'Batı Türkiye'ye karşı hazırlıklarını yapıyor'
Eski CIA Direktörü David Petraeus, NATO'nun Türkiye'ye karşı hayal kırıklıkları olduğunu, ancak konumu ve barındırdığı üsler nedeniyle sabır gösterdiklerini söyledi. Petraeus, Ege ve Doğu Akdeniz'deki bir hamleye karşı Batı'nın karşılık verme planları hazırladığını bildirdi
2003 yılında Irak'ın Süleymaniye kentinde Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesinden sorumlu olan ve daha sonra CIA Direktörlüğü'ne atanan emekli orgeneral David Petraeus, Türk-Amerikan ilişkilerine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Yunan Kathimerini gazetesine konuşan Petraeus, NATO'nun Türkiye'yle ilgili hayal kırıklıkları olduğunu, ancak Türkiye'nin jeostratejik konumu nedeniyle “sabır” gösterdiklerini söyledi. Gazetenin “Türkiye şu anda Batı ittifakı ile Rusya arasında bocalıyor. ABD bu sarkaca nasıl bakıyor ve eğer Erdoğan seçim yapmak zorunda kalırsa, muhtemel tercihi ne olacak?” sorusunu yanıtlayan Petraeus, şunları söyledi:
'TÜRKİYE'DEKİ ÜSLER ÇOK ÖNEMLİ'
“On yıllar boyunca Türkiye ile NATO, Türkiye ile diğer NATO üyeleri, örneğin Yunanistan arasındaki ilişkilerde hep bir gariplik olmuştur. Biliyorsunuz, Türkiye kelimenin tam anlamıyla Batı ile Doğu arasında oldukça önemli bir konumda. Her zaman NATO ile Sovyetler Birliği, daha sonra NATO ile Rusya ve eski Rus Cumhuriyetleri arasında yer aldı. Çok zor bir bölgede bulunuyor ve çoğu zaman aykırı görünen seçimler yapıyor. Dolayısıyla bir yandan harekete geçerken bir yandan da sabır göstermemiz gereken zor, rahatsız edici, garip, sinir bozucu ve bazen de çıldırtıcı bir durum söz konusu. Elbette zaman zaman, örneğin ABD'nin Rus hava savunma sistemi alımı nedeniyle Türkiye'nin F-35'lere erişimini kesmeye karar vermesi gibi... Ancak yine de bu durum dünyada benzersiz değil. NATO'nun Türkiye'ye karşı bir takım hayal kırıklıkları olduğu açık ama aynı zamanda Türkiye'nin jeostratejik konumu da kritik. Türkiye'de sahip olduğumuz üsler çok önemli. Dolayısıyla NATO, Türkiye ile ilişkileri söz konusu olduğunda, açıkçası, defalarca bir dereceye kadar sabır göstermek zorunda kalmıştır.”
'OLASILIKLAR DEĞERLENDİRİLİYOR'
Kathimerini, çuvalcı generale “Pek çok kişi Erdoğan'ın seçimlerde yenilgiye uğramasının, onu öngörülemeyen bir paniğe sürükleyeceğine inanıyor. Ege'de yeni bir kriz olasılığı var mı ve eğer varsa NATO buna nasıl tepki verecek?” sorusunu da yöneltti. Petraeus'un yanıtı şöyle oldu: “NATO, AB, Washington ve diğer başkentlerdeki liderlerin çeşitli olasılıklar ve beklenmedik durumlar hakkında düşündüklerinden eminim. Ne olabileceği ve bu olasılıklara nasıl tepki verebilecekleri konusunda hazırlık yapıyorlar. Ancak burada ayrıntılara girmeyeceğim. Hükümetteki önceki görevlerim göz önüne alındığında, bunların benim için incelenemeyecek kadar hassas olduğunu düşünüyorum.”
ERDOĞAN YUNAN BASININA KONUŞTU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kathimerini gazetesine yaptığı açıklamalarda, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönem başlatma arzusunu dile getirdi. Ankara'daki mitinginin ardından Kathimerini ile yaptığı görüşmede Erdoğan, “Yunanistan ile düşmanlıkları ve rekabetleri bir kenara bırakabiliriz, çünkü bunlar her iki ülkeye de önemli ölçüde zarar verdi ve devam etmemesi gerekiyor. Umarım Yunanistan ve Türkiye'deki seçimler yeni bir dönemin başlangıcı olur. Türkiye'den Yunanistan'a sıcak ve dostane selamlarımızı gönderiyoruz.” dedi.
Miçotakis'e bir mesajı veya temennisi olup olmadığı sorulduğunda Erdoğan, “Miçotakis bu sözlerimi not etmeli ve verdiği sözleri tutmalı.” yanıtını verdi.