Erdoğan Afrika turuna başladı
Türkiye, Afrika temaslarını artırdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan Kongo, Senegal ve Gine Bissau'yu kapsayan yeni turuna başladı. İletişim Başkanlığı da ziyaretler öncesi Türkiye'nin Afrika politikalarına ilişkin panel düzenledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20-23 Şubat'ta üç ülkeyi kapsayan Afrika turunun ilk durağı Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "TUR" uçağıyla dün saat 11.20'de Atatürk Havalimanı'ndan başkent Kinşasa'ya hareket etti.
Apronda askeri tören kıtasını selamlayan Erdoğan'ı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ve İBB Meclis Birinci Başkanvekili Zeynel Abidin Okul uğurladı.
Erdoğan'a Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de eşlik etti.
SENEGAL VE GİNE BİSSAU'YA DA GİDECEK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki temaslarının ardından Senegal ve Gine Bissau'yu ziyaret edecek. Ziyaretler kapsamında yapılacak resmi görüşmelerde, ikili ilişkiler tüm yönleriyle ele alınacak, Türkiye ile bu ülkeler arasındaki iş birliğinin her alanda geliştirilmesi imkanları üzerinde durulacak. Erdoğan'ın bu kapsamda katılımcı ülke liderleriyle ikili görüşmeler gerçekleştirmesi de planlanıyor. Erdoğan'ın Gine Bissau'yu ziyareti, Türkiye'den bu ülkeye Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk resmi ziyaret olacak.
İLİŞKİLER PANELDE ELE ALINDI
Erdoğan'ın Senegal ziyareti öncesinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, "Yükselen Afrika Jeopolitiğinde Türkiye-Senegal İlişkileri" başlıklı panel düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, çevrim içi düzenlenen panelde, Senegal ve Türkiye arasında ilişkilerin ve ekonomi, ticaret, kültür, eğitim, sağlık gibi alanlarda iş birliğinin geliştirilmesine yönelik hususlar ele alındı.
Panelde ayrıca güvenlik, savunma sanayisi ve teknoloji transferi alanlarında iş birliği imkanlarının iki ülkenin de faydasına olacak şekilde sürdürülebilmesi için yapılabilecek katkılar konuşuldu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, yaptığı değerlendirmede, panelin iki ülke arasında ilişkilerin çok boyutlu bir seviyeye taşınması noktasında katkı sunacağını belirtti.
Türkiye'nin 2003 sonrası başlattığı Afrika açılımının katlanarak kayda değer bir yatırıma dönüştüğüne işaret eden Altun, Senegal'in de bu bağlamda Türkiye için önemli bir ortak olduğunu vurguladı.
KITANIN PARLAYAN YILDIZI
Altun, Türkiye ve Senegal arasında siyasi, kültürel ve diplomatik alanlarda gelişen ilişkilerin ekonomik ve ticari ilişkilere de yansıdığına dikkati çekerek, "Türkiye, Batı Afrika'ya giriş kapısı olarak nitelendirilen ve kıtanın parlayan yıldızı olarak görülen Senegal ile ilişkilerine büyük önem atfediyor. Geçmişten gelen güçlü ilişkilerin daha da artarak gelişeceğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.
Moderatörlüğünü Türkiye'nin Dakar Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas'ın yaptığı "Yükselen Afrika Jeopolitiğinde Türkiye-Senegal İlişkileri" paneline Senegal'den Timbuktu Enstitüsü-Afrika Barış Çalışmaları Merkezi Direktörü Dr. Bakary Sambe ile Senegalli Türkiye Mezunları Derneği Başkanı ve 3MD Energy Şirketi CEO'su Momar Diouf; Türkiye'den ise Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mürsel Bayram konuşmacı olarak katıldı.
Büyükelçi Prof. Dr. Kavas, panelin açılışında, Senegal-Türkiye ilişkilerinin 60'ıncı yılı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Senegal'e yapacağı ziyaret vesilesiyle Dakar'da, Batı Afrika'nın en modern ve büyük stadyumu ile Türkiye Cumhuriyeti'nin Dakar Büyükelçiliğinin yeni hizmet binasının açılışının yapılacağını ifade etti.
'TÜRKİYE AFRİKA'DA İNİSİYATİF ÜSTLENDİ'
Timbuktu Enstitüsü-Afrika Barış Çalışmaları Merkezi Direktörü Dr. Sambe de 2000'li yılların başından itibaren Türkiye'nin, dış politikasında Afrika'ya dönük çok büyük inisiyatifler üstlendiğini dile getirerek, Afrika ülkeleri ile bölgesinde ve Afrika'da karşılaşılan çatışmalarda da başarılı bir arabuluculuk yürüttüğünü vurguladı.
Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bayram ise Türkiye'nin gelişen ekonomisi ve yükselen gücüyle Afrika ile ilişkilerini uluslararası konjonktürde daha ileri taşıma gayretinde olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Afrika'ya yönelik liderlik diplomasisi uyguladığını belirten Bayram, "Afrikalı olmayıp da Afrika'yı bu kadar sık ziyaret eden başka bir devlet başkanı yok; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Afrika ülkelerini bu kadar sık ziyaret etmesi ve Türkiye'nin taleplerini doğrudan muhataplarına iletmesi çok kıymetli." değerlendirmesinde bulundu.
Senegalli Türkiye Mezunları Derneği Başkanı ve 3MD Energy Şirketi CEO'su Diouf da Türkiye ile Senegal'in diplomatik ilişkilerinin iyi bir düzeyde olduğuna işaret ederek, bu ilişkilerin diplomaside kalmaması, eğitim alanına da yansıması gerektiğini sözlerine ekledi.
1915 ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ 18 MART'TA AÇILACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışını vatandaşların talebi üzerine Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü olan 18 Mart'ta gerçekleştirme kararı aldıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Planlanandan bir buçuk yıl evvel tamamladığımız, bir an evvel milletimizin hizmetine sunmak için 26 Şubat'ta açmayı planladığımız 1915 Çanakkale Köprümüzün açılışını vatandaşlarımızın talebi üzerine Çanakkale Zaferi'mizin yıl dönümünde, 18 Mart'ta gerçekleştirme kararı aldık." ifadelerini kullandı.