01 Kasım 2024 Cuma
İstanbul 13°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Evde kolay domates turşusu nasıl yapılır? Domates turşusuna sirke konur mu?

Domates sofralarımızın vazgeçilmez eşlikçisidir. İçerisindeki besinler sayesinde de insan sağlığına oldukça faydalıdır. Domates turşusu da probiyotik açısından oldukça zengindir. Peki evde kolay domates turşusu nasıl yapılır? Domates turşuna sirke konur mu?

Evde kolay domates turşusu nasıl yapılır? Domates turşusuna sirke konur mu?
A+ A-

Domates, yıl boyunca yemeklerimize eşlik eden sofralarımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Sadece lezzetiyle değil içeriğindeki besinler sayesinde de insan sağlığına oldukça faydalıdır. İçeriğindeki likopen sayesinde antioksidan özelliğe sahiptir. Kalp hastalıkları, kanser ve birçok kronik hastalığın riskini azaltır. Yine içeriğindeki potasyum sayesinde sindirim sistemine yardımcı olduğu da bilinmektedir. 

Yemeklerin yanına harika bir eşlikçi olan domates turşusu tarifine birlikte bakacağız. Her haliyle lezzetli ve sağlıklı olan domates bu sefer de probiyotik açısından sizi besleyecek. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz domates turşusu yaz kış sofralarınıza renk katacak.

Evde kolay domates turşusu nasıl yapılır? Domates turşusuna sirke konur mu? - Resim : 1

DOMATES TURŞUSU NASIL YAPILIR?

Malzemeler(8 kişilik):

  • Kaya tuzu - 1 yemek kaşığı
  • Domates(olgunlaşmamış, küçük) - 2kg
  • Üzüm sirkesi - 2 su bardağı
  • 2 baş sarımsak 
  • Limon tuzu - 1 tatlı kaşığı
  • Kaynamış ve dinlenmiş su - yeteri kadar

DOMATES TURŞUSUNA SİRKE KONUR MU? SİRKE KOYMADAN OLMAZ MI?

Sirkesi az olan bir turşunun sert ve lezzetsiz olacağını söyleyebiliriz. Limon ve sirke gibi ürünler ürünün yumuşamasını ve daha hızlı fermente olmasını sağlar.

Tabi ki fazla sirke de turşunuzun fazla yumuşamasına neden olur. Sirkesi az olan turşunun üzerinde beyaz bir tabaka oluşur bu da onun yavaş yavaş küflendiği anlamına gelir. 

Sirke yerine kullanabileceğiniz başka alternatif çözümler de var. Örneğin evde kendi yaptığınız yoğurt ya da peynirin suyunu kullanabilirsiniz. Süzdüğünüz bu suyun içinde kaya tuzunu güzelce eritin. Bu karışımı turşu yapımında kullanabilirsiniz.

Evde kolay domates turşusu nasıl yapılır? Domates turşusuna sirke konur mu? - Resim : 2

TURŞU KAVANOZLARI NASIL STERİLE EDİLİR?

Kavanozların girebileceği büyüklükte bir tencereye su doldurun. Suyu kaynattıktan sonra kısık ateşe alıp kavanozlarını içine yerleştirin.

Yaklaşık 10-15 dakika bu şekilde kaynatın. Kaynamanın son 5 dakikasında kapakları da suya atabilirsiniz. Sudan çıkarttıktan sonra bir bezin üzerinde ters çevirerek kurutun. Bu işlemi fırında da yapabilirsiniz.

100-120 derece fırında 10-15 dakika kadar kavanozları bekletin. Kapakların erime ihtimali sebebiyle yine suda kaynatmayı tercih edin. 

DOMATES TURŞUSU TARİFİ:

  • Domateslerinizi güzelce temiz suyla yıkayın. Bir çatal ya da delici bir ürün yardımıyla domates üzerinde delikler açın. Ardından sterilize ettiğiniz kavanozlara yerleştirin.

  • Soyup hazırladığınız sarımsakları da kavanoza ekleyin. Bu aşamada eklemek istediğiniz başka lezzet katıcı ürün varsa koyabilirsiniz. Örneğin acı biber eklemeniz turşunuza acı bir aroma katacaktır.

  • Bir kabın içerisine sirke, limon tuzu ve kaya tuzunu ekleyin. Bir çırpıcı ya da çatal yardımıyla tuzlar eriyene kadar çırpın.

  • Bu karışımı kavanozlara bölerek doldurun. Kavanozda kalan boşlukları su ile doldurarak tamamlayın.

  • Kavanozların ağzını sıkıca kapatın. Tersine çevirip bırakın.

  • 3-4 hafta boyunca kavanozları dinlendirin. Turşunuz belli bir olgunluğa gelene kadar kapaklarını açmayın.

Şimdiden afiyet olsun!

Son Dakika Haberleri