Evde sürekli hazır yufka bulundurma sebebiniz olacak 5 nefis börek tarifi
Börek en sevilen lezzetler arasında yer alıyor. İşe, okula giderken günlük koşuşturmacanın içerisinde pastaneden alınan böreğin lezzeti bir başka oluyor. Pastane böreklerini lezzetiyle gölgede bırakacak çıtır çıtır börek tarifini sizler için derledik...
SİGARA BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler:
- 2 adet yufka (tercihen günlük taze)
- 200-250 gram lor peyniri
- 1/2 demet ayıklanmış maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 su bardağı ayçiçek yağı (kızartmak için)
SİGARA BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
Maydanozları ayıklayıp kıtın, üzerine lor peynir ve tuz ekleyip çatalla ezerek karıştırın. Tezgaha yufkaları serip her bir yufkayı çeyrek ay şeklinde 4 parçaya bölün. Bu 4 parçayı da 3'erli şekilde parçalara ayırın. 2 yufkadan toplam 24 adet üçgen dilim elde edin. Hazırladığınız üçgen yufka parçalarından birini tezgaha serip geniş kısmına 1 tatlı kaşığı kadar iç harçtan koyun ve sağ ve sol tarafını içe doğru katlayıp rulo halinde sarın. Uç kısmını hafifçe suya batırıp güzelce sarın. Bir tavada yağı kızdırıp hazırladığınız börekleri kızartın. Maşayla dikkatlice alıp hafifçe silkeleyin, dilerseniz havlu kağıt üzerinde bekletip fazla yağını aldırın ve servis edin. Ellerinize sağlık.
ISPANAKLI KOL BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler:
- 4 adet yufka
- 700 gram ıspanak
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 su bardağı lor peyniri
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Sosu için:
- 3 yemek kaşığı sirke
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı nişasta
ISPANAKLI KOL BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
Ispanakları güzelce yıkayıp doğrayın. Üzerine lor peyniri, tuz, karabiber ve pul biberi de ilave edip karıştırın. Sos malzemelerini de ayrı bir kaseye alıp karıştırın. Bir yufkayı tezgaha serip üzerine hazırladığınız sostan fırçayla güzelce sürün. Ardından üzerine iç harçtan yayın ve yufkayı sarıp ikiye katlayarak fırın tepsisine koyun. Tüm malzemeler bitene dek aynı işlemi tekrar edin. Kalan sostan üzerlerine sürüp önceden ısıtmaya başladığınız 190 derecedeki fırında 25-30 dakika kontrollü pişirin. Ellerinize sağlık.
MUSKA BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler:
- 2 adet hazır yufka
- 200 gram beyaz peynir
- 3-4 dal maydanoz (kıyılmış)
- 1/4 çay kaşığı tuz
- 1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
- 500 ml. ayçiçek yağı (2,5 su bardağı)
- Tıpkı sigara böreği gibi muska böreği de en pratik börekler listesinin başında gelen isimlerden. Dilerseniz onun tavada sonlanan yolculuğunu fırınla da tamamlayabilirsiniz üstelik. Nefis.
MUSKA BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
Maydanoz ve peyniri bir kaba alıp üzerine karabiber ve tuzu da ilave edin ve karıştırın. İki yufkayı üst üste koyup 3-4 parmak gneişliğinde olacak şekilde kesin ve şeritlerden birinin ucuna peynirli karışımdan koyup bir sağa bir sola olacak şekilde üçgen katlayın. Uçlarını suyla yapıştırın ve yağ ısıttığınız tavada altın rengi olana dek arkalı önlü kızartın. Ellerinize sağlık.
TAVUKLU BÖREK TARİFİ
Malzemeler:
- 3 adet hazır yufka
- 3 adet tavuk göğsü
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kapya biber
- 1 adet soğan
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 200 gram kültür mantarı
- 1/2 tatlı kaşığı pul biber
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Sosu için:
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
NASIL YAPILIR?
Tavuk etini haşlayıp didikleyin. O bir kenarda beklerken mantarları saplarıyla birlikte kesip bir tavada suyunu salıp çekene dek pişirin. Üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ ekletip soğan ve biberleri de ilave edin ve kavurmaya başlayın. Karışıma didiklediğiniz tavukları da ekleyip harmanlayın ve ocaktan alın. Yufkanın sosu için gerekli tüm malzemeleri de bir kaba alıp çırpın. Yufkanın ilk katını tezgaha serip üzerine fırçayla sostan sürün, ikinci yufkaya da aynı işlemi uygulayın, üçüncü yufkayı da koyduktan sonra tekrar sos sürüp iç harcı köşeleri açıkta kalacak halde yayın ve kenarları dört parmak kalınlığında harcın üzerine kapatıp rulo yapın. Uzun bir rulo olacaktır, tepsinize sığmazsa ikiye bölebilirsiniz. Son olarak tepsiye yerleştirdiğiniz böreklerin üzerine kalan sostan sürün, dilerseniz çörek otu ya da susam serpiştirip 180 derecedeki fırında pişirin. Ellerinize sağlık.
PATATESLİ GÜL BÖREĞİ TARİFİ
Malzemeler:
- 5 adet yufka
- 1 adet soğan
- 4 adet orta boy patates
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı su
- 1 adet yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı çörek otu
Annelerimizin ellerinden yemeye alışık olduğumuz mis gibi gül böreklerinde sıra!
PATATESLİ GÜL BÖREĞİ NASIL YAPILIR?
Patatesleri rendeleyin. Soğanları ince ince doğrayıp sıvı yağ ilavesiyle kavurun. Üzerine tuz ve patatesleri de ekleyip birkaç dakika daha kavurun ve ocaktan alın. Yufkaları dörde bölüp sıvı yağ ve suyu bir kapta karıştırın. Fırçayla yufkaların her yerine bu sostan sürüp patatesli harcı yufkaların üzerine pay edin. Sıkıca rulo yapıp döndürerek gül şekli verdiğiniz börekleri fırın tepsisine dizin. Üstlerine yumurta sarısı sürüp çörekotu serpiştirin. Önceden ısıtmaya başladığınız 180 derecedeki fırında 25-30 dakika pişirin. Ellerinize sağlık.
Kaynak: Yemek.com