Ekonomist Topkurulu, 2025 bütçesini değerlendirdi: Kamu yatırımına ihtiyaç var
2025 bütçesinde yüksek faiz giderlerine ve vergi muafiyetlerine dikkat çeken Topkurulu, bunun bütçe için tehdit oluşturduğunu söyledi. Topkurulu, ‘Türkiye’nin kamu yatırımlarına ihtiyacı var. Vergi muafiyeti de kaldırılmalı.’ dedi


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2025 yılı bütçesi kabul edildi. Görüşmeler Genel Kurul’da devam ediyor. Bütçede toplam vergi harcaması tutarı 3 trilyon lira olarak belirlendi.
Konuyu Aydınlık’a değerlendiren Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı ve Ekonomist Hakan Topkurulu, “Sıcak para politikalarına, yüksek faizli borçlanma gideri de eklenince bütçedeki sorunun daha da büyüyeceği ve önümüzdeki yıllara bu sorunun aktarılacağı görülmektedir.” ifadelerini kullandı.
Topkurulu, açık bütçeler, yüksek faiz giderleri ve vergi muafiyetlerinin ekonomiye etkilerini anlattı.
‘YÜKSEK FAİZLE BORÇLANMAYA DEVAM’
Faiz giderlerinin bütçeye oranının yüzde 13,5 civarında olacağını belirten Topkurulu, bu durumun Türkiye’nin borçlanma maliyetlerini artıracağını söyledi. Topkurulu şöyle konuştu:
“Yeni 2025 yılı bütçesinde en dikkat çekici kısım; gerek deprem harcamaları dâhil gerek deprem harcamaları hariç bütçenin açık vermesidir. 2025 yılı için öngörülen faiz giderlerinin bütçeye oranı yüzde 13 buçuk dolaylarında olacağı tahmin edilmekte.
Demek ki çok ciddi bir şekilde 2025 yılında da yüksek faizle borçlanmaya devam edilecektir. Merkez Bankası yüzde 50 faiz oranından geriye dönmeyeceği, aşağıya çok fazla gerileyemeyeceği, enflasyonda da başarı sağlanamayacağı için faiz giderinin hâlâ yüksek oranda gerçekleşeceği öngörülüyor.
Bu bütçemiz açısından büyük bir tehdit. Sadece depremle ilintili olsaydı sorun yoktu. Ama sıcak para politikalarına, yüksek faizli borçlanma gideri de eklenince bütçedeki sorunun daha da büyüyeceği ve önümüzdeki yıllara bu sorunun aktarılacağı görülmektedir.
‘VERGİ MUAFİYETLERİ KALDIRILABİLİR’
Başka bir açıdan baktığımızda bütçede gelir vergisi, kurumlar vergisi yani doğrudan vergi dediğimiz vergiler hala bütçe gelirleri içinde düşük rakamlar ihtiva etmektedir. Buna karşın vergi muafiyeti ve istisnaları çok ciddi bir şekilde gelirler ve kurumlar vergisine uygulanmakta. Muafiyet 3 trilyon dolaylarında. Yaklaşık bütçe gelirlerinin (12 trilyon 800) yüzde 23’ü oranında muafiyet uygulanmakta.
Halkımız, son 2, 3 yıldan bu yana çok yüksek enflasyon oranlarıyla birlikte gelirlerinde büyük düşüş yaşamıştı. Sokaklarda dilencilik artmıştır. Dilencilik bundan 1, 2 yıl öncesine kadar çok seyrekti. Sokağa çıkan her köşe başında dilenciyle karşılaşıyor. Yoksulluk seviyesi artmış ise bu muafiyetler, istisnalar ne için uygulanmaktadır?
Biz bunları yatırımların, ihracatın artması vb. nedenlerle açıklıyoruz. Ama bir halk depremle, ekonomik sorunlarla boğuşmak zorundaysa, bu mücadele adil olarak herkese dağıtılmalıdır. Dolayısıyla muafiyet ve istisnalar zaman zaman kaldırılabilir. Ekonomik sorunların daha adil şekilde dağıtılması sağlanabilir.
‘KAMU YATIRIMLARINA İHTİYACIMIZ VAR’
Türkiye’nin çok önemli kamu yatırımlarına ihtiyacı var. Bu bütçede, kamu yatırımlarının cari harcamalar payı çok yüksek. Kamu yatırımlarının ise çok düşük olduğunu görüyoruz. Kamu yatırımları da ekonomik kurumlardan ziyade, inşaat gibi sabit gayrimenkul giderleri. Bu yıllardır dikkat çekmekte. Türkiye’nin üreten ekonomiye destek olacak şekilde yatırımlarını arttırması gerekiyor.”
2025 yılı bütçesinden ayrılan oranlar şöyle:
3 trilyon lira toplam vergi harcaması tutarı’nın 1,4 trilyon lira gelir vergisinden, 700 milyar lira kurumlar vergisinden, 519 milyar lira KDV'den, 133 milyar lira ise ÖTV'den.
Ödeme gücü olmayan vatandaşlarımızın sağlık primi giderlerini karşılamak amacıyla 130,9 milyar lira, 65 yaş üstü yaşlılarımız, bakıma ihtiyacı olan engelli vatandaşlarımız ve yakınlarına bağlanan aylıklar kapsamında 87,6 milyar lira, engelli vatandaşlarımızın evde bakımına destek amacıyla 70,2 milyar lira, engelli vatandaşlarımızın eğitim desteği için 47 milyar lira, Sosyal konut finansmanının desteklenmesi amacıyla 22,9 milyar lira, ekonomik yoksunluk içinde olan çocuklarımızın aileleri yanında yetişmelerine imkân sağlayan sosyal ve ekonomik destek ödemeleri için 16,7 milyar lira, yoksul ailelere yönelik elektrik tüketim desteği kapsamında 9,7 milyar lira, Koruyucu aile uygulaması kapsamında yaklaşık 2,2 milyar lira, kaynak ayırıldı. Toplam ayrılan bütçe 377,5 milyar lira.
SOSYAL AMAÇLI KAYNAKLAR
Vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gazı daha ucuza kullanabilmeleri için 2025 yılı bütçesinde de 472 milyar lira kaynak, Sosyal Güvenlik Kurumu işveren prim ödemeleri için 222,8 milyar lira, Tarımsal krediler sübvansiyon desteği olarak 160 milyar lira, Halk Bankası esnaf kredileri sübvansiyon desteği için 60 milyar lira, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teşvik ödemeleri için 31,7 milyar lira, Mesleki eğitim kapsamında ödenen Devlet katkısı için 29,6 milyar lira, ihracat başta olmak üzere diğer reel sektör destekleri için 56,9 milyar lira, kaynak ayırıldı.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.