17 Kasım 2024 Pazar
İstanbul 12°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Elazığlı üreticiler kayısı hasadında

Türkiye'nin yaş kayısı üretiminin yüzde 7'sinin karşılandığı Elazığ'ın Baskil ilçesinde bu yıl 40 bin ton rekolte bekleniyor.

Elazığlı üreticiler kayısı hasadında
A+ A-

Rakımı, iklimi, güneşlenme süresi ve toprak özelliklerinden dolayı kaliteli kayısıların yetiştiği yörede üreticiler, 1 milyonun üzerinde ağacın bulunduğu 100 bin dekar alanda, 3 bin civarında mevsimlik tarım işçisiyle hasat gerçekleştiriyor.

Kentte yıllık ortalama 60 bin ton seviyesinde gerçekleşen yaş kayısı rekoltesinin Baskil ilçesinde 14 Nisan'da etkili olan don nedeniyle bu yıl 40 bin ton seviyesinde olması bekleniyor.

İlçede etkili olan don nedeniyle bu yıl kayısı rekoltesinde düşüş olduğunu ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Kılıç, kentteki kayısı üretiminin yüzde 90'ının Baskil'de, geriye kalan kısmın da il merkezi ve Keban ilçesine yapıldığını belirtti.

Her yıl ortalama 55-60 bin ton olarak gerçekleşen kayısı üretiminde bazı yıllarda yaşanan zirai ton neticesinde ürün kayıplarının meydana geldiğini bildiren Kılıç, "Kayısıda hasat sezonu artık sona yaklaştı ve genel itibarıyla kayısı üretimimizin bu yıl 40 bin ton civarında olacağını öngörmekteyiz" dedi.

Elazığlı üreticiler kayısı hasadında - Resim : 1

‘TESCİLLENMESİNİ İSTİYORUZ’

Üretilen kuru kayısının aroması, tadı ve kalitesiyle Malatya'dan gelen ihracatçı firmalar aracılığıyla başta Avrupa ülkeleri olmak üzere Baskil kayısısı adıyla ihraç edildiğine işaret eden Kılıç, şöyle devam etti: "Üretilen kayısının yüzde 80-90'lık kısmı kuru kayısı olarak tüketilmektedir. Geriye kalan kısmı sofralık ve yaş kayısı olarak tüketicilere arz edilmektedir. Kayısı ekonomik değeri yüksek olan bir meyvedir. İlimize her yıl bu anlamda kazandırmış olduğu döviz girdisiyle ekonomik değeri yüksek olan Baskil kayısısının artık coğrafi işaretli bir ürün olarak tescillenmesinin zamanı geldi. Bu anlamda çalışmalara başladık. Yakın zamanda Baskil kayısımızı coğrafi işaretli bir ürün olarak tescillemeyi hedefliyoruz."

Türkiye Elazığ Malatya baskil avrupa ülkeleri