Eriyen buzullar insanlık için tehdit mi?Yüzde 1'i bile alt üst edebilir
Daha çok iklim kriziyle ilişkilendirilen buzulların erimesi olayıyla ilgili başka bir risk kapıda. Buzullara hapsolan patojenler insanlığı tehdit ediyor olabilir.
Independent Türkçe'nin haberine göre Avustralya'daki Flinders Üniversitesi'nden isimlerin de aralarında bulunduğu araştırmacılar, gezegenin buzlarında binlerce yıldır hapsolmuş bu "zaman yolcusu" patojenlerin bir kısmının serbest kalmasının küresel çapta çevreye ve hatta bizzat insanlığa yönelik tehditleri artırabileceğini söylüyor.
Bilim insanları geçmişten gelen patojenlerin, bakteri benzeri konak toplulukları istila etmesinin dijital ortamda simülasyonunu gerçekleştirdi.
YÜZDE 1'İ BİLE ÖNGÖRÜLEMEYEN SONUÇLARA YOL AÇIYOR
Simülasyonlar, bu çok eski istilacı patojenlerin modern dünyada genelde hayatta kalıp evrimleşebildiğini, yaklaşık yüzde 3'ünün de yeni ortamlarında baskın hale gelebildiğini ortaya koydu.
Araştırmacılar ayrıca istilacı patojenlerin yaklaşık yüzde 1'inin öngörülemeyen sonuçlara yol açtığını tespit etti.
Çalışmanın baş yazarı Dr. Giovanni Strona, istilacı patojenlerle ilgili şu ifadeleri kullandı:
"İstilacı patojenlerin genelde hayatta kalabildiğini, evrimleşebildiğini ve bazı durumlarda toplulukta son derece kalıcı ve baskın hale gelerek yaşayan tür sayısında büyük kayıplara veya değişikliklere neden olduğunu gördük."