'Yerine koyacağımız bir pazarımız yok
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin 2021 yılında Rusya’ya doğrudan 1 milyar 180 milyon dolar ihracat yaptığını söyledi. Türkiye'nin Rusya'nın yerine koyabilecek bir pazarı olmadığını belirten Uçak, “Siyasi nedenlerle TIR'larımız geri çevriliyor.” dedi.
İhracatçılar Türkiye’nin Rusya ile işbirliğinin Ukrayna krizi nedeniyle bozulmasını istemiyor. Aydınlık’a Rusya pazarının önemini anlatan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye-Rusya ilişkilerinin zedelenmemesi için dua ettiklerini söyledi. Türkiye’nin 2021 yılında Rusya’ya doğrudan 1 milyar 180 milyon dolar ihracat yaptığını belirten Uçak, Belerus gibi farklı ülkeler üzerinden yapılan yaş meyve sebze ihracatı ile bu rakamın 1,5 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Rusya’ya yapılan yaş meyve ihracatında Ege Bölgesi’nin payı da 165 milyon dolar.
‘TÜRKİYE’NİN RUSYA’YA RUSYA’NIN TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR’
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Uçak şöyle konuştu: “Rusya pazarına ihtiyacımız var. Rusya’nın da Türkiye’ye ihtiyacı var. Ne Türkiye Rusyasız ne de Rusya Türkiyesiz yapabilir. Dileğimiz bir an önce Rusya-Ukrayna arasındaki sıkıntılar çözülmesi. Rusya’yı biz de önemsiyoruz çünkü ciddi anlamda ihracatımız var. Özellikle yaş sebze meyveden çok yoğun ihracatımız var. Bu Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri zedelemez ve daha da iyiye gider diye dua ediyoruz.”
Türkiye’nin Rusya pazarından vazgeçemeyeceğinin altını çizen Uçak, “Rusya’ya ihracat durursa tabi ki ekonomimiz, üreticilerimiz, ihracatçılarımız zarar görür. Ülkemize giren döviz ciddi anlamda azalır. Rusya pazarı bizim için önemli, ilişkilerimizin daha iyi olmasını istiyoruz. Yaş meyve sebze sektöründe Rusya pazarının yerini dolduracak hiçbir pazar maalesef yok.” dedi.
‘TIRLARIMIZ SİYASİ NEDENLERLE RUSYA’DA GERİ ÇEVRİLİYOR’
Rusya’nın 2021 ihracat döneminde 500’e yakın yaş meyve sebze TIR'ını geri çevirdiği bilgisini veren Uçak, son günlerde yaşanan pestisit sorununun nedenlerinin siyasal olduğunu söyledi. Rusya’nın Türkiye’den ithal ettiği üzüm, portakal, greyfurt, biber ve nar ithalatına pestisit nedeniyle yasaklama getirdiğini belirten Uçak’ın değerlendirmeleri şu şekilde: “Türkiye’den gönderdiğimiz ürünlerin hiçbiri analiz yapılmadan Rusya’ya gitmiyor. İstenilen pestisit analizleri yapılıyor. Sertifikası düzenlendikten sonra o ürünü biz Rusya’ya gönderiyoruz. Sağlık sertifikası almış ürün maalesef geri geliyor. Bunun altında siyasi neden var, başka bir şey göremiyoruz. Uçak krizi yaşandıktan sonra kotası olmayan Türk domatesine kota geldi. 2021 yılında domates kotasını 300 bin tona çıkarabildik. Kota dolunca da ihracat yapamıyoruz. Bir an önce bu kotanın da kaldırılması ihracatçılar olarak dileğimiz. Rusya’ya ciddi anlamada yaş meyve sebze ve sanayileştirilmiş mamulleri ihracatımız var. Umarım ki diyaloğumuz bozulmaz, zedelenmez daha da iyi olur.”
‘ERDOĞAN-PUTİN İLİŞKİSİ İHRACATÇIYA ÖZGÜVEN VERİYOR’
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki sıcak ilişkilerin Türk ihracatçılara özgüven verdiğini belirten Uçak, “İhracat rakamlarımızın nereden nereye geldiği ortada. Cumhurbaşkanımız ‘ihracat ihracat ihracat’ diyor. 250 milyar dolarlık bir hedef belirlendi. İnşallah o hedefi de tutturacağız. Bunu da Sayın Cumhurbaşkanımızın ülkelerle olan diyaloğuna bağlıyoruz.” dedi.