Emekçiler: Geçinemiyoruz! İşveren: Dengeli maaş
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Komisyonu, 2024’te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında toplandı. Komisyon toplantılarına ilk kez katılan işçiler asgari ücretle nasıl geçinemediklerini anlattı
Ekonomik kriz ve enflasyonla boğuşan milyonlarca asgari ücretliyi ilgilendiren 2024 asgari ücret rakamı için pazarlık masasına oturuldu. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun, 2024’te geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamındaki ilk toplantısı başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın başkanlığında, Bakanlığın ev sahipliğinde toplanan komisyonda, işçi heyetine TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetine ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol başkanlık ediyor.
Bu yılki görüşmelerde önceki yıllardan farklı olarak, 5 kişilik TÜRK-İŞ heyetinde ilk kez 4 işçi birden yer aldı. Kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve Karayolları’nda çalışan bir taşeron işçi toplantıya katılarak, yeni asgari ücretin belirlenmesi sürecine katkı veriyor. Bu dört işçi, asgari ücretle nasıl geçinemediklerini bu ilk toplantıda komisyonun diğer taraflarına anlattı.
ZAM SENARYOLARI
Eğer komisyon yüzde 40 artış yönünde karar verirse asgari ücret net 15 bin 963, brüt asgari ücret de 18 bin 780 lirayı bulacak. Bu ücretin işverene maliyeti ise 22 bin 66 liraya ulaşacak.
Yüzde 45’lik artış halinde net asgari ücret 16 bin 533, brütü de 19 bin 451 lirayı bulurken, işverene maliyeti ise 22 bin 854 lira olacak.
En çok konuşulan oran yüzde 50. Bunun nedeni ise memurlar ve memur emeklileri için beklenen Ocak ayı zam oranının bu seviyelerde olması. Asgari ücrete yüzde 50’lik artış yansıtılırsa da net 17 bin 103, brüt 20 bin 121 liraya yükselecek, işverene maliyet ise 23 bin 643 lira olarak gerçekleşecek.
BAKANDAN UZLAŞI MESAJI
Kamuoyunda yüzde 40, 45 ve 50’lik bir zam yapılacağı gibi oranlar konuşulurken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile işçi ve işveren taraflarından ilk açıklamalar geldi. Toplantı öncesinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan süreçte hakem rolü üstleneceklerini söyledi. Ayrıca sürecin uzlaşı içinde tamamlanmasını beklediklerini dile getirdi.
Bakan Işıkhan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
“Asgari ücretin belirlenmesi çalışma barışının yanı sıra işsizlik ve kayıt dışı istihdam gibi iş gücü piyasası dinamikleri açısından da ayrı bir öneme sahiptir. Temel hedefimiz bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatı ile asgari ücreti tespit etmektir. Komisyon değerlendirmelerini yaparken ücretler genel düzeyini ve işçilerimizin geçim şartlarını da göz önüne almaktadır. Komisyon ayrıca asgari ücreti belirlerken ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal koşulları da dikkate alarak bu tespiti yapmaktadır.”
İŞVERENİN ‘DENGELİ RAKAM’ VURGUSU
TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’un konuşmasında da şu vurgular öne çıktı:
“Önümüzdeki dönemde de üretim ve istihdamın desteklenmesini son derece önemsiyoruz. Kritik bir dengeyi ifade ediyoruz… Devletimiz tarafından verilecek desteklerin bu dönem için son derece önemli olacağının farkındayız. Hem çalışanlar hem işverenler, birlik ve berberlik içinde toplantıların geçmesini diliyoruz. Dengeli bir rakam ve mutabakatla sonuçlanmasını diliyorum.”
TÜRK-İŞ’TEN ‘AÇLIK SINIRININ ALTINDA’ VURGUSU
Görüşmelerde Türk-İş’i temsil eden Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar ise toplantı sırasında, ‘asgari ücretin açlık sınırı altında kaldığı’ vurgusu yaparak şöyle konuştu:
-
Asgari ücretin tespitinde geçim şartları göz önünde bulundurulmalıdır. Asgari ücret bir pazarlık ücreti değildir.
-
İşçiler bu yıl komisyonda doğrudan yaşadıklarını sizlere anlatacaktır.
-
Asgari ücretin yeniden tespiti milyonlar tarafından umutla takip edilmektedir. Belirleyici olan burada hükümetin yaklaşımıdır. Atılan olumlu adımlar sürdürülmelidir.
-
Vergide adalet sağlamaya yönelik adımlar devam etmedi. Yılbaşında ele geçen net ücret aylar geçtikçe azalmaktadır. Asgari ücret bir koruma ücretidir.
-
Fiyat artışları başta kira ve gıdada olmak üzere devam etmektedir. İşçinin mutfağına alınan tedbirler olumlu olarak yansımamıştır. Asgari ücret açlık sınırının altındadır.
-
Ekonomide yaşanan olumsuzların nedeni işçiler değildir. Toplam nüfus içinde çalışanların sayısı yükselmesine rağmen milli gelirden alınan pay düşmektedir. Gelir politikaları yeniden gözden geçirilmelidir.
-
Tespit edilecek asgari ücretin işçi ve toplumun beklentilerine uygun olmasını temenni ediyoruz.
-
İKİNCİ TOPLANTI 18 ARALIK’TA
İlk toplantıda, ikinci toplantının 18 Aralık’ta saat 13.30’da yine Bakanlık’ta başlaması kararlaştırıldı. Geçen yıllarda ikinci toplantı işçi ve işveren arasında geçerken, bu yıl yine Çalışma Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yapılması kararı dikkat çekti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayı boyunca gerçekleştireceği 4 toplantıda 1 Ocak’tan itibaren uygulanacak yeni ücreti karara bağlayacak.