05 Kasım 2024 Salı
İstanbul 15°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

FAO: Maliyetler yüzünden çiftçi üretimden vazgeçiyor

FAO: Maliyetler yüzünden çiftçi üretimden vazgeçiyor
A+ A-
AYDINLIK / ADANA

Uluslararası Adana Lezzet Festivali'nde gıda ve tarımın geleceği ele alındı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, tarım ve gıdanın Kovid'den en çok etkilenen sistem olduğunu söyledi. Çiftçilerin en çok şikayet ettiği konunun yüksek maliyetler olduğuna değinen Selışık, “Yüksek maliyet yüzünden üretimden vazgeçecek bir topluluk var. Tüketiciler olarak bunun farkında olmamız lazım. Çiftçiler üretmekten vazgeçerse on milyara giden nüfusu kim doyuracak. Bir yandan obezite diğer yandan iklim krizi var. İklim krizi ile ekosistem bozuldu” dedi.

KADIN KOOPERATİFLERİ DESTEKLENMELİ

Kovid süreciyle birlikte eşitsizliğin arttığını ve bu eşitsizlikten en çok etkilenen grubun kadınlar olduğunu belirten FAO Türkiye Temsilcisi Selışık, “Kadınlar arasında gıda güvensizliği daha yaygın. Kovid süresinde kadınların iş yükleri daha fazla artarken gıdaya erişimleri azaldı. Çalışan şehirli kadınlar iş yükü artsa da konfor alanında kaldı. Ama tarlada çalışan kadın pazara götürüp ürününü satamadı. Ondan o ürünü satın alan restoran alamadı. Bir fırsat olarak dijital pazar e-market de ortaya çıktı. Kooperatifler anlamında kadınların desteklenmesi bizim için çok önemli. Kadınları güçlendirdiğimiz zaman ailenin beslenmesi ve güçlenmesi ile çocukların geleceğine yön vermiş oluyoruz. Doğru beslenme sağlıklı nesiller demek” diye konuştu.

KÜÇÜK ÇİFTÇİLERE ÖZEL ÖNEM VERİLMELİ

Gelişmiş ülkelerde restoran ve mutfakta israfın yaşandığını ama gelişmekte olan ülkelerde tarladan mutfağa gelene kadar kayıpların oluştuğuna dikkat çeken Selışık, bilinçli tarım için bilgi aktarımının önemine işaret etti. Dünyada tarımsal üretimin yüzde 56'sının küçük aile çiftlikleri tarafından yapıldığı anımsatan Selışık, “Çiftçi ile küçük çiftçileri ayırma zamanı geldi. Küçük aile iseniz kredi gibi kaynaklara erişim kısıtlıyken örgütlü yapılarla erişebiliyorsunuz. Aile çiftçilerinin pazara erişimi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Tarımda kadın ve gençlerin rolünü artıracak çalışmalar yapılması gerektiğini de belirten Selışık, tarımdan uzaklaşanları kırsala döndürecek sistemler kurulmasını önerdi.

çiftçi Üretim fao Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ayşegül selışık maliyet