05 Kasım 2024 Salı
İstanbul 15°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Evde toprağa ilgi arttı

Bahar geldi, doğa uyandı. Evde kalırken toprağa ilgi de arttı. Bahçesi olmayanlar evde kaldığı günleri balkonlarında sebze ve meyve yetiştirerek değerlendiriyor

Evde toprağa ilgi arttı
A+ A-

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla büyükşehirlerden kırsala göç artarken, yaşamını şehirde sürdürenlerin bir kısmı toprağa dönmeye ve buna uygun hobiler edinmeye başladı. Toprağa ilgili olup da bahçesi olmayanlar da balkonlarda saksıda sebze meyve yetiştiriyor.

Beykoz'da çiftçilik yapan ve son 33 yıldır atalık tohumlardan fide üreten Acar ailesi, 7 bin metrekarelik alanda aralarında domates, biber, patlıcan, salatalık, yeşillikler, karnabahar, brokoli ve lahana gibi kışlık sebzeler ile kavun, karpuz, çilek gibi yaz meyvelerinin bulunduğu 70-80 çeşit ürün yetiştirerek sürdürülebilir tarım yapıyor. Ahmet Acar, Kovid-19 salgınıyla hobi bahçelerine ve evlerin balkonlarında sebze yetiştiriciliğine ilginin arttığını dile getirerek, insanların bu dönemde toprakla uğraşarak güzel bir hobi edindiğini söyledi.

SAKSI DERİNLİĞİNE DİKKAT

Acar, pazarlardan veya seralardan alınan fideleri yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı:

"Balkonlarda da sebze yetiştiriciliği yapılabilir. Verimli bir toprak ve doğru sulamayla balkonda, saksılarda yetiştirilecek ürünlerden verim alınabilir. Tercih edilecek ürünlere göre saksının derinliğine, genişliğine dikkat edilmeli. Toprak için de bahçe toprağının yanı sıra koyun, keçi veya inek gübresi koyabiliriz. Su tutma kapasitesini artırmak için perlit veya vermikül katıp iyice harmanlayacağız. Bu karışımla su payı bırakacak kadar saksıyı doldurup ekime hazır hale getireceğiz. Her fidenin belli bir büyüme, meyve verme periyodu var. Domates, çiçek açtıktan 65 gün sonra kızarır. Biberler 45-50 günde olgunlaşır. Derinliği ve kapasitesi küçük saksılara maydanoz, nane, roka, tere, reyhan gibi derin kökü olmayan yeşillikler ekilebilir. Patlıcan, biber, domates, salatalık gibi bitkilerin ise derin ve büyük saksılara ekilmesi gerekiyor."

Yeşilliklerin ekildiği derinliği az olan saksılarda, bitkilerin birer karış arayla dikilebileceğini kaydeden Acar, bu tür bitkilerin nemli toprağı sevdiğini, sulamanın da toprağın kuruma durumu kontrol edilerek haftada 2 veya 3 gün yapılması gerektiğini belirtti. Acar, yeşilliklerin hasatlardan sonra hayvansal gübreleri sulandırarak güçlendirilebileceğine değinirken, aşırı sulamanın bitkileri çürütebileceği uyarısında bulundu.

ÇİLEK SUYU SEVMİYOR

Kentte yaşayanların en fazla rağbet gösterdiği ürünlerin başında çilek geliyor. Acar, “Çilek, gübreli toprakları seviyor. Yeşillik ektiğimiz 30 santimetre derinliği olan saksılarda büyütebiliriz. Çilek çok yıllık bir bitkidir ve uygun şartlarda çok hızlı gelişim gösterir. Dönem dönem gübre şerbeti yaparak besleyebiliriz. Çilek çok fazla su sevmez. Aşırı sulandığında küflenip çürüyebilir. Haftada 2 gün sulamak yeterli olacaktır" dedi.

Acar, çileğin meyve verdikten sonra kol atma yöntemiyle köklendiğini, bu kolların kesilmesi halinde çileğin yeniden çiçek açıp meyveye döneceğini söyledi.Evde toprağa ilgi arttı - Resim: 1

YER DARSA SIRIK DOMATES

Ahmet Acar, domates, biber fidelerinin derin ve geniş saksılarda 25-30 santimetre arayla çapraz şekilde, domateslerin 30-35 santimetre aralıklarla ekilmesi gerektiğine işaret ederek, balkonlarda yer sıkıntısı nedeniyle oturak türleri yerine sırık domates çeşitlerinin tercih edilmesinin daha doğru olacağını belirtti. Bir de püf noktası: Sırık domateslerde ana gövde dışında çıkacak yeni dalların koparılması bitkinin daha iyi büyümesini sağlıyor. Bitkilerin meyve vermeye başlamasından sonra 2-3 haftada bir solucan veya hayvan gübresini 10/1 ölçülerinde sulandırarak verilmeli.

Koronavirüs Karantina Pandemi covid19 toprak