En büyük sarnıçlardan biri
Eskişehir'de, Osman Gazi tarafından 1288'de fethedilen Karacahisar Kalesi'ndeki 45 metre uzunluğa, 15 metre genişliğe, 6 metre derinliğe sahip sarnıç, beş yıllık çalışma sonucunda tüm hatlarıyla görünür hale geldi.
Kazı Başkanı Doç. Dr. Hasan Yılmazyaşar, "Karacahisar Kalesi'ndeki sarnıcın, yapının ilk inşa süreci olan 7'nci yüzyılın başından beri var olduğunu düşünüyoruz. Şu ana kadar kale kentler içinde bizim tespit edebildiğimiz en büyük sarnıç" dedi.
Odunpazarı ilçesi Karacaşehir Mahallesi'nde yer alan Kale'deki yüzey araştırması, Osmanlı Beyliği'nin kuruluşunun 700'üncü yılında, 1999'da ünlü tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık öncülüğünde başlatıldı. Daha önce Anadolu Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ebru Parman ve Prof. Dr. Erol Altınsapan başkanlığında gerçekleştirilen kazı, ‘Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı’ statüsünde devam ediyor. Doç. Dr. Yılmazyaşar, bu sene kazıları temmuzdan itibaren öğrenci, uzman ve akademik personelden oluşan 41 kişilik ekiple sürdürdüklerini söyledi. Kazı çalışmalarını 18 Ekim'de tamamlayacaklarını anlatan Yılmazyaşar, şöyle konuştu:
‘KURULUŞ SÜRECİNE DAİR SEMBOL NİTELİĞİNDE’
"Kalede 7'nci yüzyılın başından beri bir iskan olduğunu anladık. Bunun aralıklı olarak 12'nci yüzyıla kadar sürdürdüğünü gördük. Özellikle 12'nci yüzyılda kalede ciddi bir tahkimat, bazı alanlarda ise mimaride önemli dönüşümler olduğunu tespit ettik.
1288 yılında kale, Osman Gazi tarafından fethediliyor. Bu fetih sonrasında ilk hutbe Dursun Fakih tarafından kalede okunuyor. Yine Dursun Fakih, kadı olarak atanıyor. Bir subaşı tayini yapılıyor. Pazar kuruluyor ve ilk vergi burada tanımlanıyor. Karacahisar Kalesi, Osmanlı Devleti'nin kuruluş sürecine dair sembol niteliğindedir. Kalenin 1. Murad döneminde çok önemli bir yerleşim alanı olduğunu biliyoruz. Kaledeki yerleşimin Fatih dönemi sonrasında bugünkü Karacaşehir Mahallesi'ne taşındığı biliniyor." Sarnıçta 1288 sikke ortaya çıktı.