Erzurum'dan çıktı ünü sınırları aştı! Öyle bir malzemeyle yapılıyor ki çok şaşıracaksınız! İşte meşhur dolma tarifi...
Erzurum'un meşhur yemekleri arasında öyle bir tarif var ki ünü şehrin sınırlarını aştı. O dolma tarifini duyduğunuzda çok şaşıracak, tadına baktığında ise hayranı olacaksınız. İşte Erzurum'un meşhur lor dolması tarifi...
Erzurum mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan lor dolması, tadına bakan herkesi kendine adeta hayran bırakıyor. Bu geleneksel lezzet, ilk duyduğunuzda sizi şaşırtabilir, hatta “Lor ile dolma olur mu?” diye düşünebilirsiniz. Ancak iddia ediyoruz bir kez denerseniz, bu harika tarifin hayranı olacaksınız. İşte Erzurum'un meşhur lor dolması tarifi...
ERZURUM LOR DOLMASI TARİFİNİN SIRRI
Lor dolmasının sırrı, bol tereyağı ile hazırlanan enfes iç harcında gizli. Tereyağı ile kavrulan soğanların mis kokusu, bulgur ve lor peyniriyle birleşerek eşsiz bir harmoni oluşturuyor. Bu karışım, yumuşacık pazı yapraklarına özenle sarılıyor. Fırında piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt eklenerek tam bir lezzet şöleni sunuluyor. Tereyağı miktarını damak zevkinize veya sağlık ihtiyaçlarınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Erzurum’dan sofralarınıza uzanan bu eşsiz tarif, hem besleyici hem de geleneksel tatlara açık olanlar için harika bir seçenek. Tüm ön yargılarınızı yıkacak bu tarifi denemek için daha fazla beklemeyin! Tarifimizden adım adım yapılışını takip edebilirsiniz...
LOR DOLMASI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
Lor Dolması İçin:
100 gram tereyağı
2 adet kuru soğan
1 tutam tuz
1 su bardağı pilavlık bulgur
1/2 su bardağı süt
2yemek kaşığı kaymak
2su bardağı lor peyniri
1demetpazı
1/2çay bardağı su
8 çay kaşığı tereyağı
Servisi İçin:
1kaseyoğurt
LOR DOLMASI NASIL YAPILIR?
1- İşe geniş bir tavada tereyağını eriterek başlayın. Ardından, yemeklik doğradığınız soğanları bir tutam tuzla birlikte kavurun.
2- Tavaya bulguru ekleyip 1-2 dakika kadar kavurarak aromalarını ortaya çıkarın. Ardından süt ve kaymağı ilave edin ve harcın kıvam almasını sağlayın. Harç toparlandığında tavayı ocaktan alın ve karışımı bir kaseye aktarın. Karışıma lor peynirini ilave edin ve iyice harmanlayın. Daha sonra soğuması için bir kenara bırakın.
3- Pazı yapraklarının uzun saplarını kesin ve geniş bir tencerede kaynayan, tuzlu suya atarak yaklaşık 1 dakika kadar haşlayın. Ardından, haşlanan pazıları hemen buzlu soğuk suya alarak şoklayın. Bu işlem yaprakların canlı rengini korumasını sağlar. Son olarak, fazla suyunu süzmeleri için bir kenara bırakın.
4- Pazı yapraklarının parlak yüzeyi dışa gelecek şekilde düz bir zemine serin. Her yaprağın ortasına bir yemek kaşığı lorlu harç koyun ve sıkıca sararak dolma şeklinde hazırlayın. Eğer yapraklar çok büyükse, kolaylık sağlaması için ikiye kesebilirsiniz. Ayrıca, pazının ortasındaki kalın damarlar sizi zorlarsa, bir kaşık yardımıyla hafifçe bastırarak düzleştirebilirsiniz.
5- Hazırladığınız pazı sarmalarını bir fırın kabına sıkıca yerleştirin. Üzerlerine küçük tereyağı parçaları ekleyin ve kabın içine bir miktar su ilave edin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzerleri hafifçe kızarıp renk alana kadar, yaklaşık 30 dakika pişirin.
6- Fırından çıkan mis kokulu lor dolmalarını sıcak halde, tercihen yoğurt eşliğinde servis edin. Daha da lezzetli bir dokunuş için üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyebilirsiniz. Bu enfes lezzetin keyfini çıkarın. Afiyet olsun!