22 Aralık 2024 Pazar
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Erzincan’ın damak çatlatan lezzeti

Zengin yemek kültürüyle tanınan Erzincan’da, yöresel bir lezzet olan babukko, modern dokunuşlarla yeniden keşfediliyor. Geçmişten günümüze ulaşan bu geleneksel tat, yerel malzemelerle hazırlanarak hem nostaljiyi yaşatıyor hem de modern damak zevkine hitap edecek şekilde sunuluyor.

Erzincan’ın damak çatlatan lezzeti
Erzincan’ın damak çatlatan lezzeti

Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü tarafından coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan babukko yemeği, yıllardır süregelen gelenek ve kültürü yaşatmak adına yeniden sofralarda yer buluyor. Erzincan’ın bu damak çatlatan lezzeti, az malzemesiyle dikkat çekiyor. Un, su, süt, yağ ve tuzla hazırlanan babukko, yoğrulan hamurun fırında pişirilmesiyle yapılıyor. Pişen hamurun üzeri alınarak ufalanıyor ve ardından bol tereyağlı, sarımsaklı yoğurtla hazırlanan özel bir harçla servis ediliyor. Babukko yemeğinin en önemli püf noktası, tereyağı ve sarımsağın aromasının yemeğe tam anlamıyla geçmesi olarak öne çıkıyor.

ERZİNCAN’IN DAMAK ÇATLATAN LEZZETİ BABUKKO

Erzincan’ın damak çatlatan lezzeti - Resim : 1

Erzincan’ın yıllardır süregelen yemeği babukkonun tarifini veren Fatma Ballı, babukko yemeğinin eskiden düğünlerin olmazsa olmazı olduğunu aktardı. Ballı, “Özellikle Erzincan’ın Üzümlü ilçesinde düğünlerde kaşığını alan düğüne gidermiş. Babukko ve yanında üzüm hoşafı ikram edilirmiş. Şimdilerde bu kalktı ama eskiden herkesin düğününde 4-5 çuval babukko yoğururlarmış.” diye konuştu.

Ballı, yöresel lezzet babukko yemeğinin coğrafi işaret alma yolunda ilerlediğinin de altını çizerek, “Ürünlerin coğrafi işaret alınması yönünde Valimiz Hamza Aydoğdu’nun da oldukça hassasiyeti var. Kesme kadayıfa şu anda coğrafi işaret alındı. Ürünün tanıtımını bizler, valimiz ve diğer kurumlar gayet güzel yapıyoruz. Özellikle dışardan gelen öğrencilere tanıtıyoruz. Erzincan’ın kesme kadayıfını bilen çok kimse yoktu ama öğrendiler. Şimdi babukkoyu da aynı şekilde herkese öğreteceğiz.” dedi.

Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü Ömer Faruk Sarıtaş ise “Erzincan Valimiz Doç. Dr. Hamza Aydoğdu’nun destekleri ve emirleri doğrultusunda Erzincan Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğü olarak Erzincan için coğrafi işaret tescil başvurusunda bulunduğumuz 11 ürünün tanıtımını ve takibini yapıyoruz. Coğrafi işaret tescil başvurusu yaptığımız ürünlerden en değerli olanlarından bir tanesi de babukko yemeği. Bugün babukko yemeğinin üretim safhalarını ve tanıtımını gerçekleştirdik. İnşallah çok kısa bir zamanda valimizin de destekleriyle Erzincan’ımız bu başvurusunu yapmış olduğumuz 11 tane coğrafi işaret tescilli ürününe kavuşacak.” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA
Erzincan