Erbain yürüyüşüne 14 milyonun üzerinde katılım! Peki Erbain yürüyüşü nedir?
Mehr Haber Ajansı'nın aktardığına göre Nassif Jassim Al-Khattabi Pazartesi günü yaptığı açıklamada "Erbain törenlerine katılmak üzere şu ana kadar 14 milyondan fazla kişi Kerbela'ya ulaştı" dedi.
Al-Khattabi, bu yılki Erbain töreninin son birkaç yıldır düzenlenen en büyük tören olduğunu vurguladı.
Yetkili, Irak başbakanının Erbain haccına hizmet eden planların uygulanmasını doğrudan denetlediğini ve izlediğini de sözlerine ekledi.
ERBAİN YÜRÜYÜŞÜNE 14 MİLYONUN ÜZERİNDE KATILIM!
Kerbela'yı ziyaret eden İranlı hacıların sayısı son birkaç gün içinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 arttı. Erbain haccından sorumlu İranlı bir yetkili Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Şu ana kadar 3,350,000'den fazla İranlı hacı İran-Irak sınırlarını geçti, bu da bir önceki yıla göre yüzde 12'lik bir artış olduğunu gösteriyor" dedi.
Geçtiğimiz ay İran İçişleri ve Sağlık Bakanları, Erbain hacıları için sınırdaki tesisleri ve yardım ekipmanlarını denetlemek üzere ortak sınır kapılarını ziyaret etti.
ERBAİN YÜRÜYÜŞÜ NEDİR?
Erbain, Hazreti Muhammed'in (s.a.v.) değerli torunu İmam Hüseyin'in şehadet yıldönümünden 40 gün sonrasına denk geliyor. İmam Hüseyin İslam'da, özellikle de Şii Müslümanlar arasında en önemli ve saygı duyulan şahsiyetlerden biri haline gelmiştir. Dönemin kafir, ahlaksız ve zalim hükümdarı Yezid'e biat etmeyi reddetmesinin ardından Kerbela Savaşı (MS 680) olarak bilinen savaşta acımasızca şehit edilmiştir. Savaştan 13 asırdan fazla bir süre sonra, dünyanın farklı yerlerinden insanlar Erbain gününde bu etkili şahsiyetin şehadetini anmak için genellikle yürüyerek Kerbela'ya akın etmektedir. Iraklı rakamlara göre geçen yılki Erbain törenlerine 15 milyondan fazla Iraklı ve 5 milyon yabancı katıldı.
Irak'ta dini geçmişi olan pek çok kişi İmam Hüseyin'i severek büyüdü. Onun mirasını ve anısını yaşatmaya çalışarak daha iyi bir yaşam sürmelerine yardımcı olabileceklerine inanıyorlar. Ancak kendini Müslüman olarak bile tanımlamayan başkalarını da bulabilirsiniz. Yıllar boyunca Hıristiyanlar, Yahudiler, Zerdüştler ve hatta ateistler Erbain Yürüyüşü'ne katılmaya karar vermişlerdir. Onlar için İmam Hüseyin sadece Müslümanlara ait değildir. Onun mesajı ve mirası, insan ahlakına sadık kalmaya çalışan herkesi harekete geçirmektedir.
"İMAM HÜSEYİN ADALETSİZLİK VE ZULME KARŞI MÜCADELENİN SEMBOLÜDÜR"
İmam Hüseyin'in (a.s) defnedildiği yere doğru yürüyen yolcular, kavurucu sıcakta pişiyor olmalarını umursamıyor gibi görünüyorlar. Kerbela yolunda karşılaştıkları tüm zorlukların büyük yolculuğun bir parçası olduğuna inanıyorlar.
İran'ın doğusundaki Meşhed kentinden 19 yaşındaki öğrenci Mohammad. O ve ailesi İran-Irak sınırına ulaşmak için arabayla 1620 kilometre yol kat etmişler. Arabalarını sınırda bırakacaklar ve yolculuğun geri kalanını yürüyerek kat edecekler. Ailenin Kerbela'ya ulaşmak için 280 kilometre yürümesi gerekiyor. Mohammad gazetecilere şöyle konuştu:
Bu benim Erbain için ilk yürüyüşüm. Evdekiler beni arayıp aklımı kaçırıp kaçırmadığımı soruyorlar. Onlarca kilometreyi 50 derece sıcakta yürümeyi nasıl başardığımı merak ediyorlar. Onlara aşık olduğunuzda böyle olduğunu söylüyorum. Sevdiğinizle aranıza giren her şeyi önemsemeyi bırakırsınız ve yolculuktan ziyade varış noktasını önemsemeye başlarsınız.
İran-Irak sınırında durduğunuzda, gözlerinizin önünde olağanüstü bir manzara beliriyor. Mohammad ve Rebecca gibi Kerbela'ya doğru yolculuğa çıkmış binlerce kişiyi görüyorsunuz. Erbain, dini sınırları aşan bir hac yolculuğudur; farklı geçmişlerden ve mesleklerden gelen insanlar, bu kutsal çabaya katılmak için iş ya da okul gibi günlük rutinlerini bir kenara bırakırlar.
Dr. Recebi Davani Erbain'in bu kadar popüler ve geniş kapsamlı hale gelmesinin nedeninin ruhani bir eylem olarak da görülebilmesi olduğuna inanıyor.
Bazıları Erbain ile Hac ziyareti arasında paralellik kurmayı seviyor. Bu insanlar yine yanılıyor. Hac sadece Müslümanların katılabildiği bir törendir ve Suudi Arabistan hükümetinin politikaları nedeniyle manevi yönü büyük ölçüde göz ardı edilmektedir. Suudi yetkililer Hac'ı sadece Müslümanların bir görevi olarak göstermeyi sevmekte ve ona başka hiçbir şeyin atfedilmemesini istemektedir. Erbain'in dini bir görevden ziyade manevi bir yolculuğa dönüşmesi Iraklı yetkililerin insanları sınırlamaya çalışmamasından kaynaklanıyor. Gayrimüslimler bile yürüyüşçülere katılmakta özgürdür ve her zaman başkaları tarafından memnuniyetle karşılanırlar.
Kaynak: Tahran News - AFP - AA - Mehr News Agency
Çeviri-Derleme: Aydinlik.com.tr / Samet Can Kocagür