 12 liranın altına düşmemesi gerektiğini söyledi. Biz de oda başkanları olarak toplandık ve bu maliyetler karşısında kâr payının çok düşük kaldığını, neredeyse maliyet fiyatına bir fiyat açıklandığını gördük. Bu fiyatların tekrar revize edilmesini talep ediyoruz.”
Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk de şunları söyledi: "Biz bunu 12 liraya sattığımız zaman bu marketler ayçiçeği fiyatını geri çekecekler mi? Hiç sanmıyorum. Biz ucuza satıyorsak vatandaş da ucuza yesin. 3-4 ay önceyi çok çabuk unutuyoruz, Türkiye yağ bulamama sıkıntısı yaşadı. Şimdi kapı açıldı, ayçiçeği bol ekildi, verim de iyi, hemen bizi unuttular. Bu çiftçiyi unutmayın."
Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç ise buğday ile ayçiçeği fiyatında 2 kat oran farkı olması gerektiğini belirtti.
GÜMRÜK VERGİSİ ARTIRILDI
Ham ayçiçeği yağı ithalatında uygulanan gümrük vergisi oranı yüzde 10'a yükseltildi. İthalat Rejimi Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yağlı tohumlar ile bitkisel yağların dünya fiyatları ve tedarikine ilişkin son dönemde yaşanan bölgesel gelişmeler dikkate alınarak, Türkiye'nin içinde bulunduğu yağlık ayçiçeği hasadı döneminde yerli üretimin sürdürülebilirliğini ve çiftçinin desteklenmesini temin amacıyla ham ayçiçeği yağında uygulanan gümrük vergisi yüzde 10'a çıkarıldı.