Ekonominin kaderi sıcak paraya bağlanamaz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yeni Şafak gazetesine yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye karşı esen rüzgârların 2024’ün ikinci yarısından itibaren destekleyici bir nitelik kazanacağını” söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Yeni Şafak gazetesine yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye karşı esen rüzgârların 2024’ün ikinci yarısından itibaren destekleyici bir nitelik kazanacağını” söyledi. Kaynak girişi sayesinde cari açığın azalıp kurun istikrar kazanacağını belirten Şimşek, “Dünya normlarına uygun, kurala dayalı politikalar güdersek Türkiye’ye kaynak akışında herhangi bir sorun olmaz.” dedi.
BEKLENTİLERİ SICAK PARA
Mehmet Şimşek'in açıklamalarındaki dış kaynak vurgusuna dikkat çeken Vatan Partisi Ekonomi Siyasetlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hakan Topkurulu, Aydınlık'a yaptığı değerlerlendirmede, “Sayın Şimşek’in verdiği röportajdan anlaşılan iki temel konu var. Birincisi, Mehmet Şimşek ekonomiyle ilgili beklentilerini Batı'dan gelecek sıcak paraya bağlamış. Diyor ki ağustos ayı tatil ayı olduğu halde bütün üst düzey yöneticiler katıldı. İkinci beklentisi de 2024 yılının ikinci çeyreğinde FED'in faiz artırımlarını tersine çevirerek faizleri düşürmeye başlaması dolayısıyla Batı’da durgunluk beklentilerinin yerini yatırım beklentilerinin alması. Bir de Birleşik Arap Emirlikleri ve Körfez Ülkeleri ile yaptıkları ziyaretler sonucunda gelecek yatırımlardan medet umuluyor.” dedi.
SİYASİ TALEPLER OLUR MU?
Batı’dan gelmesi beklenen sıcak paranın gelse bile kalıcı olmayacağını ve önümüze siyasi koşullar sunulacağını vurgulayan Topkurulu, şunları söyledi: “Sıcak para gelse bile, kalıcı bir para değildir. Sabit sermayeye dönüşmeyen bir paradır. Girişinde bir hoşluk vardır ama çıkışı acı olur. Ayrıca, Londralılar'ın bizden sıcak parayla ilgili beklentisi, politika faizlerinin yüzde 20’nin üzerine çıkması. Sıcak paranın gelmesi için gereken bu faiz artışı, Türk ekonomi ve siyasetinde yıkıcı etki yapar. Şimşek, ‘Dünya normlarına uygun bir ekonomi politikası uygulanırsa yabancı sermaye akışında sorun olmaz.’ diyor. Küresel sisteme ayak uydurmaya işaret ediyor. Bunun siyasi boyutları da olacak. Tabii o siyasi koşullar başta talep edilmez ama ağır ağır öyle bir yere gelir ki; örneğin içeriye 50 milyar dolar para sokar. Artık sen bağımlı olursun. 10 milyar dolarını geri çektiği zaman sistem çöker.” uyarısı yaptı.
'KKTC’DEN ÇEKİL! DENİR'
“Ekonomik bağımlılık ortaya çıktıktan sonra, Kıbrıs'tan, Suriye'nin kuzeyinden askerini çek derler. Şu anda o siyasi koşulları öne sürmüyorlar. Sadece ekonomik faizin yüksek tutulması gibi ekonomik koşulları öne sürüyorlar. Ancak sıcak para bağımlılığı başladıktan sonra, paranın çıkış tehdidiyle siyasi talepler olur.” mesajı veren Hakan Topkurulu, 2024’ün ikinci çeyreğinde Amerika Birleşik Devletleri'nin faiz düşürmesi ile ekonomik talebin ve ihracatımızda artış beklentisinin de gerçekleşmeyeceğini ifade etti. Topkurulu, “Bu konuda Çin’den gelen sinyallere bakabiliriz. Çin, Avrupa ve Amerika'ya yaptığı ihracatta herhangi bir iyileşme olmayacağı beklentisi ile kendi iç piyasasını geliştirme önlemleri alması dikkat çekici. Dünyanın en büyük ihracatçısı, Avrupa ve ABD’ye en büyük ihracatı yapan ülke, Batı'ya yapacağı ihracata alternatif geliştirmeye çalışıyorsa bizim 2024 yılında Batılı ülkelerin ekonomisinden olumlu bir bekletimizin olması çok anlam ifade etmiyor. Demek ki 2024’te Batı’da resesyon beklentileri yükselecek. Dün İngiltere'yle ilgili bir açıklama yapıldı. 2024 yılından sonra İngiltere'de resesyon beklentisi yüzde 60’ın üzerinde.”
AVRUPA DURGUN ASYA’DA FIRSAT VAR
Avrupa’daki resesyona karşı Asya’da ortaya çıkan fırsatlara dikkat çeken Topkurulu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çin'den de önemli bir haber geldi bugün. Çin, 70’in üzerinde ülkeye turist grubu gönderme yasağını kaldırdı. Bunun için de Türkiye de var. Çin'in bu kararı değerlendirilirse Türkiye'ye çok önemli bir turizm katkısı sağlayacaktır. Bugün Türkiye'ye en fazla turist gönderen ülke Rusya. Eğer Çin'den de turist gelmeye başlarsa Çin de turist sayısı bakımından Rusya'yla yarışabilir ve çok ciddi bir döviz girişi olur. Bunu nereye bağlayacağız? Mehmet Şimşek gelişen Asya'ya sırtını dönüyor. Halbuki turizm gelirlerimizin çok önemli bir kısmı Rusya kaynaklı. Arap ülkelerinden ciddi turizm turist geliyor. Bundan sonra Çin'den de ciddi sayıda turist gelebilir.”