En önemli sırları burada: Zeytinyağlı biber dolması tarifi
Her yemeğin anne eli değmiş hali bir başka lezzetli oluyor. Kolay biber dolması tarifi ile sofralarda anne eli değmişcesine lezzetli bir tarif servis edeceksiniz. İşte Zeytinyağlı biber dolması tarifi...
Zeytinyağlı kontenjanının öne çıkan yemeği, kalabalık sofraların vazgeçilmez yemek tariflerindendir zeytinyağlı biber dolması. Püf noktalarından biri lezzetin doruk noktasına ulaşması için bol bol kuru soğan kullanmaktır. Pirinçlerin hafif diri kalacak şekilde kavrulması, hazırlanan dolmaların kısık ateşte pişirilmesi esastır. Arzuya göre kuş üzümlü, dolmalık fıstıklı ve tarçınlı olabilen iç harç bol soğanlı sade ya da rendelenmiş domates ilavesiyle de hazırlanabilir.
Etli biber dolması alınmasın ancak zeytinyağlı hali ılık ya da soğuk olarak sofraları süsleyebildiği için daha sevilir. Vejetaryen beslenenler için lezzetli bir öğün, pilav çeşitlerine alternatif olabilecek en iddialı seçeneklerden bir tanesidir.
Çocukluğumuzda sadece içindeki pilavı yemek için annemizle kavga ettiğimiz hala bazılarımızın bu sebeple biberini yiyemediği, dondurma kutularından en çok fırlayan yemektir biber dolması. Ama sevin ya da sevmeyin Türk mutfağının en simge yemeklerinden biridir biber dolması. Üzerine yoğurdun döküldüğü anda iştahı kabarmayan insan yoktur aslında.
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
1/2 su bardağı zeytinyağı
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1,5 su bardağı pirinç
10 adet orta boy dolmalık biber
2 su bardağı sıcak su
1 adet orta boy domates (üzerlerini kapatmak için)
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
1/2 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı karabiber
1/2 çay kaşığı yenibahar
ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI TARİFİNİN PÜF NOKTASI
Ağız kısımlarında şişme ve pişme payı bırakmaya özen gösterin.
Normalde 1 orta boy dolmalık biber için 1 yemek kaşığı pirinç güzel denk geliyor. Ama pirinçli harç genelde artıyor. Artan pirinçli harçla yaprak sarıp tencerenin kenarına sıkıştırabilirsiniz, patates doldurup patates dolması yapabilirsiniz, domatesli pirinç çorbası yapabilirsiniz veya daha sonra kullanmak üzere derin dondurucuya kaldırabilirsiniz.
KOLAY BİBER DOLMASI TARİFİ NASIL YAPILIR?
Pirinci yıkayıp en az 1 saat önceden tuz ilavesiyle sıcak suyla ıslatın.
Soğanları ince ince yemeklik doğrayın ve zeytinyağında iyice pembeleşene kadar kavurun.
Üzerine süzülen pirinci ilave edin ve kavurmaya devam edin.
Üzerine kabuğu soyulmuş domatesi minik minik doğrayın.
Salçayı ve tuzu da ekleyin ve iyice kavurun. Üzerine 1/2 su bardağından az kaynar su ekleyin ve biraz demlendirin.
Ocaktan almadan önce ince kıyılmış nane ve maydanozu, baharatlarını da ilave edip karıştırın. Ocaktan alıp ılımaya bırakın.
Yıkanıp sapları ayıklanmış dolmalık biberlerin içini pirinçli harçla üstlerinde biraz boşluk kalacak şekilde doldurun.
Üzerini bir dilim domatesle kapatıp tencereye tek sıra halinde dizin.
Üzerine dolmaların 1/3’üne gelecek şekilde kaynar su ekleyip kaynayana kadar harlı, sonra kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pilav demlendirir gibi ağır pişirin.
Gerektikçe su ilavesi yapın. Ocaktan almadan biraz önce de üzerine zeytinyağı gezdirin.
Afiyet olsun.
Kaynak: Yemek.com