El ele, omuz omuza, yürek yüreğe veriyoruz: Enkazdan daha güçlü çıkacağız
Deprem önce Pazarcık’ta 7,7 ardından Elbistan’da 7,6 ile vurdu. Türk milleti ve devleti seferber oldu. Yurdun dört bir yanından kurtarma ekipleri bölgeye akın etti. Canları kurtarmak için zamanla yarışıldı.
Vatandaşlar da yardım için kolları sıvadı. Türk milleti Kahramanmaraş'taki deprem felaketinin ardından tek yürek oldu.
Türkiye, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Yüzyılın felaketi yaşandı. 6 Şubat pazartesi sabahı saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem 10 ilde yıkıcı yüzünü gösterdi. Kahramanmaraş, Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya. Bu 10 ilde binlerce bina yıkıldı. Binlerce kişi yaşamını yitirdi.
Türk milleti ve devleti seferber oldu. Devlet bütün kurumlarını harekete geçirdi. Bu 10 ilde 3 aylık seferberlik ilan edildi. AFAD, Kızılay, UMKE, TTK, AKUT, Belediye itfaiye arama kurtarma birimleri başta olmak üzere çok sayıda kurum personelini bölgeye gönderdi.
ARAMA KURTARMA EKİPLERİ ZAMANLA YARIŞTI
Depremin en fazla etkilediği illerde çalışmalarını sürdüren arama kurtarma ekipleri, enkaz altında kalanları kurtarmak için zamanla yarışıyor.
Ahmet, sakız istedi. Okula gideceğini söyleyen çocuk da vardı. ‘Kardeşimi de kurtarın’ diyen de. Kahramanmaraş'ta 13 yaşındaki çocuk, depremden 55 saat sonra, elinde tuttuğu muhabbet kuşuyla enkazdan sağ çıkarıldı.
Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 84 yaşındaki Fatma Sultan Çetinkaya, depremden 61 saat sonra Elazığ Belediyesi itfaiye ekiplerince enkazdan yaralı çıkarıldı.
Kahramanmaraş'ta bir mucize kurtuluş daha yaşandı. Enkaz altında iki kız kardeşin sesi duyuldu. Kardeşlerden biri enkazdan 99. saatte çıkarıldı. Diğer kardeşin bulunduğu yere ulaşabilmek için ekipler 2 saat daha çalışma yürüttü ve kurtarılan kızın kardeşi 101. saatte kurtarıldı.
Hatay'da arama kurtarma çalışmalarında, 12 yaşındaki Yavuz Türkmen 91 saat sonra elinde kumbarasıyla enkazdan sağ çıkarıldı. Kahramanmaraş'ta ise Hatice anne ve kızı Mihriban 92. saatte kurtarıldı. Mihriban Sultan Özçelebi kendisini kurtaran ekipleri eliyle selamladı.
Adıyaman'da enkaz altındaki Hanım isimli kadına 100 saat sonra sağ olarak ulaşıldı. Kadın kurtarma ekibine içli köfte sözü verdi.
MEHMETÇİK DEPREMZEDE İÇİN CANLA BAŞLA SAHADA
Mehmetçik canla başla deprem alanında çalıştı. Asker, arama kurtarma çalışmaları, ilk yardım, sahra üniteleri, yaralıların tahliyesi, çadır kurulması gibi sayısız hizmetle yardım verdi.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), deprem felaketinin ardından sahada yürüttüğü çalışmaları, “Birlik Zamanı” diyerek sosyal medya hesabından düzenli olarak paylaştı. Bakanlık şu bilgileri verdi: “İlk andan itibaren devletimizin ilgili kurum ve kuruluşlarıyla koordineli olarak vatandaşımızın yardımına koşan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinden 17 bine yakın Mehmetçik ile aralıksız görev yapmaya devam ediyor.”
Hava Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ve Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı toplam 160 hava aracı (81 uçak, 79 helikopter) ile bölgeye personel ve malzeme sevkiyatı için hava köprüsü kuruldu. İskenderun Limanı’nda bölgeye personel, malzeme sevkiyatı ve tahliye amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 20, Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından 2 olmak üzere toplam 22 gemi görevlendirildi.
