En iyi kıyma yemeği seçildi: Tire şiş köfte böyle hazırlanıyor
TasteAtlas adlı uluslararası gastronomi platformunun "Dünyanın En İyi 100 Kıyma Yemeği" listesinde zirvede yer alan Tire şiş köfte, 100 yılı aşkın süredir damaklarda iz bırakan eşsiz bir lezzet olarak öne çıkıyor.


İzmir’in Tire ilçesine özgü lezzetlerden biri olan Tire şiş köfte, hem yerli hem de yabancıların beğenisini kazanıyor. 1900’lü yıllara uzanan köklü geçmişiyle bilinen bu özel köfte, 2021 yılında coğrafi işaretle tescillenerek resmiyet kazandı.
Dünyaca tanınan gastronomi platformu TasteAtlas’ın geçtiğimiz ay yayımladığı “En İyi 100 Kıyma Yemeği” listesinde zirvede yer alan Tire şiş köfte, en fazla yüzde 20 yağ oranına sahip dana ya da sığır etinden hazırlanıyor.
Etler, yağ, zar ve sinirlerinden arındırıldıktan sonra tuzlanarak dinlendiriliyor. Ardından kıyma haline getirilen etler şişlere dizilip odun ateşinde hafifçe pişiriliyor. Tütsülenmiş köfteler, son olarak bakır tavada tereyağıyla sade, domatesli ya da yoğurtlu şekilde servis ediliyor.
'KATKI MADDESİ KULLANMIYORUZ'
Tire'de 41 yıldır aynı işletmede köftecilik yapan 76 yaşındaki köfte ustası Şükrü Öztepe, AA muhabirine ailede ikinci kuşak köfteci olduğunu söyledi.
Babasının 1932 yılında ilk dükkanlarını açtığını, kendisinin de 62 yıl önce 1963 yılında babasının yanında çalışmaya başladığını anlatan Öztepe, "Tire şiş köftenin özelliği, etin pirzola kısmından yapılması. Katkı maddesi kullanmıyoruz. Etin, yağını, sinirini ayırıyoruz. Dinlenmiş kıymayı şişe taktıktan sonra odun ateşinde ön pişirme işleminden geçiriyoruz. Ardından bakır tavalarda tereyağı ile isteğe göre sade, domates soslu ya da yoğurtlu olarak servis ediyoruz." diye konuştu.
Öztepe, geleneksel yöntemle yapılan yemeğin lezzetinin korunmasının en büyük öncelikleri olduğunu sözlerine ekledi.
İlçe sakinlerinden Hikmet Kaykılı, köfteyi yıllardır severek tükettiklerini kaydederek, "Bizim için vazgeçilmez bir lezzet. Katkı malzemesi olmaması, tereyağı ile pişirilmesi tadını artırıyor." dedi.
Ayşe Kaykılı ise çocukluklarından bu yana köfte yediklerini dile getirerek, 2Damak tadı çocuklukta oluşur derler, sanırım biz de onun için bu lezzeti çok seviyoruz. Tire şiş köfte, zaten bizim bir numaramız' ifadelerini kullandı.
'GURUR VERİCİ BİR DURUM
Tire Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Bahaettin Oktav da ilçenin tarım ve sanayisinin yanı sıra gastronomisiyle de öne çıktığını ifade etti.
Köftenin sıcak tüketilebildiği gibi önceden pişirilmiş şekilde paketlenerek de satıldığını, Türkiye'nin dört bir yanına gönderildiğini anlatan Oktav, "TasteAtlas'ta birinci olmamız gurur verici bir durum." dedi.
Oktav, coğrafi işaretli köftenin süpermarketlerde de satışta olduğunu belirterek, "Bu lezzeti, insanlarımız evlerinde güvenle tüketebilirler. Tire şiş köftenin lezzetine yerinde ulaşmak isteyenleri, gurmeleri Tire'ye davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.