Emeklilik yaşı 70 olsun
Almanya’da yeni bir tartışma başladı. Enflasyon ve artan işsizlik emeklilik yaşının uzatılması konusunu gündeme getirdi. İşveren sendikası olan Gesamtmetall Başkanı Stefan Wolf, emekliliğin 70 yaşa yükseltilmesini önerdi. Sendikalar ve bazı partilerden ise sert yanıt geldi
Avrupa’da görünen yüksek enflasyona çözümler aranırken, işgücünü istihdamda tutabilmek için farklı öneriler geliyor. İşveren sendikası olan Gesamtmetall Başkanı Stefan Wolf, emeklilik yaşının kademeli olarak 70'e çıkarılmasını savundu. Bu teklife sendikalardan, sivil toplum örgütlerinden ve Sol Parti'den sert eleştiriler geldi. Wolf, bu önerisini yaşlanan nüfusa dayandırarak yaptığını söyledi. “Demografik gelişime, sosyal güvenlik ve emeklilik fonlarının yüküne bakarsanız, rezervlerimiz tükendi” ifadelerini kullanan Wolf “Daha uzun ve daha fazla çalışmamız gerekecek” dedi.
Wolf ayrıca, insanların giderek daha uzun yaşadığı için de kademeli olarak emeklilik yaşını 70’e çıkarılmasını savundu. Aksi takdirde, Wolf'a göre sistem orta vadede finansal olarak artık geçerli olmayacak.
‘ANTİSOSYAL SAÇMALIK’
Federal Meclis'teki solun başkanı Dietmar Bartsch, öneriyi sert bir şekilde reddetti. "Önce Kovid-19, şimdi enflasyon. Faturayı sonunda çalışanlar ve emekliler mi ödemeli?" sorusunu soran Bartsch, 70 yaşından sonra emekli maaşı gibi önerileri “antisosyal saçmalık” olarak nitelendirdi. Avusturya örneğine atıfta bulunan Bartsch, "Avusturya'da ortalama emekli maaşı Almanya’ya göre 800 avro daha yüksek ve 65 yaşından itibaren ödeniyor. Avusturya'nın yaptığını Almanya'nın da yapabilmesi gerekiyor" dedi.
‘BÖLÜNME SERMAYE İLE EMEK ARASINDA’
Wolf’un önerisine sendika çatı derneği olan Paritätischen Gesamtverband'den de tepki geldi. Genel müdür Ulrich Schneider "70 yaşında emekli maaşı talebi, bir duyuru ile emekli maaşının kesilmesinden başka bir şey değil" diyerek tepki gösterdi. Schneider'e göre, özellikle bakıcılık gibi yorucu mesleklerde çalışan birçok kişi emeklilik yaşına gelmeyecek ve kesintileri kabul etmek zorunda kalacak” dedi. Schneider, emekli maaşlarının bir dayanışma ruhu içinde ve geleceğe dönük bir şekilde finanse etmek için ihtiyaç duyulan şeyin “serbest meslek sahipleri, serbest çalışanlar ve politikacılar da dahil olmak üzere herkesin dahil olduğu bir vatandaş sigorta sisteminin getirilmesi” olduğunu söyledi.
Alman Sendikalar Federasyonu'nu yönetim kurulu üyesi Anja Piel de dayanışma fikrini savunduklarını açıkladı. Piel, "Emeklilik yaşı hakkında sürekli yeni tartışmaları körüklemek yerine, konuya dayanışma içinde ve bir bütün olarak toplumda nasıl yaklaşacağımızı konuşmalıyız" dedi. Emekli maaşını finanse etmenin bir dağıtım meselesi olduğunu belirten Piel, “Buradaki gerçek bölünme, nesiller arasında değil, sermaye ve emek arasındadır” ifadelerini kullandı.
‘2030’A KADAR ZATEN 67 OLACAK’
Birlik Partisi (CDU/CSU) ve Hür Demokrat Parti de öneriyle ilgili endişelerini dile getirdi. CDU/CSU'nun Çalışma ve Sosyal İşler Çalışma Grubu Başkanı Stephan Stracke, "Standart emeklilik yaşını yükseltmek için acil bir eyleme gerek yok" dedi. 2030'a kadar, standart emeklilik yaşının zaten 67'ye yükselmiş olacağını belirten Stracke, “Önceki federal hükümetin emeklilik komisyonu, 2026'ya kadar daha fazla artışın gerekli olup olmayacağına dair bir değerlendirme yapacak bir yaşlılık güvenliği danışma kurulu kurmuştu” dedi. CSU politikacısı Stracke, "Federal Bakan Hubertus Heil'in kendi kurduğu emeklilik komisyonunun tavsiyelerine uymasını ve bir an önce yaşlılık güvenliği danışma kurulunu toplamasını bekliyorum" dedi.
Almanya'da mevcut yasal duruma göre, emekli maaşı için yaş sınırı, 2029 yılına kadar kesinti yapılmadan 65'ten 67'ye kademeli olarak yükseltilecek. Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil ise, ilave bir artışı reddediyor. Heil 70 yaş ile ilgili "Koalisyonda yasal emeklilik yaşını artırmayacağımız konusunda anlaştık. Ve bunu hiçbir şey değiştirmeyecek" ifadelerini kullandı.
‘YAŞIN ARTIRILMASI MAAŞLARDA HAKSIZ AZALMADIR’
Sosyal Demokrat Parti (SPD) işgücü piyasası uzmanı Michael Gerdes ise Wolf'un önerisine karşı gelerek “67 yaşında olan herkesin emekli olmasına izin verilmelidir" dedi. Wolf, 70 yaşında emeklilikle ilgili “Yasal emeklilik yaşının daha da artması, emekli maaşlarında haksız bir azalmadır” yorumunu yaptı.
Koalisyon anlaşmasında ise "Emeklilik kesintisi olmayacak ve yasal emeklilik yaşında artış olmayacak" ibaresi bulunuyor. Özellikle SPD ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasındaki çok farklı fikirler nedeniyle, bu yasama döneminde büyük bir emeklilik reformu olmayacağı bekleniyor. SPD, yasal emeklilik seviyesinin yüzde 48'in altına düşmemesini zorunlu kılmıştı. Bu değer, ortalama bir maaşlı çalışanın 45 yıllık katkı payından sonra emekli maaşının ortalama ücrete oranını ifade eder. Bu nedenle emekli maaşının, ücret gelişimiyle istikrarlı bir ilişki içinde kalması isteniyor.
‘ESNEK EMEKLİLİK YAŞINI SAVUNUYORUZ’
FDP İşgücü Piyasası ve Sosyal Politika Sözcüsü Pascal Kober, "İsveç'in yaptığı gibi, 68 yaşında emeklilik yerine hisse emekliliği ve esnek bir emeklilik yaşını savunuyoruz" dedi. “60 yaşın üzerindeki herkes ne zaman emekli olacağına kendisi karar vermeli” diyen Kober, erken emekli olanların daha az, daha geç emekli olanların ise çok emekli maaşı aldığını açıkladı. Kober'e göre insanların yaşamları çok farklı olduğu için emeklilik yaşı da esnek bir şekilde ele alınmalıdır.