TÜRK DONANMASI YELKEN AÇTI
Depremlerin ardından, kentlerde yıkım büyük oldu. Yollar yarıldı, ulaşım olanakları büyük oranda ortadan kalktı. Arama-kurtarma çalışmaları için bölgeye gönderilen ekipler ciddi zorluklar yaşadı. En önemlisi de ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör gibi iş makineleri afet bölgesine girmekte zorlandı.
Türk Donanması ise hızla karadan kilitlenmiş olan bölgelere denizden ulaşım için kollar sıvadı. Depremin ilk saatlerinde kırmızı alarma geçen Deniz Kuvvetleri, iş makinelerini ve yardım malzemelerini yüklendi, umuda yelken açtı. İlk hazırlık, Mersin'de konuşlu TCG İskenderun gemisinde yapıldı. 1500 kişi kapasiteli dev gemimiz, hızla bir hastane gemisine dönüştürüldü. Sağlık personeli çağrıldı, gerekli araç ve gereç yüklendi. Göçük altından çıkanlara uygun müdahale için çok sayıda önlem alındı. 18'nci saatte İsdemir Limanı'na gelen TCG İskenderun, 98 yaralı ve refakatçilerini de alarak Mersin'e taşıdı.
144 BİNE YAKIN SAĞLIK PERSONELİ HİZMET VERİYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "10 ildeki sağlık tesislerimizde ilave olarak 17 bin 929'u hekim, 111 bin 486 sağlık personeli olmak üzere 143 bin 829 personelimiz hizmet veriyor" dedi.
Bakan Koca şu bilgileri verdi: “Türkiye'nin dört bir yanından deprem bölgesine sevk edilen ekiplerimiz ve bölgedeki mevcut kapasitemizle birlikte şu an afet bölgesine toplam 2 bin 101 ambulans, 296 UMKE aracı, 5 uçak ambulans, 7 helikopter ambulansımız ve 14 bin 429 acil sağlık personelimiz görev yapıyor.
Bölgeye diğer illerimizden bin 859 tabip uzman tabip ile 6 bin 841 sağlık ve destek personelimiz de geldi. Dolayısıyla 10 ildeki sağlık tesislerimizde ilave olarak 17 bin 929'u hekim, 111 bin 486 sağlık personeli olmak üzere 143 bin 829 personelimiz hizmet veriyor. Şu ana kadar afet bölgelerinde ilk müdahaleleri tamamlanan yaralı vatandaşlarımızdan tedavisi ilgili bölgede tamamlanmayacak olan yaralılarımızdan hava ambulansları ile bin 500'e yakın, kara ambulanslarımızla 13 bin 370, Milli Savunma Bakanlığı'mızın TCG İskenderun gemisi ile ise üç seferde 327 yaralımızın ve yakınlarının naklini sağladık. Tüm bölgede toplamda 77 acil müdahale ünitesi ve sahra çadırı kurduk. Bölgeye şu ana kadar üç uçak, bir helikopter, 76 tır, 39 kamyon, 38 araç dolusu ilaç ve tıbbi malzeme teslim edildi.”
SARIGÜL NİNE, DÜVESİNİ SATTI
AZRA KUMBARASINI VERDİ
Türk milleti depremzedeler için seferberlik ilan edildi. Depremin ilk gününde kan bağışında bulunanlar birçok kentte uzun kuyruklar oluşturdu. Afetzedelerin ihtiyaçlarını karşılamak için belediyeler ve büyük kuruluşlar yarımdım kampanyaları başlattı. AFAD bölgede ihtiyaç duyulanları açıkladı. Vatandaş depremzede için tek yürek oldu. Kumbarasındaki parayı bağışlayan çocuklar da vardı. 4 yaşındaki Simay, ihtiyaç sahipleri için hazırlanan kolilere kıyafetleri yerleştirirken ilkokul öğrencisi Azra da kumbarasında biriktirdiği paraları deprem bölgesindeki afetzedelere bağışladı.
