'Maden ruhsatlarında en yüksek oran yüzde 20'
Turkuvaz Medya Grubu’nun haftalık ekonomi dergisi Para tarafından düzenlenen 5. Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi tamamlandı.
“Türkiye’nin Enerji Dönüşüm Stratejisi” başlıklı oturumda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, enerji dönüşüm stratejileri ile ilgili bilgi ve gelişmeleri aktardı.
'ALGI YAPIYORLAR'
Burada konuşan Prof. Dr. Şeref Kalaycı, Türkiye’de maden sektörünü değerlendirdi. Dünyada emtia fiyatları artarken maden fiyatlarının da arttığını kaydeden Kalaycı, “Madenin asıl sorunu negatif algı.” dedi. Kalaycı şöyle devam etti: “Diyorlar ki Balıkesir’de, Çanakkale'de, Kaz Dağları’nda orman alanlarının, tarım alanlarının, meraların neredeyse yüzde 63’ü arama ruhsatlarına tahsis edilmiş. Bu kadar yanlış bilgi ve algı bizim madende neyle uğraştığımızın da göstergesi. Bu nedenle madenle ilgili konuşurken çok dikkatli olmak lazım. Yüzde 63, yüzde 80 oranları gerçek değil. En yükseği yüzde 20’yi geçmez.”
‘ÜLKENİN HAZİNELERİ’
“Ayrıca bahsettiğimiz şey arama ruhsatı, ülkenin hazinelerini arıyorsunuz. Madenler Türkiye’nin elle tutulur hazineleridir. Bugün insanoğlunun ulaştığı yaşam seviyesinde çoğu şey madenlerden yapılmıştır. O zaman 789 bin kilometrekare toprağımızın maden çalışmalarına yasaklı bölgeleri dışında tamamını aramamız gerekmiyor mu? Arama ruhsatı ‘arama yapmak için’ verilen bir izin. Ararsınız, çoğu zaman da bulamazsınız. Bulursanız işletme ruhsatı boyutuna geçersiniz. İşletme izniniz olduğunda, arama sahasından çok daha küçük bir noktada cevheri çıkararak işleyeceğiniz bir alan olur. Arama ruhsatını konu edip ‘ülkenin tarım alanlarında şu kadar yerde madencilik yapılıyor’ demek doğru değil.”
‘AÇIĞI KAPATMAK İSTİYORSAK ARAYACAĞIZ’
“Neden arıyoruz? Çünkü endüstriyel sanayiye girdi gerekiyor. Demir, çelik, alüminyum olmayınca sanayi ne kullanacak? İthal edeceğiz ki sanayi açığımızın büyük kısmı enerjidir, sonra maden gelir. Bu açığı kapatmak istiyorsak, arayacağız. Başka çare yok.”