Elektronik para hizmetlerindeki dolandırıcılık vakaları artıyor
Elektronik para ve ödeme hizmetleri firmalarında meydana gelen güvenlik açıkları dolandırıcılık kaygılarını artıyor. Prof. Dr. Kırık, durumun finansal sistemlere inancı zayıflattığını, firmaların güvenlik önlemlerini artırması ve yasal düzenlemelerin güncellenmesi gerektiğine işaret etti


Kamuoyunda; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) onayı ve denetimiyle kurulan elektronik para ve ödeme hizmetleri firmalarında meydana gelen güvenlik açıkları ile dolandırıcılığın artması tartışmalara yol açıyor. İddialara göre TC kimlik numarası, isim ve doğum tarihinize ulaşıldığı takdirde kolayca adınıza hesap açılabiliyor. Mahkeme ve bilirkişi dolandırıcıyı tespit etmekte zorlanıyor. Bir kişinin kart bilgisine erişildiği takdirde de o kişinin kartına tanımlı hesap açılması mümkün oluyor.
TESPİT ZORLAŞTI
Peki, güvenlik açıkları kamuoyunda dillendirildiği ölçüde bir tehdit barındırıyor mu? 6493 sayılı “Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun” kapsamında faaliyet gösteren bu para transferi ve para ödeme aracı olarak hizmet veren bu kuruluşların dijital güvenlik açıkları nasıl giderilecek? Konuya ilişkin sorularımızı Adli Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık’a sorduk. İlgili firmaların güvenlik önlemlerini güçlendirmesi ve yasal düzenlemelerin güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Kırık, şu ifadeleri kullandı:
“Günümüzde, elektronik para ve ödeme hizmetlerindeki güvenlik açıklarıyla ilgili kaygılar giderek artıyor. Bu durumun altında yatan temel endişe, bir kişinin adı, T.C. kimlik numarası ve doğum tarihi gibi hassas bilgilere erişilmesi durumunda sahte hesapların kolayca açılabilmesi ve bu tür dolandırıcılık vakalarının tespit edilmesinin zorlaşmasıdır. Benzer şekilde, bir kişinin kart bilgilerine erişildiğinde, bu bilgilerin kullanılarak o kişinin kartına tanımlı sahte hesaplar açılması mümkün olabiliyor.

‘KULLANICILAR İÇİN TEHDİT’
“Bu tür güvenlik açıkları ve dolandırıcılık vakalarının artması, finansal sistemler ve kullanıcılar için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Dolandırıcılık vakaları sadece maddi zararlara yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda insanların güvenini sarsıyor ve finansal sistemlere olan inancı zayıflatabiliyor.
“Bu sorunun önlenmesi için bir dizi adım atılabilir. Öncelikle, elektronik para ve ödeme hizmetlerinde kullanılan güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi gerekiyor. Çok faktörlü kimlik doğrulama gibi daha güvenli yöntemlerin benimsenmesi ve sıkı şifreleme protokolleri kullanılması önemli. Ayrıca, kullanıcıların bilinçlendirilmesi ve kişisel bilgilerini koruma konusunda eğitilmesi de hayati önem taşıyor.”
SIKI DENETLENMELİ
Şirketlerin güvenlik tedbirlerini artırmasının yanında kamu kuruluşlarına da sorumluluk düştüğünün mesajını veren Kırık, şu sözleri kaydetti:
“Yasal düzenlemelerin de güncellenmesi ve güvenlik standartlarının yükseltilmesi gerekiyor. Elektronik para ve ödeme hizmetleri alanında faaliyet gösteren kuruluşların daha sıkı denetlenmesi ve gerektiğinde cezalandırılması önemlidir.
“Kısacası elektronik para ve ödeme hizmetleri alanındaki güvenlik açıkları ve dolandırıcılık vakaları ciddi bir endişe kaynağıdır ve bu konuya acil bir şekilde müdahale edilmesi gerekiyor. Ancak alınacak uygun önlemlerle, güvenli ve güvenilir bir dijital finansal sistem oluşturulabilir ve bu tür vakaların önüne geçilebilir.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.