Emeklilikte prime takılanlara müjde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı kısa çalışma ve ücretsiz izin nedeniyle prim gün sayısı yatmayan, bu nedenle emekliliği uzayacak yurttaşlar için çalışma başlattı
Hükümet salgın döneminde istihdamı korumak için ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneğini devreye soktu. Ancak kısa çalışma desteği alan ya da ücretsiz izne gönderilen çalışanların bu süre içinde emekliliğe ait sigorta primleri yatmadı. Bu da yaklaşık 1 buçuk yıl kısa çalışma ödeneği alan veya ücretsiz izne gönderilen çalışanların emekliliğini öteledi. Yüz binlerce çalışanı mağdur eden bu duruma yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti.
borçlanma formülü
Bakan Vedat Bilgin’in, mağduriyetin giderilmesi için talimat verdiği öğrenildi. Üst düzey bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, borçlanma formülü devreye girecek. Buna göre, salgında kısa çalışma ya da ücretsiz izne gönderilen çalışanlara, yatmayan emeklilik primleri için borçlanma hakkı tanınacak. Öte yandan mevcut sisteme göre, çalışanların emeklilik primiyle ilgili borçlanma hakkı bulunmuyor. Bunun için Bakanlığın bir kanun teklifi hazırlayarak kısa sürede konuyu Meclis’e taşıması hedefleniyor.
Sosyal Politika Uzmanı Erkan Kıdak, konuyu değerlendirdi. Kıdak, sosyal güvenliğin Anayasa ve yürürlükte olan kanunla herkesin en temel haklarından biri olduğunu vurguladı. Emeklilik, malullük, ölüm hallerinde sosyal güvenliğin herkesin en temel ihtiyacı olduğunu belirten Kıdak, "Pandemide kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin, istihdamın devamlılığı için gündemde yer aldı. Bu süreçte istihdamın devamı için çok fazla başvuruldu." dedi.
‘ADIM ATILMASI OLUMLU’
Bu süreçte kısa çalışma ödeneğinden faydalananların, uzun dönemde emeklilik hakkından yararlanmakta sorunlarla karşılaşacağına dikkat çeken Kıdak, "Bu sorunun giderilmesi adına primlerin ödenmesi gerekiyor. Bu primi ödemesi gereken işverenlere, prim borçlarını ödeme konusunda düzenleme yapılmalı. Hükümet elini taşın altına koyarak uzun vadeli güvence sağlamak adına teşvik getirebilir. Bunu borçlanma adı altında düzenleyebilir. Askerlik, doğum gibi borçlanma çeşitlerine benzer desteklerle sigorta prim açıklarını kapatma adına formül geliştirebilir. Buna yönelik çalışma başlatıldığını duyduk. Henüz paketin taslağın görmüş değiliz. Böyle bir adımın atılmış adımın olması olumlu." diye konuştu.