Elmada rekolte düştü fiyatlar sevindirdi
Türkiye’nin elma deposu Karaman’da hasat bitti. Aşırı sıcaklar ve susuzluk nedeniyle üretimde yüzde 40’a varan ürün kaybına rağmen fiyat ve kalite üreticinin yüzünü güldürdü

Ağaç sayısıyla Türkiye’de birinci, elma üretiminde ise ilk üç il arasında yer alan Karaman'da elma hasadı, bölgeye özel bir çeşit olan Pink Lady cinsinin toplanmasıyla sona erdi.
Türkiye’deki üretimin yüzde 15’ini karşılayan Karaman’da geçen yıl 250 bin dekar alanda 600 bin ton civarında elma elde edildi. Ağustos ayında Gala cinsi elmanın hasadı ile başlayan sezon, kasım ayı sonuna kadar devam ediyor. İklimsel şartlar nedeniyle bu yıl rekolte 450 bin ton civarında oldu. Elmanın fiyatı ve kalitesi, üreticinin bir yıllık emeğini kurtardı.
Hasat edilen elmalar, Rusya, Irak, Suriye ve Hindistan olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
‘ÜRETİM YÜZDE 40 AZALDI’
Türkiye'nin elma üretiminde dünyada üçüncü sırada yer aldığını belirten Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, sezon hakkında Aydınlık’a şu değerlendirmede bulundu:
“Geçen yıl üretimimiz Türkiye geneli 4 milyon 715 bin ton civarındaydı ama bu yıl bir dalgalanma var ve geçen yıla göre yüzde 30-40 civarında üretim az. Karaman, Türkiye'deki elma üretiminde ikinci sırada. Bölgemizde 15 milyon adet ağacımız var.
“Geçen yıl üretimimiz yaklaşık 600 bin ton civarındaydı ama bu rakam bu yıl 450 bin tonlara düşecek gibi. Bunun da birçok sebebi var, tarım bir şeye bağlı değil. Yağmur, sıcaklıkların çok fazla olması, haziran dökümünün az olması, rüzgârlı geçmesi gibi sebepler var. Özellikle yüksek olmayan, suya daha çok ihtiyaç duyan, güneşi gören yerlerde meyve yok. Hepsini birleştirdiğimizde iklimsel sebeplere bağlı olarak bir azalma var.”
Elma fiyatlarının bu yıl 11 ile 17 lira arasında olduğunu belirten Bayram, “Üreticilerimiz fiyatlardan memnun olduğunu söylüyor. Elma üretiminde ve tesisleşmede son yıllarda ülkemizde söz sahibi olan Karaman, hem iç piyasada insanlarımızın yiyebileceği hem de ihracatı karşılayacak kapasitede üretim yapmaktadır.” dedi.
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TEK PARÇA BAHÇESİ
Karaman, Türkiye'nin elma üretiminin önde gelen şehirlerinden biri olarak biliniyor. İlde yaklaşık olarak 15 milyon elma ağacı bulunuyor. Yılda 550 bin ton elma üretimiyle Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor. Ayrıca, Avrupa'nın en büyük tek parça elma bahçesi olan 6 bin dekarlık alana da sahip. Karaman genelinde ise yaklaşık olarak 215 bin dekarlık alanda elma üretimi yapılıyor. Elma hasat mevsiminde istihdama önemli katkı sağlayarak 14 bin kişi bahçelere elma toplamaya gidiyor. İlde ayrıca Türkiye’nin ilk Elma Borsası kuruluyor. Tesisler bitme aşamasında.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.