22 Kasım 2024 Cuma
İstanbul 17°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Ezine peyniri, lezzetini aromatik bitkilerden alıyor! Koyun keçi sayısını artırmalıyız

Doğadaki 32 aromatik bitkiden beslenen koyun ve keçinin sütüyle üretilen Ezine peyniri, coğrafi işaret tescili aldı. Fiyatlardaki dengesizlik nedeniyle süt üretimini azaltan Çanakkaleli üreticiler, ‘Taleplerin karşılanabilmesi için hayvan sayısının artırılması şart.’ dedi

Ezine peyniri, lezzetini aromatik bitkilerden alıyor! Koyun keçi sayısını artırmalıyız

Coğrafi işaret tescili alan Ezine peyniri, Çanakkale'nin Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçeleri, Çan ilçesine bağlı Şerbetli, Etili, Ahlatlıburun, Küçüklü, Alibeyköy ve Söğütalan köyleri ile merkez ilçeye bağlı Karacaören, Kurşunlu, Şerbetli ve Kirazlı köylerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütlerden üretiliyor.

Bayramiç Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Arslan, “Katkısı yok. Süt, maya ve tuzdan üretiliyor. Sağlıklı, lezzetli ama yeni nesil pek sevmiyor. Taze, katkılı, yağı azaltılmış peyniri tercih ediyorlar. Ama Ezine peyniri, koyun, keçi ve inek sütünden üretiliyor. Lezzeti de doğasında bulunan bitkilerden özellikle kekikten geliyor.” dedi.

Ezine peyniri, lezzetini aromatik bitkilerden alıyor! Koyun keçi sayısını artırmalıyız - Resim : 1

Süt ve peynir yapılan imalathanenin Ezine, Ayvacık, Bayramiç'i kapsayan haritanın içinde olması lazım. Dışarıdan gelen sütten Ezine peyniri yapamazsınız. Ezine Ziraat Odası Başkanı Serkan Zehir de Ezine peynirinin neden iyi olduğunu şöyle anlattı: “Doğada 32 aromatik bitki var. Koyunumuz, keçimiz bu bitkilerle besleniyor. Sütü yağlı, diğer bölgelere göre farklıdır. Bu bitkiler süte, aroma ve yağ katıyor. Tereyağı gibidir bizim peynirimiz. Bazı şirketler Ezine peyniri diye peynir satıyorlar. Vatandaşlara çağrımız şu; Ezine Peynirciler Derneği (EPD) logosu olan peynir, Ezine peyniridir, bunu tüketsinler.”

‘KOYUN SÜTÜ AZALIYOR’

Ezine peyniri, lezzetini aromatik bitkilerden alıyor! Koyun keçi sayısını artırmalıyız - Resim : 2

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Arslan, Ezine peynirinin coğrafi işaret tescili almasının peynirin tanıtımı açısından önemli olduğunu ancak peynirin hammaddesi olan sütün miktarıyla ilgili bölgede bazı sıkıntılar yaşandığını belirtti. Arslan şöyle konuştu: “Üretimde 2018 yılına göre yüzde 50 azalma var. Koyun sütü özellikle çok azalıyor. İnekte yüzde 50, keçide yüzde 55, koyunda yüzde 65’e varan azalma yaşandı. Sanayici peynir için dışarıdan süt getiriyor. Niye azaldı? Yem fiyatları çok artıyor. Üretici maliyeti çıkarıyor, karşılayamıyor, hayvanlarını azaltma yoluna gidiyor. İşi yapan genç nüfus da yok. Bu işi yapanların yaş ortalaması 60’a ulaştı.”

Mehmet Arslan, sanayicilere de şu çağrıyı yaptı: “Üreticiye destek vermelerini istiyoruz. Üretimin devamlılığını sağlamak için fiyatları canlı tutmak istiyoruz ama sanayici bizi siyasilere şikâyet ediyor. Biz, üretici ayakta kalsın diye çabalıyoruz.”

‘FİYATLAR ARTARSA ÜRETİM ARTAR’

Ezine peyniri, lezzetini aromatik bitkilerden alıyor! Koyun keçi sayısını artırmalıyız - Resim : 3

Ezine Ziraat Odası Başkanı Serkan Zehir de AB ülkelerinden talep artması durumunda fiyatların artacağını, hayvanlarını azaltan üreticinin tekrar üretime döneceğine işaret etti. Zehir şöyle konuştu:

“Bölgedeki koyun sayısı 5 senedir düşüyor. Çünkü süt fiyatları düştü. Peynire fazla talep gelirse şu anda yetmez ama burada 7’den 70’e herkes hayvan besiciliğinde, süt üreticiliğinde bilinçli. Fiyatlar artarsa üretim yeniden artar. Koyun, en hızlı üreyen hayvan. 1 sene içinde yüzde 50 üretim artışı olacağını düşünüyorum. Fiyatlar dengesini bulursa üretim de hayvancılık da yok olmaz.”

HAMMADDEYE İHTİYAÇ VAR

Ezine peyniri, lezzetini aromatik bitkilerden alıyor! Koyun keçi sayısını artırmalıyız - Resim : 4

Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma Geliştirme ve Tanıtma Derneği Başkanı 2. Başkanı Ali Atak, talepte artış olması halinde bunun karşılanamayabileceğini belirtti. İlçede yılda yaklaşık 250 bin teneke peynir üretildiği bilgisini veren Atak, "Gerçek Ezine peyniri satıldığı sürece, bu peynirin Türkiye'ye dahi yetmeyeceği bir gerçek." dedi.

Derneğe üye 25 Ezine peyniri üreten firmanın bulunduğunu aktaran Atak, Ezine peynirinin üretiminin mart ayında başlayıp eylüle kadar sürdüğünü bildirdi. Atak, şöyle devam etti:

"Koyun ve keçi sütünden olduğu için bu tarih haricinde üretme imkânımız yok. AB coğrafi işaret tescili, AB kapısını hemen açacak değil. Zamanla yüklenerek, zorlayarak bu kapıyı açmaya çalışacağız. Bu kapıyı açmadan önce Türkiye'ye sağladığı fayda ise bir prestij kazancı olacak. Çanakkale, Ezine, Bayramiç ve Ayvacık bölgesi için büyük bir katma değer için bu alındı. Yurt dışına çıkmak için de belli bir ham maddeye ihtiyacımız var. Bu bölgede de bu ham madde yeterli değil. Çeşitli çalışmalar yaparak buradaki koyun ve keçi sayısını artırmamız gerekmektedir. Buradaki üretimimiz Türkiye'ye dahi yetmemektedir."

Son Dakika Haberleri