Ezilen dünya ‘isyan modu’nda
Cezayir Parlamentosu ‘Fransız sömürge dönemini suç sayan yasa tasarısını’ gündeme taşımaya hazırlanıyor. Cezayir’den sonra Mali de Fransa’nın hadsizliğini sineye çekmedi, Fransız elçi Dışişleri Bakanlığına çağrıldı

Cezayir Parlamentosu Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un, ülkesinin Cezayir'deki sömürge tarihine ilişkin tartışmalı açıklamalarının ardından "Fransız sömürge dönemini suç sayan yasa tasarısını" gündeme taşımaya hazırlanıyor.
Cezayir Ulusal Halk Meclisi Başkan Yardımcısı Yusuf Acise, Anadolu Ajansı (AA)’na yaptığı açıklamada üyesi olduğu Barış Toplum Hareketi milletvekilleri olarak Fransız sömürgesini suç sayacak yasa tasarısını Meclis’e getireceklerini söyledi.
Acise, Macron'un "Fransız sömürgesinden önce Cezayir ulusu var mıydı?" ifadesini kullandığı ve "Cezayir tarihinin Fransa düşmanlığı üzerine inşa edildiğini" ileri sürdüğü açıklamalarını "açık bir saldırı" şeklinde niteleyerek, bu söylem üzerine söz konusu yasa tasarısı için adım attıklarını belirtti. Yasa tasarısının Meclis içindeki farklı gruplarla sükunet ve ciddiyet içinde görüşüldüğüne dikkati çeken Acise, "Meclisteki tüm oluşumların onaylayacağı, hukuki altyapısı hazır bir tasarı olması için çalışıldığına" işaret etti.
Cezayir yasama sistemine göre, parlamenterlerin onayladığı yasa teklifi önce Meclis başkanlığına sunuluyor, buradan onay için hükümete gidiyor ve ardından da Cumhurbaşkanı'nın imzasıyla yürürlüğe giriyor.
MALİ’DEN DE EYLEMLİ TEPKİ
Cezayir’den sonra Mali de, Macron’un ‘düşmanca ve aşağılayıcı’ ifadelerine karşı harekete geçti. Mali, Fransa’nın Bamako Büyükelçisi’ni Dışişleri’ne çağırdı. Uzmanlar “Ezilen dünya devletleri, ‘isyan modu’na girdi” değerlendirmesi yapıyor.
MACRON’DAN GERİ ADIM
ABD’nin AUKUS ittifakı üzerine önce sert tepki gösteren, sonra Biden ile görüşmesi sonrası yumuşayarak geri adım atan Macron, benzer tepkiyi Cezayir’e de göstererek geri adım attı. Macron, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile arasında oldukça samimi bir ilişki olduğunu belirterek "Umarım, durumu sakinleştirebiliriz çünkü karşılıklı konuşarak ilerleme sağlanacağına inanıyorum." dedi.
Macron, France Inter kanalına verdiği röportajda, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile arasında oldukça samimi bir ilişki olduğunu belirterek "Umarım, durumu sakinleştirebiliriz çünkü karşılıklı konuşarak ilerleme sağlanacağına inanıyorum." dedi.
Fransa'yı Cezayir tarihindeki sorumluluğunda mazur gösteremeyeceğini ifade eden Emmanuel Macron, iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara rağmen ilişkilerde iyi yönde ilerleme olmasını istediğini dile getirdi.
NE OLMUŞTU?
Fransa'nın Cezayirlilere verdiği vize sayısını azaltma kararının ardından iki ülke ilişkileri gergin bir hal almıştı. Cezayir hükümeti Macron’un açıklamalarını kınadı, 'iç işlerine karışmakla' suçladı, Paris Büyükelçisini acil istişareler için geri çağırmıştı.
Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan açıklamada, ülkenin "içişlerine hiçbir dış müdahalenin kabul edilmeyeceği" belirtilmiş, açıklamada "Macron'un açıklamaları kesinlikle kabul edilemez bir durum" olarak nitelendirilmişti.
TÜRKLERİ HEDEF ALMIŞTI
Macron’un Osmanlı İmparatorluğu’nu da hedefe koyarak “Cezayir’deki Fransa aleyhtarlığının anlaşılır şey olmadığını” belirtmiş ve “Türklerin Cezayir'de oynadığı rolü ve sahip olduğu hâkimiyeti tamamen unutturabilme kapasitesini görmek beni büyülüyor" demişti. Macron’un Osmanlı üzerinden Türkiye’yi hedef alma planı ise Cezayir’den dönmüştü. Cezayir yönetimi ayrıca 3 Ekim’de hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattığını duyurmuştu.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.