Erbakan anmasında ittifak mesajları
Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan vefatının 11. yılında Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen programla anıldı. Programda liderlerin verdiği ittifak mesajları dikkat çekti.
Eski başbakanlardan Necmettin Erbakan vefatının 11. yılında Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen programla anıldı. Saadet Partisi'nin düzenlediği programa Millet İttifakı bileşeni partilerin genel başkan ve temsilcileri de katıldı. Programda liderlerin verdiği ittifak mesajları dikkat çekti.
AKŞENER GELMEDİ
"Adil devlet ve insanca yaşam" başlıklı programa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Hüdapar Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, HDP TBMM Başkanvekili Nimetullah Erdoğmuş katıldı. Sadullah Ergin'in babasının cenazesine katılan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ın yerine Medeni Yılmaz, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in yerine Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır katıldı. İyi Parti İl Başkanı Buğra Kavuncu haricindeki il başkanları da programda yer aldı.
İttifak mesajlarının verildiği program Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Ömer Faruk Yazıcı'nın konuşmasıyla başladı. Uzlaşı vurgusu yapan Yazıcı şöyle konuştu:
"Erbakan Hocamız; farklılıklar sebebiyle ayrılmayı değil; farklılıklarla birlikte olabilmeyi öğretti. Vefatının 11. yılında bu hedeflerin gerçekleşmesine vesile olacak olan uzlaşıyı sağladığınız için, toplumumuzun bütününde umut olan bu görüntüyü verdiğiniz için bu tablonun mimarlarına siz saygıdeğer Genel Başkanlarımıza ve misafirlerimize ülkemizin bir evladı olarak şükranlarımı arz ediyorum."
'DÜŞÜNCELER FARKLI OLSA DA'
Yazıcı'nın ardından kürsüye çıkan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, "Bugün Türkiye’nin bir diğer önemli problemi de kutuplaşmadır. Bir araya gelip konuşamamaktır." dedi. Düşünceler farklı olsa da bir araya gelinmesi gerektiğini beliren Karamollaoğlu şunları söyledi:
"Hepimiz bu ülkenin insanıyız; dertlerimizi, sıkıntılarımızı birlikte çözmemiz gerekir. Kutuplaşan değil, kucaklaşan bir Türkiye’yi birlikte inşa etmeliyiz. Partilerimiz, düşüncelerimiz, çözüm yollarımız farklı olsa da; Birbirimizle konuşabildiğimiz ve bir masanın etrafında oturabildiğimiz gün, aşamayacağımız hiçbir engel, çözemeyeceğimiz hiçbir sorun kalmayacaktır."
HDP'DEN MİLLET İTTİFAKINA ÇAĞRI
HDP Grup Başkan Vekili Nimetullah Erdoğmuş konuşmasında 'Kürt sorunu' vurgusu yaptı, bu kapsamda Millet İttifakı'na çağrı yaptı: “Bu meselenin çözümü için, şu anda bir araya gelmemizin vesilesi olan Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde yeniden bu meseleyi de dikkatlerinize arz ederiz. Birlik, bütünlük ve beraberlik asla ve asla tekçilik değildir, olamaz.”
'HAYKIRARAK SÖYLÜYORUZ'
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, konuşmasında 28 Şubat vurguları yaptı. Erbakan'ın geçmişte yaptığı koalisyon hükümet şerhi ve seçim ittifakları hatırlatan Davutoğlu şunları söyledi: “Erbakan hocamızı anan her kişi ertesi sabah uyandığında bir daha bu aziz millete 28 Şubatlar yaşanmayacak demektedir. Erbakan Hoca birilerinin niye bir araya geliyorsunuz sorusundan korkmadı. Biz bu salonda haykırarak söylüyoruz. Nasıl ki Erbakan Hocamız bütün bir milletin temsilcilerini bir araya getirirken korkmadıysa biz de bugün hangi siyasi düşünceye, hangi etnik ve mezhebi kökene dayanırsa dayansın herkesle bir araya gelmeye kararlıyız."
NEDEN 28 ŞUBAT SEÇİLDİ?
Davutoğlu, parlamenter demokrasi çalışmalarına yönelik yapılacak toplantının 28 Şubat'a gelmesine de değindi: "Pazartesi olmasını istiyorduk. En uygun tarih oydu. Ama bir gerekçe daha ekleyeceksiniz. 28 Şubat parlamenter demokrasiye darbe vurulan en vahim tarihtir. O tarihin gününde biz tekrar TBMM'yi siyasetin merkezi yapmaya geliyoruz.”
ÇALIŞMALAR 5 YIL ÖNCE BAŞLADI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında, 5 yıldır partileri bir araya getirmeye çalıştıklarını belirtti. Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
“Bugün düzenlenen toplantı kutuplaşmayı ve çatışmayı hızla azaltmayı başardığımız bir sürecin nişanesi olarak tarihteki yerini alacaktır. Beş yıl önce başlattığımız diyalogun ve toplumsal uzlaşma çabamızın ulaştığı noktadan hepimiz gurur duymalıyız. Beş yıl öncesine göre çok daha güzel bir noktadayız. En geç bir yıl sonra; yani cumhuriyetimizin yüzüncü yılında çok daha güzel bir noktada olacağız.”