01 Kasım 2024 Cuma
İstanbul 12°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Ekmek dev gibi kabarıyor ve hamur 10 katına çıkıyor! Mayalarken kimse bunu yapmıyor...

Sıcacık bir ekmek kokusuna kim "Hayır." diyebilir ki? Peki ya evde yapılan ekmeğin sofrada paylaşılmasına? Eğer evde ekmek yapmak istiyor fakat nasıl mayalayacağınızı bilmiyorsanız işte tüm püf noktalar...

Ekmek dev gibi kabarıyor ve hamur 10 katına çıkıyor! Mayalarken kimse bunu yapmıyor...

Evde katkı maddesi kullanmadan lezzetli ve yumuşacık ekmekler yapmaya var mısınız? İhtiyacınız olansa sadece doğru malzemeleri kullanmak ve hamuru sabırla yoğurmak! Gelin, ekmek şeflerinin sır gibi sakladığı ekmek mayalama yöntemlerine birlikte göz atalım. İşte evde mis gibi kokan ekmekler yapmanın tüyoları...

EKMEK MAYALAMA SIRLARI: EN İYİ SONUÇLAR İÇİN NE YAPMALI?

Doğru maya tercihi yapın

Evde ekmek yapmak istiyorsanız öncelikle hangi mayayı kullanacağınızı iyi seçmelisiniz. Kuru maya suyla çözünmeye ihtiyaç duymazken yaş mayanın suyla çözdürülmesi gerekir. Yaş maya, en ufak bir ısı değişiminde hemen bozulabileceği için ilk denemenizi kuru maya kullanarak yapmanızı öneririz.

Malzemeler oda sıcaklığında olmalı

Evde ekmek mayalamanın püf noktalarından biri, malzemelerin özenle hazırlanmış olmasıdır. Örneğin ekmek hamuruna ekleyeceğiniz süt ve su gibi malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir. Çok sıcak ya da çok soğuk sıvı koymak, ekmek hamurunun kıvamını bozabilir. Ayrıca kaliteli bir un kullanmak da ekmeğin daha iyi bir kabarmasına ve lezzetli olmasına yardımcı olur.

Kaliteli un tercih edin

Ekmek dev gibi kabarıyor ve hamur 10 katına çıkıyor! Mayalarken kimse bunu yapmıyor... - Resim : 1

Ekmeğin güzelce mayalanması için kaliteli bir un kullanmak şart. Kullanacağınız unun ekmeklik un olmasına da dikkat edin. Un eklediğiniz hamuru ise pürüzsüz bir kıvam alana kadar yoğurun. Tamamen yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar hamuru yoğurmaya özen gösterin. Bu sayede ekmek hamurunuz pişerken un kalıntıları kalmayacak, daha dengeli kabaracak.

Mayalandırdıktan sonra tekrar dinlendirin

Ekmek hamurunuz mayalandıktan sonra ikinci aşama onu tekrar dinlendirmektir. Birden fazla ekmek yapacaksanız hamuru eşit parçalara bölün. Şeklini verdikten sonra hamurun üzerini bir bezle örterek tekrar mayalanmaya bırakın. Yoğrulan hamuru bir süre dinlendirmek, hamurun maya tarafından fermente edilmesini sağlar. Oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 saat kadar bekletebilirsiniz.

Pişirme süresine dikkat

Dışı çıtır içi yumuşacık ekmek yapımında en önemli faktörlerden biri, fırın ayarını doğru yapmak. Eğer fırınınızda buhar desteği yoksa fırının içine bir kap su koyabilirsiniz. Fırının ısı ayarını ve süresini doğru ayarladıktan sonra ekmek hamurunuz eşit şekilde kabararak pişer.

Son Dakika Haberleri