Etiyopya 2016 yılına giriyor! Etiyopya neden tüm dünyanın 7 yıl 8 ay gerisinde?
Etiyopya, 2016 yılına giriyor! Diğer ülkelere göre 7 yıl 8 ay geriden gelen Etiyopya, 12 Eylül'de yeni yılı kutlayacak. Peki, Etiyopya takvimi neden farklı? Tüm dünya 2023 yılını yaşarken Etiyopya neden 2016 yılına giriyor? İşte yanıtı...
Afrika ülkesi Etiyopya, yeni yılına girmenin heyecanını yaşarken, Başbakan Abiy Ahmed Ali halkını tebrik ederek sevinçlerini paylaştı. Tüm dünya 2023'ün ikinci yarısını yaşarken Etiyopya yarın (12 Eylül Salı), 2016 yılına girecek. Çünkü Etiyopya, kendine has kullandığı takvimle dünyanın diğer ülkelerinden ayrılıyor.
ETİYOPYA 12 EYLÜL'DE YENİ YILI KUTLAYACAK
Başbakan Abiy Ahmed Ali, yayınladığı yeni yıl tebrik mesajında geçen yıl çok sayıda zorluğun üstesinden geldiklerini belirterek, yeni yılda tüm Etiyopyalılara mutluluk diledi.120 milyon nüfusa sahip olan Etiyopya, her sene yeni yılı 11 ya da 12 Eylül'de karşılıyor. Bu tarihlerde ülkedeki tüm resmi kurumlar, yılbaşı tatili yapıyor.
ETİYOPYALILAR YENİ YILA 7 YIL 8 AY GERİDEN GİRİYOR
Etiyopya'da yeni yılın ilk günü "Enkutataş" olarak anılıyor. Bu dönem yılın ilk günü olarak kabul edilirken aynı zamanda yağış mevsiminin sona ermesi ve hasat döneminin de başlangıcı sayılıyor.
Etiyopya takvimi, Miladi takvime göre yedi yıl sekiz ay geriden geliyor. Güneş esaslı olan Etiyopya takvimi, dini temellere dayanmasının yanı sıra ülke genelinde tüm resmi işlerde kullanılıyor. Ayrıca takvim 12 ay 30 günden oluşuyor. Yani takvimde 12'inci aydan sonra beş ya da altı günlük 13'üncü bir ay daha yer alıyor.
SAAT DİLİMLERİ DE FARKLI
Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti yalnızca takvim değil aynı zamanda farklı bir saat sistemine de sahip. Ülke genelinde gün 00:00'da değil 06:00'da başlıyor. Bir gün 12 saatlik iki farklı bölümden oluşuyor. İlk saat dilimi 06:00'da, ikinci dilim ise 18:00'de başlıyor.