Et bakterisi nedir? Hangi gıdalarda bulunur?
Halk arasında et bakterisi olarak bilinen virüsün vücuda yerleşmesi ölümcül sonuçlar doğruyor. Sosyal medyada yayılan işlenmemiş gıda diyetleri Nekrotizan fasiit virüsünü tekrar gündeme getirdi.Et bakterisi nedir? Hangi gıdalarda bulunur?Bilimsel araştırmalarla derledik.
Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yapılan bir çalışmada verilen bilgilere göre; İklim değişikliği sebebiyle okyanusların ısınması,insan sağlığını tehtid edebilecek, ölümcül sonuçlar doğurabilen et yiyen bakterilerin sahil şeridine inmesine sebep oluyor. Halk arasında et yiyen bakteri olarak adlandırılan bu virüs tıp dünyasında Nekrotizan Fasiit olarak biliniyor. Deniz suyu ile etkileşime giren açık yaraları enfekte edebileceği gibi çiğ veya az pişmiş herhangi bir deniz ürününün tüketimiyle de virüs vücuda yerleşebiliyor. Uzmanların ifade ettiğine göre; deride eritemli, ödemli ve sınırları net olmayan ağrılı lezyonlarla başlayan mikrobik yayılım çok hızlı seyrediyor. 3-4 gün içerisinde deride büller ve nekroz gelişiyor. Tıbbi kaynaklarda yer alan bilgiye göre ''Hastalık sıklıkla ekstremiteleri, gövde ve perine bölgelerini tutar. Göğüs ön duvar tutulumuna sık rastlanmaz''
ET BAKTERİSİ NEDİR?
Tıbbi kaynaklarda et yiyen bakteri tanımı ''Nekrotizan fasiit (NF), fasya ve cilt altı dokunun nekrozu ile kendini gösteren, nadir görülen, ilerleyici ve ölümcül seyredebilen bakteriyel bir enfeksiyondur.'' şeklinde tanımlanarak, Dokularda hızla yayılan nekroz sıklıkla sistemik sepsise,toksik şok sendromuna ve multi organ yetmezliğine neden olduğu kaydedilmektedir.Enfeksiyonun bilinen en erken belirtileri; Erken belirtiler ateş, şiddetli ağrı, şişlik ve yara bölgesinin kızarması şeklinde bilinmektedir.Nekrotizan fasiit oldukça ciddi bir tıbbi durumdur ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Bu nedenle, potansiyel belirtiler gösteren kişilerin derhal tıbbi yardım alması gerekmektedir.
HANGİ GIDALARDA BULUNUR?
Konuya ilişkin yapılan araştırmalara göre; Nekrotizan fasiit, Streptococcus pyogenes Grup A Streptokoklarveya Clostridium türleri gibi patojen mikroorganizmalar tarafından tetiklenebilir. Ancak, bu bakterilerin gıdalarda bulunmaları veya gıda ile ilişkilendirilmeleri tipik değildir.Çiğ veya az pişmiş herhangi bir deniz ürününün tüketimiyle vücuda yerleştiği bilinmektedir.