Depremin vurduğu illere tüm Türkiye'den yardım yağdı. Tırlar gece gündüz demeden hazırlanan yardım paketleri ve iş makinelerini bölgeye taşıyor. Deprem bölgesine geçiş güzergahı olan Konya’da kilometrelerce kuyruk oluştu. Yardım paketleri ve iş makinaları, tırlarla gece gündüz bölgeye taşındı.
Bölgeye ilk etapta 10 bin kurtarma ekibi ve personel, 20 bine yakın çadır, 81 ikram aracı, sekiz mobil mutfak, altı mobil aşevi, dört sahra mutfak gönderildi. AFAD’tan ayrıca depremzedelere destekte bulunmak isteyenlerin “DEPREM” yazıp 1866’ya SMS göndererek 20 lira bağış yapabileceği kaydedildi.
Kars Akyaka'da 70 yaşındaki Sarıgül Kaçan düvesini satıp, karşılığında aldığı 13 bin TL'yi depremzedelere gönderdi.
HİÇBİR VATANDAŞIMIZ, KONUTSUZ KALMAYACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan, sayıları 100 bini bulan personelin, binlerce kamu, sivil toplum ve uluslararası yardım ekibinin sahada, görev başında olduğunu söyledi. Erdoğan, “Deprem anından itibaren devletimiz tüm kurumları ile birlikte 10 vilayetimizde yer almış ve buralarda da gerekli e yapılması icabediyorsa bunları icra etmiştir. Fakat depremin 13,5 milyon insanımızın yaşadığı 500 kilometre çapında bir alanda etkili olması işimizi takdir edersiniz ki zorlaştırmıştır. Sayıları yüz bini bulan personeli ile binlerce kamu, sivil toplum ve uluslararası yardım ekibi sahada şu anda da görev başındadır” dedi.
Erdoğan “Hiçbir vatandaşımızı sahipsiz bırakmayacağız. Şu an itibarıyla depremzede vatandaşlarımıza ilk etapta 10'ar bin lira destek vereceğiz. Ve konutları yıkılanlarla ilgili olarak da TOKİ vasıtasıyla, Çevre, Şehircilik Bakanımın koordinasyonunda bir yıl içerisinde, bu konutların inşasını da bundan önce olduğu gibi gerçekleştireceğiz" açıklaması yaptı.
DOĞU PERİNÇEK: ACIMIZI KUVVETE ÇEVİRECEĞİZ
Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Kahramanmaraş merkezli deprem ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Büro Başkanı Ethem Sancak ile kamera karşısına geçen Perinçek “Acımız büyük ama biz Türk milletiyiz acıyı kuvvete çevirmesini biliriz ve kuvvete çevireceğiz. Kenetleniyoruz. Türk milleti olarak devletimizle, hükümetimizle ordumuzla, polisimizle bütün bir millet olarak kenetleniyoruz” dedi. Perinçek, açıklamasında şunları ifade etti: “Karşılaştığımız sorun, örgütlü olarak devlet gücüyle çözülecek bir sorundur. Onun için bugün en büyük yanlış devletimizi yıpratmaktır. Hükümetimize okları çevirmektir.
Ordumuza, polisimize karşı güvensizlik yaymaktır. Bozgunculuktur. Devlet de var, Hükümet de var, Ordu da var, Polis de var en önemlisi büyük Türk milleti var. Onun için bu yıkıntıların altından kalkarız kalkacağız. Yalnız kalkmakla kalmayacağız. Sorunlarımızı çözmek için bağımsız, birleşen, üreten Türkiye için büyük çözümlere yöneleceğiz. Bu koşullarda çaresizliğe yakınmaya yer yok. Karamsarlık bugün en büyük düşmanımızdır. Buradan Türk milletinin, devletimizin çalışkanlığıyla, fedakarlıklarıyla, kahramanlıklarıyla çıkarız. Milletimizin o olağanüstü kahramanlık karakterini şimdi ayağa kaldırıyoruz. Omuz omuza veriyoruz, el ele veriyoruz, yürek yüreğe veriyoruz. Ve göreceksiniz Türkiye bu sorunların üstesinden gelecek ve büyük ufuklara yönelecek.”