Engellilere ve yakınlarına 21 milyonluk yardım
Engelli aylıkları veya sosyal destek ödenekleri herhangi bir maddi kazancı olmayan engelliler için büyük önem taşıyor.Düzce’de yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara birçok yardım yapan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, engelliler içinde kolları sıvadı.
Engel durumundan ötürü çalışamayan, maddi desteğe ihtiyacı olan engelli vatandaşlar için sosyal destek ödenekleri önem arz ediyor. Düzce’de bulunan bin 477 engelli ve yakınına 21 milyon liradan fazla yardım eden Sosyal Yardımlaşma Vakfı çalışmalarına devam ediyor.
ENGEL ORANINA GÖRE YARDIM MİKTARI DEĞİŞİYOR
Düzce Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan engeli ve yakınlarının hayatlarını kolaylaştırmak için yoğun çaba harcıyor. Bu çerçevede şehirde engelli yakını bulunan 108 hanedeki toplam 125 kişiye vakıf tarafından bir milyon 355 bin 548 TL yardım yapılırken bin 208 hanedeki bin 352 engelli bireye de 20 milyon 144 bin 177 TL yardım yapıldı. Devlet tarafından vakıf aracılığı ile yapılan yardımlara ise engelli maaşları engellilik oranına göre değişkenlik gösteriyor.
ENGELLİ AYLIĞI NEDİR?
Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın web sitesinde yer alan bilgiye göre; Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmaktadır. Engelli birey engelli aylığından muhtaçlık değerlendirmesi sonrasında yararlanabilir.Muhtaçlık değerlendirmesi; hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları ile nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak yapılmaktadır.Muhtaçlık değerlendirmesi; yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile birlikte nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak yapılmaktadır.Engelli aylığı yardım ödeneklerinden bağımsızdır.
YAŞLI AYLIĞI NEDİR?
Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın web sitesinde yer alan bilgiye göre; Yaşlı aylığı; 65 yaşını doldurmuş olan, nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda iaşe ve ibateleri dâhil olmak üzere sürekli bakımı yapılmayan veya yaptırılmayan, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık almayan, yurt içi-yurt dışı ayrımı yapılmaksızın sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden (01.07.2022'den sonrası için 1833,45 TL) az olan Türk vatandaşlarına bağlanır.