Ermenistan muhalefeti Paşinyan’ı devirmeye çalışıyor
Ermeni parlamentosunun muhalefet grubunun lideri, Ulusal Güvenlik Servisi eski müdürü Artur Vanetsyan, muhalefetin Ermenistan Başbakan Nikol Paşinyan'ı iktidardan uzaklaştırma arzusunda birleştiğini söyledi.
Vanetsyan pazar günü, yetkililerin Karabağ sorununa ilişkin politikasına karşı süresiz protesto eylemi başlattı. Vanetsyan’a göre, protestocuların asıl görevi Paşinyan'ın istifası ve Dağlık Karabağ'ın Azerbaycan'a "teslim edilmesini önlemek". Vanetsyan, "Muhalefet, yetkililerin Karabağ'ı Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanıma planları hakkında bilgi sahibidir ve iktidar ekibinin üyelerinin açıklamaları bunu doğrulamaktadır." dedi. Özellikle Azerbaycan’ın Karabağ zaferi sonrası Paşinyan bölge ülkelerle ilişkilerini geliştirmek için adım attı ve iktidarını pekiştirdi. Savaşı kaybetmesine rağmen tekarar başbakan seçilmesinde etkili olan olgu Rusya ve Türkiye ile ilişkilerinde yapıcı tavır göstermesiydi.
CIA BAĞLANTILI ARAŞTIRMA ŞİRKETİ
Moskova Devlet Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Mehmet Perinçek konuyla ilgili oxu.az haber sitesine demeç verdi. Gallup International tarafından yürütülen bir sosyolojik araştırmada Ermeni vatandaşlarının yüzde 68'inin Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulmasına karşı olduğunu gösterdiğini aktaran muhabir, buna ek olarak, muhalefetteki Taşnaksutyun Partisi (Ermenistan parlamento bloğunun bir parçası), ülke yetkililerinin Türkiye ile müzakereleri durdurmasını talep ederek, başarısız olmak için ülke çapında diaspora, Karabağ ve Ermenistan Ermenileri hareketi başlatmayı teklif ettiğini belirtti. Perinçek ise bunun bir manipülasyon olduğunu belirterek, “Gallup International anketinin sonuçlarının objektif olarak değerlendirilebileceğini düşünmüyorum. Bu manipülasyondur. Daha önce de dış güçlerin bölgedeki durumun istikrara kavuşturulmasına karşı olduğunu söylemiştim. Ve hepimiz Gallup'un ne olduğunu gayet iyi biliyoruz. Bu, Washington'un çıkarlarını destekleyen, CIA için çalışan bir Amerikan şirketidir.” ifadelerini kullandı. “Ermeni halkının yüzde 68'i Türkiye ile diplomatik ilişkilerin kurulmasına karşıysa, Nikol Paşinyan ve partisi geçen yılki parlamento seçimlerini nasıl kazanmayı başardı?” sorusunu yönelten Perinçek, “Paşinyan savaşı kaybetti, ancak parlamentoda çoğunluğu kazandı. Sıradaki soru şu: İkinci Karabağ Savaşı sırasında neden bu kadar büyük bir Ermeni firarı yaşandı? Ermeni halkının çoğunluğu çeşitli nedenlerle Azerbaycan'a karşı savaşmak istemedi. Bu yüzden Türkiye ve Azerbaycan ile barışı tercih ediyorlar.” açıklamasını yaptı. ABD’nin bir yanda Ermenistan, diğer yanda Türkiye ve Azerbaycan arasında bir çatışmaya ihtiyacı olduğunu belirten Perinçek, “Ve ABD'nin de kendi çıkarlarına uygun bir dünya düzeni olan Pax Americana'ya ihtiyacı var. Bu da örneğin Azerbaycan'ın Karabağ'sız olacağı anlamına geliyordu.” dedi.