Eğer böyle saklarsanız kuru fasulye ve nohut asla bozulmuyor ve böceklenmiyor!
Mutfaklarımızın vazgeçilmezi onlarca bakliyatı daha uzun süre bozulmadan saklamak için yapılması gereken aslında çok basit. Kuru fasulyeden mercimeğe, bulgurdan barbunyaya kadar bakliyatları muhafaza etmek için 5 etkili yöntem…
Birçoğumuz her zaman elimizin altında bol bol bakliyat bulunsun isteriz. Kuru fasulye, nohut, pirinç, mercimek, bulgur… Saymakla bitmeyen bakliyatları daha uzun ve sağlıklı bir şekilde saklamak için onları cam kavanozlara koyuyoruz ancak bu tek başına yeterli gelmiyor. Ortam sıcaklığı, nem ve diğer etkenlerden dolayı güvelenen veya bozulan bakliyatları 5 pratik yöntemle daha uzun süre muhafaza etmek mümkün. İşte bakliyat saklamanın püf noktaları…
BAKLİYATLARI BEZ TORBALARDA SAKLAYIN
Birçoğumuz bakliyatları aldıktan sonra paketlerinden çıkarıp cam kavanozlara aktarırız. Ancak cam kavanozlar bakliyatlar için en doğru saklama alanı değil. Bakliyatlar için en doğru saklama şekli onları pamuklu bez torbalara koymak. Böylece bakliyatlar ışık almayacağı gibi nemlenmesinin de önüne geçilecek. Yine de elinizde bez torba yoksa en sağlıklı saklama yöntemi vakumlu kapakları olan cam kavanozlar. Ne olursa olsun bakliyatları kesinlikle paket veya poşetlerde bırakmayın.
ÖNCE BAKLİYATLARI AYIKLAYIN
Bakliyatları nerede sakladığınız önemli ancak saklamadan önce onları ayıklamanız daha da önemli. Paketinden çıkardıktan sonra geniş bir tepsinin içerisine alarak bakliyatların içerisinde taş veya diğer yabancı maddelerden olup olmadığına bakın. Ayrıca formu bozulmuş veya rengi değişmiş olanları mutlaka ayıklayın. Böylece bakliyatlar daha uzun bir süre böceklenmeden sağlıklı bir biçimde kalabilecek.
DEFNE YAPRAĞI VEYA SARIMSAK KOYUN
Çok miktarda bakliyatı uzun süre saklamak isterken karşılaşılan en ciddi problem güve, böcek veya kurtlar. Bu sorunları yaşamamak için bakliyatları sakladığınız bez torbaya veya cam kavanoza bir iki adet defne yaprağı atabilirsiniz. Diğer bir çözüm olarak ise birkaç diş sarımsağı saklama kabının içerisine koymak. Sarımsakları soymadan koymanız oldukça önemli.
SERİN VE KARANLIK ORTAMDA BULUNDURUN
Uzun süre bozulmadan bakliyatlarınızı saklamak istiyorsanız onların bulunduğu ortamın koşullarına dikkat etmeniz gerekiyor. Yani bakliyatlarınızı serin ve karanlık ortamlarda bulundurmalısınız. Eğer mümkünse 0-5 derece aralığında bir ortam bakliyatlar için en ideali. Ancak özellikle yaz aylarında bu sıcaklığı sağlamak mümkün olmadığından en fazla 18 dereceye kadar olan yerlerde saklamanız öneriliyor. Rutubetsiz ve güneş ışığı almayan bir dolap bakliyatlarınız için en iyisi.
ÜZERLERİNE BİRAZ TUZ İLAVE EDİN
Bakliyatların en büyük düşmanı olan nemi engellemek aslında çok kolay. Bir kilogramlık bakliyat için bir yemek kaşığı sofra veya kaya tuzu kullanarak bakliyatlarınızı uzun bir süre saklamanız mümkün.