‘Eşik’ oyunu Bursa’ya festivale geliyor
Hasan Erkek’in yazdığı ‘Eşik’ adlı oyun, Bursa’da düzenlenen tiyatro festivaline katılacak. Yunus Emre Ödülü alan oyun, imkanlar yüzünden zorunlu olarak kentlileşen insanların öyküsünü konu alıyor
Yazar Hasan Erkek’in Sırbistan’da sahnelenen ödüllü oyunu Eşik, 1-30 Mart tarihlerinde Bursa Devlet Tiyatrosu tarafından düzenlenen Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivaline katılacak. Eşik, festival kapsamında 5 Mart Pazar günü saat 20.00’de, Ahmet Vefik Paşa Tiyatrosunda seyirciyle buluşacak.
Aydınlık’a açıklamada bulunan Hasan Erkek; yönetmen Stevan Bodroza, çevirmen Almira Suljevic ve dramaturg Marija Stojanovic’in Eşik’in Sırbistan’da başarıyla sahnelenmesinde önemli rol oynadığını belirtti. Novi Pazar Bölge Tiyatrosu Müdürü Seadetin Mujezinovic de Eşik’in sürekli dolu salona oynandığını, taleplere yanıt vermede güçlük çektiklerini ve her temsilin sonunda sürekli ayakta alkışlandığını belirtti.
SIRBİSTAN’DA YOĞUN İLGİ
Novi Pazar Bölge Tiyatrosu tarafından sahnelenen, Stevan Bodroza’nın yönettiği Eşik’in prömiyeri 24 Mayıs 2022 tarihinde yapılmıştı. Pandemi nedeniyle prömiyere katılamayan oyunun yazarı Prof. Dr. Hasan Erkek, 1-2 Şubat 2023 tarihinde tiyatroyu ziyaret ederek, yapımı sahnede seyretme olanağı buldu. Medya’nın yoğun ilgi gösterdiği buluşmada, Hasan Erkek’le çeşitli söyleşiler yapıldı.
YUNUS EMRE ÖDÜLÜ ALDI
1997’de Yunus Emre Ödülü alan Eşik, 1998-99 tiyatro sezonunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarında yönetmen Prof. Dr. Nurhan Karadağ tarafından sahnelendi. 2008-2009’da Ankara Devlet Tiyatrosu’nda yönetmen Vacide Öksüzcü tarafından sahneye konan oyun, 2018-2019 yıllarında ise Küba’da Teatro Gaviota’da yönetmen Lilian Dujarric tarafından sahnelenmişti. Her sahnelemede büyük ilgiyle karşılanan eser, sahnelendiği sezonda en çok seyredilen oyunlardan biri olmuştu.
OYUN KENTLİLEŞMENİN DRAMINI ANLATIYOR
Eşik kitap olarak Mitos Boyut Yayınları ve Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanmıştı. Eser Türkiye’nin yanısıra; Fransa, İspanya, Azerbaycan ve Ermenistan’da da yayımlandı. Prof. Ayşegül Yüksel’in kitabın açıklaması için yaptığı değerlendirme şöyle: "...Eşik oyunu boyunca, olanakları git gide kısıtlanan kırsal kesim yaşamından kopup kente göçmüş bir ailenin yaşantısına tanık oluyoruz. Törelerin bireysel özgürlüğü kısıtlayıcı baskısından kurtulmuş bir aile. Yine de kent düzenine uyum sağlamaları zor. Oyun kentlileşme sürecindeki ailenin, atlamaya çalıştığı psikolojik, kültürel, ekonomik 'eşik'teki çırpınışı üstüne kurulmuş."