Fakültelere iki yıl öğrenci alımı yapılmamalı! Diş hekimi işsiz vatandaş dişsiz
Toplumun sağlık bilincinin yükseltilmesi, ithale bağımlı diş tedavisi için kamu özel işbirliği yapılması önerisinde bulunuldu. Dişhekimliği fakültelerinde artan mezun sayısının önüne geçmek için iki yıl öğrenci alımının yapılmaması gerektiği belirtildi
Türk Dişhekimleri Birliği yöneticileri "22 Kasım Diş Hekimleri Günü" kapsamında basınla buluştu. Genel merkezde düzenlenen basın toplantısında, diş hekimlerinin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri sıralandı. Sağlık Bakanlığı tarafından 2014 yılında hazırlanan Sağlık İşgücü Hedefleri ve Sağlık Eğitimi 2023 Yılı Projeksiyonu Raporuna göre; 2023 yılında dişhekimi sayısının toplamının 38 bine ulaşacağı belirlendi. Ancak bu sayı 2021 yılında 39 bin 851 oldu. Türk Dişhekimleri Birliği 2028 sonrasında bu durumun önüne geçilemez bir hal alacağı görüşünde.
Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Ahmet Tarık İşmen, şöyle dedi:
“Dişhekimliği fakültelerine öğrenci alınmasının durdurulması ve mevcut öğrencilerin beş yıl içinde mezun olması durumunda beş yıl içinde yaklaşık 50 bin yeni dişhekimi mezun olacaktır. Toplam dişhekimi sayısı bu durumda yaklaşık 90 bin kişiye ulaşacak ve 2028 yılında bir dişhekimine düşen nüfus yaklaşık 970 kişi olacaktır.” dedi. İşmen önümüzdeki 2 eğitim döneminde dişhekimliği fakültelerine öğrenci alınmaması önerisinde bulundu.
DİŞ HEKİMİ OLMAYAN ORTAKLAR
İşmen, özel ağız ve diş sağlığı merkezlerine diş hekimi dışındaki kişilerin ortak olabilmesine olanak veren kuralların ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan özel sağlık kuruluşları hakkındaki yönetmelikten çıkarılmasını istediklerini ifade etti.
İTHAL MALZEMELER YÜKSEK ÜCRETLER
Öte yandan toplantıda diş tedavisi değil, diş hastalıklarını önleyici tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çekildi. Bu kapsamda diş sağlığı ve bakımına yönelik eğitimlerin artırılması ve sağlık kültürünün oluşturulması için kamunun çalışmalar yapması önerisi yapıldı. “Aile dişhekimliği kavramının” önemli olduğu ve desteklendiğini ancak nasıl bir yol haritası çıkarıldığının belirsizliğine de dikkat çekildi. “Aile dişhekimliğinde beş bin kişiye bir dişhekimi hesabıyla yapılacak planlamada, yaklaşık 18 bin dişhekiminin görevlendirilmesi gereklidir.” denildi.
Diş tedavisinde ithal malzemelerin kullanımının, diş tedavi ücretlerinin artışına neden olduğu kaydedildi. Belirli yaş aralıkları için kamu özel işbirliğinde tedavi hizmetinin ücretsiz sunulmasının gerekliliği anlatıldı.
8 MADDEDE TALEPLER
Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Ahmet Tarık İşmen taleplerini Meclis’teki siyasi partilere de ilettiklerini söyledi. Yaptıkları görüşmelerde siyasi parti temsilcilerinin talepleri haklı bulduğunu anlatan İşmen, çözüm için ise henüz adım atılmadığını kaydetti.
1- Meslek dışı kişiler; ağız diş sağlığı kuruluşlarına ortak olmamalıdır.
2-Yeni dişhekimliği fakültesi açılmamalıdır.
3- Emekli dişhekimlerine de ilave ödeme verilmelidir.
4- Dişhekiminin yanında dişhekimi de çalışabilmelidir.
5- Kamuda istihdam artmalıdır.
6- Muayenehane açılışındaki şartlar değiştirilmelidir.
7- Yeşil pasaport verilmelidir.
8- Taşeron diş hekimliği kabul edilemez.