Evde taş fırın ekmeği yapılır mı? Taş fırın ekmeği tarifi! Artık dışarıdan ekmek almayacaksınız
Taş fırın ekmeği geleneksel yöntemlerle taş zemin üzerinde ve yüksek sıcaklıkta pişirilen özel bir ekmek türüdür. Peki biz bu ekmeği evde kendi imkanlarımızla hazırlayabilir miyiz? Taş fırın ekmeği evde yapılır mı? Taş fırın ekmeği tarifi!
Yayınlanma:
Güncellenme:
Bağlantıyı Kopyala
A+
A-
Taş fırın ekmeği geleneksel fırınlarda taş zemin üzerinde pişirilen bir ekmektir. Ekmeğin yüksek sıcaklıkta ve taş zeminin üzerinde pişmesi ona özgü bir tat, kıtırlık ve lezzet kazandırır. Daha önce taş ekmeği yediyseniz bilirsiniz ki taş fırın ekmeğinin kendine özgü bir aroması vardır.
Peki biz bu taş fırın ekmeğini evde yapabilir miyiz? Belki birebir aynı sıcaklık ve zemin koşullarını sağlayamazsak da evde kendi fırınımızın nimetlerinden yararlanarak taş fırın ekmeği kadar lezzetli bir ekmek yapabiliriz!
ÖNCE MALZEMELER!
- 500 gram un
- 1 paket toz maya
- 1.5 çay bardağı ılık su
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Ay çekirdeği, susam vb. isteğe bağlı ekleyebilirsiniz.
EVDE NASIL TAŞ FIRIN EKMEĞİ YAPILIR MI? ADIM ADIM İLERLEYİN
- Unu bir kapta eleyin. Unun ortasına havuza benzer bir delik açın.
- Mayayı ve tuzu ekleyip, mayanın erimesini bekleyin.
- Malzemeleri yavaşça karıştırarak birbirlerine geçmesini sağlayın. Yumuşak dokulu bir hamur elde etmelisiniz.
- Hamurunuzu tezgaha alın. 20 dakika boyunca yoğurun. Hamur pürüzsüz bir hal alana kadar bu işleme devam edin.
- Hamurun toparlayıp top haline getirin. Hafif yağlanmış bir kaba alın. Bu kabın üstünü temiz bir bezle ya da streç film ile kapatın.
- Karanlık ve serin bir yerde 2 saat boyunca bekletin. Mayalanmaya bırakıyoruz. Bu sayede hacmi artacak neredeyse 2 katına çıkacaktır.
- Hamurunuzu tekrar tezgaha alın ve elinizle hafif bastırıp havasını çıkartın. İstediğiniz tohumu hamurunuza serpiştirebilirsiniz. (ay çekirdeği, çörekotu vb.) Tohumları serptikten sonra elinizle hafifçe bastırarak hamura yapışmasına yardımcı olun.
- Şimdi hamurunuza şekil verebilirsiniz. Oval, yuvarlak hangi şekli istiyorsanız elinizle o şekli verin. Üstünü örterek 15 dakika dinlenmeye bırakalım.
- Bu sırada fırınımızı 220 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakalım. İçinde tepsi bırakarak onun da ısınmasını sağlayalım.
- Isıtılmış fırına hamurunuzu koyun ve yaklaşık 20 dakika ekmek kabarık bir görünüm alana kadar pişirin.
- Ekmek kabardıktan sonra fırının ayarına 180 dereceye getir. 30 dakika kadar ekmek altın rengini alana kadar pişirin.
- Ekmek soğuduktan sonra dilimleyin ve afiyetle yiyin!